Anca Dragu, președintele Senatului României – a doua funcție în stat – spune că are săptămânal întâlniri cu Ambasadori străini, cărora le explică măsurile luate de Guvernul României.
Dezvăluirile au fost făcute într-un interviu pentru Alephnews.
„Sorina Matei: Vreau să vă întreb ce ați discutat cu însărcinatul afacerilor statelor Unite, domnul David Muniz. Înțeleg că v-a făcut o vizită la Senat în care ați vorbit despre Statul de Drept, combaterea corupției și încrederea în guvernul de coaliție și implementarea reformelor asumate. Ce i-ați spus domnului Moniz?
Anca Dragu: A fost prima discuție cu dumnealui. Pe agenda președintelui Senatului se regăsește și această relație cu ambasadorii, partea de relații externe. Repet, este prima întâlnire cu dumnealui, de regulă am joia întâlniri cu doi, trei ambasadori. I–am spus ce spun întotdeauna că muncim pentru programul de guvernare, că am trecut cu bine prin această primă tensiune în coaliție.
Sorina Matei: Era interest de tensiunile în coaliție?
Anca Dragu: Toată lumea întreabă cum se vede și se pare că este într- adevar un moment. Nu ceva foarte brutal. Este oportunitatea de a pune la punct câteva reguli de coabitare
Sorina Matei: Și ce reforme i-ați spus că veți face în România domnului Muniz?
Anca Dragu: I-am spus despre educație, despre sănătate, partea de energie, apă, canal, de distribuție gaze, de electricitate. Toate măsurile pe care noi le avem în program și care vor duce la această economie a României mai dezvoltată.
Sorina Matei: Și vin des la dumneavoastră ambasadori să vă întrebe despre ce se întâmplă cu o coaliție?
Anca Dragu: Am discuții săptămânale cu ambasadorii. Așa este normal, sunt solicitări din partea reprezentanților țărilor.
Sorina Matei: Sunt solicitările lor?
Anca Dragu: Da, vin să se prezinte pentru că sunt nouă în această funcție și apoi avem discuții legate de relațiile bilaterale.
Sorina Matei: Ce a spus domnul Muniz cu vizele?
Anca Dragu: A spus că se vede foarte bine coaliția și că se vede că facem lucruri. În general reacția ambasadorului este foarte bună vizavi de ce se întâmplă la guvernare”, a sunat dialogul de la Alephnews.
În trecut, mai mulți ambasadori s-au exprimat public în privința unor dosare interne ale României, fie legi aflate pe agenda Parlamentului, fie alte situații.
Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice prevede, la articolul 41, următoarele:
„1. Fără prejudiciul privilegiilor şi imunităţilor lor, toate persoanele care beneficiază de aceste privilegii şi imunităţi au datoria de a respecta legile şi regulamentele statului acreditar. Ele au, de asemenea, datoria de a nu se amesteca în treburile interne ale acestui stat.
2. Toate problemele oficiale tratate cu statul acreditar, încredinţate misiunii de către statul acreditant, trebuie să fie tratate cu Ministerul Afacerilor Externe al statului acreditar sau prin intermediul sau, sau cu oricare alt minister asupra căruia se va fi convenit”.
Comentând cazul pe inpolitics, jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob se întreabă: „ Și, în fine, acțiuni similare sunt derulate, pentru reciprocitate, și de către ambasadorii României din alte state? Cîte întrevederi cu mai-marii respectivelor state au, anual, ambasadorii noștri, care stau de regulă cu lunile la ușile conducerilor unor țări doar pentru a li se semna scrisorile de acreditare? (Luăm drept reper recentul caz al ambasadorului român în Cipru, Dan Mihalache, care și-a prezentat copiile scrisorilor de acreditare șefului protocolului ministerului de externe cipriot și nu ministrului ori măcar unui secretar de stat, conform cutumelor politico-diplomatice)”.
O sclava!!!!
Cum ii permite asteia sa vorbeasca cu toti functionarii si trepadusii? Sclavul tot sclav ramane. Asta a dovedit ca este second hand.
Sunt așa de colonizați că nici nu iși dau seama că e ilegal…
Adică ea iși ea instrucțiuni de la ambasade, nu e un subiect suveran care exprimă voința părtii din popor care i-au votat…
Asta e USR de la inceput, creația Ambasadelor, a ONG-urilor și a serviciilor (posibil și servicii franceze și germane).