sâmbătă, octombrie 5, 2024
ACTUALITATESemnele crizei alimentare. Din cauza războiului din Ucraina, grâul, porumbul și soia...

Semnele crizei alimentare. Din cauza războiului din Ucraina, grâul, porumbul și soia au atins prețuri record

Războiul ruso-ucrainean a provocat o creștere uriașă a prețurilor la cereale. La bursa din Chicago, grâul înregistra luni un avans de 7,2 procente, cel mai ridicat nivel din martie 2008, conform Publika.

Un bușel, echivalentul a 25,4 kilograme, se vinde cu 12,6 dolari. Au crescut și prețurile la porumb și soia. Exporturile de grâu ale Rusiei și Ucrainei sunt de peste 30% din volumul total, la orz e vorba de 32% din exporturile totale, 20% la porumb și peste 50% la floarea-soarelui.

De la izbucnirea războiului, în 24 februarie, atât exporturile de grâu ale Ucrainei, cât şi ale Rusiei au scăzut dramatic. În plus, Ucraina a interzis de curând orice export de produse alimentare sau cereale.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Din cauza sancțiunilor impuse, traderii nu mai trimit nave pentru a cumpăra grâu rusesc. Ei susțin că exporturile nu vor fi reluate decât după încheierea războiului.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media.

În același timp, experții anticipează că importatorii se vor grăbi să facă provizii din alte țări de teama creșterii prețurilor. Vor fi și țări care vor impune restricții la export, de teama unei crize alimentare, Ungaria luând deja decizia de a stopa exportul de cereale.

Conform Agrointel, România este al doilea cel mai mare exportator de cereale din UE și pe locul 1 la exportul de porumb. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat în februarie că România este de 150 de ani mare exportator de cereale și va rămâne în continuare astfel, trebuind însă ca o parte din aceste exporturi să meargă și către procesare.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE