ACTUALITATEȘedință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova, sâmbătă la Chișinău: Niciun...

Ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova, sâmbătă la Chișinău: Niciun cuvânt despre unire | VIDEO

O ședinţă comună a Parlamentelor României şi Republicii Moldova are loc sâmbătă, la Chişinău, la aceasta participând preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, preşedintele Senatului României, Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, senatori şi deputaţi români, transmite Agerpres.

Reuniunea de la Chişinău are loc la doar o zi după ce Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat la aderarea la UE.

În discursurile lor, niciunul dintre oficialii de pe malurile Prutului nu a pomenit ceva despre unirea celor două țări, ci doar despre integrarea Moldovei în UE.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat că parcursul european şi integrarea în UE constituie unica soluţie viabilă pentru viitorul ţării sale.

“Suntem ferm convinşi că parcursul european şi integrarea în UE constituie unica soluţie viabilă pentru viitorul Republicii Moldova. Acest scop ne dictează acţiunile şi ne mobilizează să trecem peste provocări, dorinţa de a construi Europa aici în Moldova”, a spus Igor Grosu, în discursul susţinut la şedinţa comună.

El a menţionat că, în contextul reuniunii de sâmbătă, va fi semnată o Declaraţie comună.

”Pe lângă simbolismul acestui eveniment, îmi doresc ca această platformă să servească drept reper pentru ghidarea activităţilor Legislativului de la Chişinău în procesul de negociere şi aderare la UE. Ce punem noi în acte şi în legi să simtă cetăţenii în viaţa de zi cu zi, o viaţă mai bună, fericită, aici, acasă. Avem mult de lucru, însă ştiu că vom reuşi, fiindcă avem prieteni de nădejde şi astăzi ei sunt prezenţi alături de noi în această ţară”, a afirmat preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.
Cîțu: Există o legătură specială între țările noastre

Florin Cîţu a spus că viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană.

“În şedinţa comună de astăzi reafirmăm legătura specială dintre ţările noastre. (…) Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană”, a afirmat Florin Cîţu, în discursul său din Parlamentul de la Chișinău

El a adăugat că România este şi va fi cel mai consecvent partener al Republicii Moldova.
Ciolacu: Trebuie să muncim împreună

La rândul său Ciolacu, a afirmat că România şi Republica Moldova trebuie să facă „un nou pas” şi să muncească împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetăţenilor celor două ţări.

„Astăzi, trebuie să facem un nou pas şi să muncim împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetăţenilor pe care îi reprezentăm. Iar pentru a face acest lucru, întărirea relaţiilor noastre bilaterale şi obţinerea de către Republica Moldova a statutului de candidat la Uniunea Europeană reprezintă bazele pentru atingerea acestui obiectiv. (…)

Viitorul pe care îl construim astăzi trebuie să fie împreună, iar cei care caută să ne separe cu siguranţă nu vor binele cetăţenilor noştri. Această construcţie comună începe chiar de aici, de la Chişinău”, a spus Marcel Ciolacu, în cadrul şedinţei comune a Parlamentelor Republicii Moldova şi României.

El a adăugat că România „nu doar recunoaşte destinul european al Republicii Moldova”, dar doreşte şi crede „într-o perspectivă reală pentru aderarea la Uniunea Europeană” a acestei ţări.

Președintele Moldovei, Maia Sandu, a declarat că integrarea europeană a României este un model pentru țara sa.

„Am fost şi rămânem o ţară cu alegeri libere, în care oamenii au ştiut să apere democraţia şi nu au permis regimurilor autoritare să prindă rădăcini. (…) Mulţi dintre cetăţenii noştri trăiesc, muncesc şi sunt integraţi în state membre ale Uniunii Europene. În ultimii 30 de ani am încercat să ne găsim calea firească. România a decis mai devreme să aleagă calea integrării europene şi a reuşit un parcurs de succes care constituie şi pentru noi un model. Evoluţia României ne-a încurajat şi ne-a dat speranţa că acesta poate fi un model de succes şi în Republica Moldova. După suişuri şi coborâşuri, cetăţenii Republicii Moldova au înţeles că modelul de dezvoltare ales de România este calea prin care şi moldovenii pot să se regăsească în lumea iubitorilor de libertate şi democraţie”, a afirmat Maia Sandu în discursul ţinut sâmbătă, în cadrul şedinţei comune a Parlamentelor Republicii Moldova şi României care se desfăşoară la Chişinău, relatează News.ro

Liderul de la Chişinău a subliniat că evoluţiile din ultimele luni au determinat ţara să „accelereze” pe calea europeană. Sandu a subliniat că economia moldovenească este „conectată” la cea a UE, ţara lucrează la întărirea integrităţii instituţiilor publice, este angajată pentru reformarea justiţiei combaterea corupţiei, asigurarea libertăţii presei şi respingerea propagandei.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...