marți, noiembrie 28, 2023
ACTUALITATEȘefa Comisiei Europene este deranjată de suveranitatea națională: Von der Leyen vrea...

Șefa Comisiei Europene este deranjată de suveranitatea națională: Von der Leyen vrea să dispară unanimitatea în deciziile de politică externă ale UE

Ursula von der Leyen este deranjată de faptul că statele naționale nu vor să renunțe la suveranitatea în ceea ce privește deciziile de politică externă, scrie Călin Marchievici, într-o analiză publicată în Cotidianul.

Președinta Comisiei Europene a făcut o remarcă despre acest subiect ce are darul să arate că democrația din UE este deranjantă pentru doamna von der Leyen.

Ea a spus că e necesar ca UE să renunțe la deranjantul criteriu al unanimității în deciziile de politică externă. „În afacerile externe trebuie să ne îndreptăm către votul de majoritate calificată”, a spus von der Leyen, adăugând ca actualul sistem care necesita unanimitate ”nu este sustenabil”. Dreptul fiecărui stat membru de a bloca o decizie de politică externă trebuie să dispară, pentru că „lumea trebuie să audă o singură voce a Europei”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Declarația aceasta vine la câteva zile după ce Ungaria a făcut uz de dreptul său de veto opunându-se unei legi europene pentru implementarea taxei minime globale pentru corporații. Cum această taxă a fost propusă de SUA, negociată îndelung în Occident și discutata între cele mai mari puteri ale lumii, analiștii consideră ca Ungaria nu se opune acestei legi, ci șantajează UE cu vetoul său, pentru a determina Bruxellesul să renunțe la blocarea fondurilor de redresare post-pandemie pentru Ungaria (accesul la aceste fomnduri a fost blocat imediat ce s-au anunțat rezultatele alegerilor din aprilie din Ungaria, cu victoria clară a premierului Viktor Orban). Supărați de această opoziție a Ungariei, un grup de eurodeputați au lansat petiția „opriți șantajul lui Orban împotriva UE”.

Deși statele se opun acestei schimbări, exista posibilitatea ca UE să folosească niște tertipuri legislative pentru a o implementa, scrie sursa citată.

„Trecerea de la unanimitate la regula majorității calificate este dificilă – presupune o convenție europeană a șefilor de stat și de guvern care trebuie să ajungă la consens și să modifice tratatele. Însă marea abilitate a birocraților de la Bruxelles este de a găsi portițe legislative. Una dintre acestea se numește ”clauza de tip pasarelă”, cea care permite UE să treacă, pas cu pas, de la unanimitate la votul de majoritate calificată. Pentru moment, clauza de tip pasarelă nu este eficientă, pentru ca ar presupune unanimitate pentru eliminarea unanimității. Însă UE este plină de experți în lupta împotriva suveranității naționale deranjante. Recent, site-ul Eurointelligence vorbea despre posibilitatea unei reforme europene care să cuprindă și sistemul clauzelor de tip pasarelă, astfel încât acestea să poată fi activate doar prin majoritate calificată, să nu mai permită opoziția parlamentelor naționale care acționează individual, ci doar opoziția parlamentelor naționale care acționează colectiv (ceva mai greu de realizat având în vedere că o simplă campanie de presă sau un scandal politic sau de corupție minor pot lesne împiedica coalizarea parlamentelor mai multor state UE). Inclusiv mecanismul statului de drept (un eufemism pentru interzicerea pe motive strict politice a accesului statelor membre la fondurile UE la care ele însele contribuie) ar urma să fie activat doar prin vot de majoritate calificată”, scrie Marchievici.

Birocrații de la Bruxelles și liderii de la Paris și Berlin își doresc mai multă putere și mai puțină decizie pentru statele naționale. „Singura piedică în calea lor sunt liderii și politicienii naționali care încă mai cred că slăbirea suveranității naționale nu este niciodată un preț care să poată fi plătit”, conchide Marchievici.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate