luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATESe înființează Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România sub conducerea...

Se înființează Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România sub conducerea lui Marius Oprea

Fundația „Doina Cornea” a anunțat înființarea Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR), care va funcționa ca departament în cadrul organizației, informează un comunicat de presă.

CICCR are ca obiectiv aducere ala lumină a crimelor şi ororilor petrecute în timpul regimului comunist din România, inclusiv prin acțiuni de investigare arheologică și descoperire a rămășițelor pământești ale victimelor comunismului și va fi condus de Marius Oprea.

Alături de cunoscutul istoric va lucra și arheologul Gheorghe Petrov.

„CICCR va dispune de un capitol distinct în cadrul bugetului Fundaţiei Doina Cornea, astfel încât să aibă asigurate resursele şi autonomia necesare realizării activităţii de cercetare specifică. Fundaţia va face toate demersurile necesare pentru colectarea şi alocarea fondurilor necesare, în mod prioritar.

În scopul realizării acţiunilor de investigații specifice, CICCR va stabili un protocol de colaborare cu AFPDR, ţinând cont de faptul că această asociaţie cuprinde pe toţi aceia care mai pot depune mărturie directă despre natura criminală a regimului comunist, ca supraviețuitori ai atrocităților săvârșite de acesta.

CICCR va colabora în acțiunile sale, acolo unde se impune, în conformitate cu prevederile legii penale, cu Ministerul Public, în vederea elucidării fiecărui caz în parte, a identificării victimelor şi stabilirii făptuitorilor.

De asemenea, CICCR va colabora cu toate organismele, de drept public sau privat, naţionale sau internaţionale, care au preocupări asemănătoare sau care pot sprijini activitatea Centrului”, se arată în comunicat.

Proiectul major al Fundației „Doina Cornea” va fi înfiinţarea la Cluj a Memorialulului Doina Cornea – Memorialul Rezistenţei Împotriva Comunismului, care va cuprinde Casa Memorială Doina Cornea, un Muzeu de pictură Doina Cornea şi un Muzeu al Victimelor Comunismului.

În acest an, sub egida AFPDR şi cu sprijinul financiar al Fundaţiei Doina Cornea au avut loc două campanii de săpături: la Periprava şi la Târgu Ocna. Ambele s-au desfăşurat în strânsă colaborare cu Parchetul Militar.

Reamintim că atât Marius Oprea cât și Gheorghe Petrov au fost goniți din cadrul Institutului Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc de către noua conducerea instituției.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate