ACTUALITATESe întâmplă în România: Extremiști condamnați pentru terorism, eliberați condiționat înainte de...

Se întâmplă în România: Extremiști condamnați pentru terorism, eliberați condiționat înainte de termen

István Beke şi Zoltánt Szőcs, condamnaţi în 2018 la 5 ani de închisoare pentru terorism, beneficiază de eliberare condiționată, după o hotărâre a Judecătoriei Brașov, notează publicaţia maghiară Maszol.ro. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată de procurori, scrie Bună ziua Brașov.

Cei doi au putut să ceară eliberarea condiţionată din mai 2020, de atunci fiind făcute 4 astfel de cereri, dar toate au fost respinse de instanțele de judecată.

István Beke şi Zoltánt Szőcs, lideri locali ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, au fost condamnaţi, pe 4 iulie 2018, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la câte cinci ani de închisoare pentru acte de terorism şi instigare la acte de terorism. Aceştia plănuiau un atentat cu bombă la parada de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc, în 2015.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), începând din anul 2014, în România a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste ungare „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM de a iniţia acţiuni violente cu scopul de a materializa obiectivele autonomiste şi revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizaţii iredentiste, respectiv refacerea „Ungariei Mari”.

Astfel, în 10 octombrie 2015, într-o şedinţă la care au participat membrii organizaţiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, Zoltan Szocs, preşedintele HVIM Transilvania, i-a trasat lui Beke Istvan, preşedinte al organizaţiei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecţiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, în judeţul Covasna, la data de 1 decembrie 2015, „în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naţionale a României”.

Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Inculpatul Szocs Zoltan l-a determinat pe inculpatul Beke Istvan Attila să-şi asume în faţa şefului ierarhic pe linie de organizaţie HVIM executarea acţiunii ordonate în realizarea căreia ulterior acesta a efectuat demersuri de procurare a mijloacelor şi instrumentelor necesare confecţionării unui astfel de dispozitiv”, se mai arată în actul de sesizare a instanţei. Anchetatorii susţin că Zoltan Szocs, promotor al sloganului „Ţinutul Secuiesc nu e România!”, convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării Mişcarea de Tineret 64 de Comitate – HVIM, „trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate”, le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate.

În același timp, fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, condamnat pentru două angajări fictive, în care prejudiciul a fost recuperat, i-au fost respinse cererile de eliberare condiționată.

Dragnea a petrecut deja doi ani în închisoare, din sentința de trei ani și șase luni.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. Secui țicniți. Reușeau să-și tragă singuri un șut încur pentru că, ungurii pe care-i știu au cu totul alte opinii. Unde mai pui c-ar fi murit și secui destui. Acum e la mintea cocoșului că trebuie să ne menajăm reciproc sensibilitâțile, câte mai sunt dar din câte știu secuimea radicală nu se bucură de prea multă popularitate prin ungurimea din Ardeal, Banat sau aiurea care au, mulți dintre ei, familii mixte și nu sunt deloc încântați de isprăvile”capetelor tari” din secuime.Pe partea cealaltă, Oltenia e cea mai speriată că-și pierde Ardealul la”bozgori” , care este un termen slav, bez gorod, adică la oameni care îl locuiesc, de bine, de rău , de o mie de ani și care au împărțit, nu o dată, aceeași pâine neagră cu românii..Hunedoara, Timișoara și Clujul au fost reședința regilor Ungariei și Ardealului dar Budapesta n-a avut niciodată puteri depline asupra Ardealului care n-a renunțat niciodată la autonomie, indiferent de cine l-a condus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...