luni, septembrie 25, 2023
ACTUALITATESecretar de Stat al Guvernului Orban: În Transilvania a fost creată o...

Secretar de Stat al Guvernului Orban: În Transilvania a fost creată o structură completă de învățământ în limba maghiară

Cu sprijinul Guvernului ungar, în Transilvania a fost creată o structură educaţională maghiară completă, de la grădiniţă până la universitate, a subliniat, sâmbătă, Árpád János Potápi (foto), secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, după inaugurarea Centrului de zi romano-catolic pentru preşcolari, Casa “Márton Áron”, în judeţul Mureş, la Miercurea Nirajului.

Politicianul a declarat telefonic pentru agenţia ungară de presă MTI că, la Miercurea Nirajului, la festivitatea de inaugurare a Centrului, în salutul său a făcut referire la faptul că, în paralel cu acest eveniment, la Universitatea Sapientia din Tirgu Mureş s-a desfăşurat ceremonia de încheiere a anului universitar a instituţiei maghiare de învăţământ superior, înfiinţată în urmă cu 22 de ani, sprijinită de statul ungar. Acesta a explicat că, datorită Programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, care se află acum în cea de-a patra fază, în Transilvania a fost creată şi consolidată o structură educaţională în limba maghiară completă.

„Este bine să vedem aceste realizări. Dacă ar fi să scriem pe câte o pagină toate realizările pe care le-am făcut în ultimii 12 ani – şi mă refer doar la investiţii, nu la programe, ci la renovări şi investiţii finalizate, palpabile – atunci am putea citi o carte sau o publicaţie de 100 000 de pagini”, a declarat secretarul de stat.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Acesta a adăugat că numărul investiţiilor (renovări şi construcţii noi), realizate în Bazinul Carpatic prin programul de dezvoltare a grădiniţelor, lansat în urmă cu 5 ani şi jumătate de Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale, se apropie de 1 000. În Transilvania, în cadrul programului au fost construite 103 grădiniţe noi şi renovate 376 de grădiniţe, cu o investiţie totală de aproximativ 33 de miliarde de forinţi (82,21 milioane euro).

Potrivit lui Árpád János Potápi, din cauza dificultăţilor economice din regiune, care nu se observă cu adevărat în Ungaria, cel mai important lucru este acum finalizarea peste tot a investiţiilor începute.

Piatra de temelie a Casei “Márton Áron” a fost pusă în februarie 2019, iar Centrul a fost ridicat în curtea bisericii romano-catolice din Miercurea Nirajului, cu o finanţare din partea statului ungar în valoare de 205 milioane de forinţi (peste 510 000 euro) şi a fost inaugurată sâmbătă. Imobilul are două săli pentru activităţi, două dormitoare, o cameră medicală, o bucătărie şi o baie, astfel fiind create condiţiile moderne pentru educaţia şi îngrijirea copiilor preşcolari.

Tot în cadrul Programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, a fost construită o creşă reformată în Miercurea Nirajului, care a fost inaugurată anul trecut.

Aceste acțiuni fac parte din planul Budapestei de co-suveranizare a Transilvaniei, așa cum a explicat profesorul Dan Dungaciu. „Infrastructura din Transilvania – care va lega prin autostradă regiunea de Ungaria sau Clujul de Budapesta prin tren rapid – este expresia acelui proiect. Investițiile ungurești în bazinul carpatic – cu proiecte exclusiv in limba maghiară! – tot asta vizează. Finanțarea echipelor de fotbal, a bazelor sportive, a grădinițelor sau a instituțiilor de învățământ vizează același obiectiv. De la delegarea unui reprezentant al lui Viktor Orban pentru autonomia maghiarilor până la preconizata vizită a Papei în România – totul este și va fi utilizat pentru acest proiect. Ungaria trebuie să fie prezentă peste tot, iar înainte de a deveni formală, explicită, co-suveranitatea trebuie să fie implicită. Și la asta se lucrează, în fața unei Românii buimace și a unui București vinovat prin tăcere”, a explicat directorul LARICS.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate