luni, ianuarie 20, 2025
ACTUALITATEȘedința CSAT, decizii importante: Iohannis a dat de înțeles că Republica Moldova...

Ședința CSAT, decizii importante: Iohannis a dat de înțeles că Republica Moldova trebuie sprijinită „pe diferite dimensiuni”, pentru că s-ar putea confrunta cu „alte dificultăți”. Ucraina, sprijinită doar umanitar? Nimic despre tranzitul de armament

Marți, 1 martie, la Palatul Cotroceni a avut loc o ședință Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). La finalul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație presei, care a fost publicată pe siteul oficial al președinției.

După condamnarea agresiunii rusești din Ucraina, Klaus Iohannis a vorbit despre măsurile pe care le va lua țara noastră.

El a spus că România va intensifica sprijinul acordat Republicii Moldova, „pe diverse dimensiuni a Republicii Moldova, care se confruntă cu un val crescut de refugiați și posibil și cu alte dificultăți”. Nu este clar la ce se referă președintele când spune de „alte dificultăți” în „ contextul general produs de efectele situației de securitate regională”.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În ceea ce privește Ucraina, președintele Iohannis nu a menționat niciun fel de ajutor militar pentru această țară, ci doar de sprijin umanitar. Este importantă precizarea, deoarece României i s-a cerut să acorde permisiune pentru tranzitul aerian al armamentului pentru Ucraina.

„În ceea ce privește contribuția României la efortul comunității internaționale de sprijinire a Ucrainei, am decis astăzi înființarea pe teritoriul țării noastre a unei facilități logistice, un așa-numit hub, un centru, care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Totodată, am hotărât intensificarea măsurilor pentru a ajuta refugiații din Ucraina și a gestiona integrat un aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul țării noastre”, a spus Klaus Iohannis.

CSAT a definit două obiective strategice pentru țară: creșterea independenței energetice și sporirea bugetului alocat apărării, de la 2%, la 2,5% din PIB.

„Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice:

În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%.

În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile.

Sigur, pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente”, a spus Iohannis.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

8 COMENTARII

  1. DUMNEZEU A VORBIT ROMANILOR: RĂMÂNEȚI NEUTRI, ALTFEL ROMÂNIA VA FI DISTRUSĂ!

    Cu cateva zile inaintea invadarii Ucrainei, Parintele grec Elpidios Vaianakis a transmis europenilor un mesaj de avertisment, in care relateaza viziunile sale referitoare la razboaiele care vor distruge Europa: „Dacă nu păstrați neutralitatea, le-am spus românilor, dacă nu rămâneți neutri, veți fi distruși! Din păcate, însă, această neutralitate nu va fi menținută de către toate statele. Nu voi numi statele care vor fi distruse. Nu le voi numi pentru că nu vreau să fie folosite în acest moment cuvintele mele ca atacuri la adresa acelor state care vor suferi mari pagube. Dar văd un mare dezastru în multe țări. Regret că Scandinavia va fi distrusă, pentru că va fi convinsă de către americani să ia atitudine împotriva Rusiei. Îmi pare rău pentru Georgia, care va lua o poziție în favoarea NATO. Îmi pare rău pentru Bulgaria și Letonia, și toate aceste părți care, din păcate, vor ține partea americanilor.” Ce a spus Putin joi? „Câteva cuvinte pentru cei seduși să se implice. Răspunsul Rusiei va fi imediat și va avea consecințe cum nu au văzut vreodată în istoria lor”.

  2. Fratilor, ce tot perpetuati la infinit ceea ce spune un tradator ca Iohannis? Voi sigur sunteti patrioti, sau mai degraba tradatori sub acoperire care au rolul sa multiplice mesajele slugilor tradatoare?

      • Sincer, mai bine a-ti face niste sondaje(pool-uri)
        Cu ce isi doreste lumea sa fie informata.
        Sau despre opinia oamenilor cu privinta la unele evenimente din Romania care sunt pe drum inchis.
        ex. Cine credeti ca este responsabil pentru neaplicarea dorintei poporului pentru
        referendumul din 2009 -Cu referire la injumatatirea numarului de parlamentari?
        Dece inca se exploateaza Rosia Montana?
        Ce se mai stie de flota Romaniei?
        Sunteti multumiti de presedintele Iohanis?
        L-ati mai vota o data?
        Ati dorii sa iasa Romania din UE/Nato?

        • De cand o entitate media ar trebui sa faca sondaje de opinie cu pretentia ca sunt reprezentative sau relevante sociologic? Aha, pot sa faca un gen de sondaj pe siteul publicatiei iar cititorii pot raspunde, dar din punct de vedere sociologic nu au nici o releventa si in nici un caz nu reprezinta o imagine clara a societatii.

          De exemplu, daca un site “patriotic” sau “progresist” pune o intrebare in concordanta cu politica editoriala a site-ului respectiv o sa sa fie in raspuns de 90% la 10%, dar sociologic nu are nici o relevanta si nici nu o sa primesti o imagine a societatii in ansamblu.

          “Cine credeti ca este responsabil pentru neaplicarea dorintei poporului pentru
          referendumul din 2009 -Cu referire la injumatatirea numarului de parlamentari?”

          In primul rand acel referendum a fost unul consultativ, deci, nu este nimeni obligat sa tina cont de el, dupa cum ii spune si numele, “consultativ”.

          Conform Constitutia Romaniei, sunt 3 tipuri de referendumuri, consultativ, de modificare a constitutiei (cum a fost in cazul Referdumului pentru Familie-si de care s-ar fi tinut cont la o modificare a consitutiei, bineinteles in cazul validarii ) si de suspendare a presedintelui (pana acum am avut 2 de acest gen, nu discutam acum conjuctura si rezultatele).

          Basescu a stiut de la inceput lucrul acesta si a folosit acest referendum consultativ ca sa-si maximizeze scorul de la prezidentiale, manevra care ia si reusit in vederea castigarii celui de-al 2-lea mandat. Apropo, dupa ce a castigat l-ati mai auzit vorbind apasat despre rezultatul referendumului?

          “L-ati mai vota o data?”
          General vorbind, ce rost mai are aceasta intrebare in orice fel de sondaj?…oricum Johannis nu mai poate candida la functia de presedinte.

          Ati dorii sa iasa Romania din UE/Nato?

          Cum am spus mai sus, daca aceasta intrebare este pusa pe un site “patriotic” sau asa-zis suveranist o sa ai probabil un raspuns de 80% sa iasa. Daca aceeasi intebare o pui un un site “progresist” o sa ai 90% sa nu iasa.
          Sunt raspunsurile reprezentative sau sociologic valide?…evident ca NU.

          In realitate 70% dintre romani sunt pentru a fi parte a UE/NATO, bineinteles ca multi din cei 70% vor ca Romania prin clasa politica sa aiba alta atitudine in cadrul acestor organizatii, dar vor ca Romania sa fie parte a celor 2.

    • R3media este o entitate media. Ce ati dori sa prezinte, exclusiv pozitia “patriotilor”, orice ar insemna asta?
      A prezenta pozitia oficiala a Administratiei Prezidentiale ca urmare a intrunirii CSAT, nimic mai mult. Ce legatura are “sula cu prefectura”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE