ACTUALITATEȘefa ODIHR: Poziţiile politice ale preşedintelui Iohannis, o încălcare a standardelor internaţionale...

Șefa ODIHR: Poziţiile politice ale preşedintelui Iohannis, o încălcare a standardelor internaţionale şi angajamentelor României

Preferinţele politice exprimate frecvent de preşedintele României, Klaus Iohannis, în intervenţiile publice din perioada premergătoare alegerilor, au dus la o estompare a liniei de demarcaţie dintre prerogativele sale oficiale şi campania electorală, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă online, şefa Misiunii Speciale ODIHR pentru Evaluarea Alegerilor din România, Marianne Mikko, scrie Agerpres.

Acest lucru reprezintă o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamentelor luate de ţările membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru a păstra o separare clară între stat şi partidele politice, scrie sursa citată.

„Preşedintele şi-a exprimat clar, în mod frecvent, preferinţele politice în intervenţiile publice făcute în perioada premergătoare alegerilor. Acest lucru a dus la o estompare tot mai mare a liniei de demarcaţie dintre prerogativele sale oficiale şi campania electorală, ceea ce reprezintă o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamentelor luate de toate ţările OSCE pentru a păstra o separare clară între stat şi partidele politice”, a afirmat Marianne Mikko.

Potrivit acesteia, faptul că numeroase posturi de ştiri au preluat conferinţele de presă ale Klaus Iohannis a adus un avantaj Partidului Naţional Liberal.

„Monitorizarea mass-media este un element esenţial al oricărei misiuni de observare a alegerilor de către ODIHR. Am constatat că, deşi spaţiul mediatic din România este divers, el este în mare măsură polarizat politic. Majoritatea canalelor tv pe care le-am monitorizat au prezentat numeroase ştiri despre preşedinte, cu transmisiuni în direct ale conferinţelor sale de presă, ceea ce uneori a rezultat într-un avantaj clar pentru partidul său.

De asemenea, am observat că de multe ori mass-media nu au reuşit să facă o distincţie clară între ştiri şi promovarea electorală, iar acest lucru face ca alegătorilor să le fie mai dificil să ia o decizie informată înainte de ziua alegerilor”, a mai spus Marianne Mikko.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...