Aragazele pe gaz încalcă limitele de poluare a aerului în case și cresc riscul ca cei mici să dezvolte probleme de sănătate, potrivit unui nou studiu citat de Euronews.
Raportul ONG-ului pentru eficiență energetică al CLASP, Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) și Organizația Olandeză pentru Cercetare Științifică Aplicată (TNO) sugerează că gătitul cu gaz face ca nivelurile de dioxid de azot (NO2) din interior să depășească în mod regulat recomandările OMS privind calitatea aerului și standardele Uniunii Europene de poluare.
Anul trecut au fost înregistrate peste 700.000 de cazuri de astm la copii în Uniunea Europeană (UE) legate de gătitul cu gaz acasă, se arată în raport, însă această cifră reprezintă doar aproximativ 7% din toate cazurile de astm la copiii din blocul comunitar.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Aproximativ 100 de milioane de oameni din UE folosesc aragaze cu gaz, inclusiv mai mult de jumătate din toate locuințele din Italia, Țările de Jos, România și Ungaria.
Grupurile de sănătate se tem că actuala criză energetică din Europa ar putea înrăutăți această situație, deoarece oamenii reduc ventilația pentru a economisi căldură și bani.
„Oamenii își petrec cea mai mare parte a timpului în interior. Calitatea aerului din interior poate avea un impact major asupra sănătății și bunăstării noastre”, a spus CEO CLASP, Christine Egan.
„Puțini oameni sunt conștienți de riscurile dăunătoare prezentate de aparatele de gătit pe gaz – gătirea cinei vă poate expune la aceeași cantitate de poluanți precum fumatul pasiv”, mai precizează ea.
„Aparatele de gătit pe gaz au nevoie de etichete de avertizare pentru sănătate, cum au pachetele de țigări”, a continuat ea, adăugând că „oficiații UE au obligația de a lua în considerare aceste riscuri pentru sănătate”.
Cercetările anterioare au legat, de asemenea, utilizarea gazelor la domiciliu cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) la copiii mici și cu impactul negativ asupra sistemelor respiratorii și nervoase ale adulților.
Autorii raportului se tem că actuala creștere vertiginoasă a prețurilor la petrol și gaze alimentată de războiul din Ucraina ar putea agrava problema.
„Ne temem că calitatea aerului din interior ar putea deveni deosebit de proastă în această iarnă în casele care folosesc aragaz, deoarece oamenii reduc ventilația și evită deschiderea ferestrelor pentru a economisi căldură și bani în timpul crizei energetice”, a spus directorul general al EPHA, dr. Milka Sokolović.
in contextul in care sistemele centralizate de incalzire sunt sloi, multi lasa aragazul pornit, ceea ce poate crea niste probleme, oricum mult mai mici decat NOxele de pe strada.
@alin:
-au vrut usr.istii ” o tzara ca afara “?
-Bucurestiul e plin de negrii!!!!!!!!!!!
(e adevarat
cica datu cu rotopercutoarea
se invatza usor daca ai tras cu Kalashnicoava
prin Somalia, prin Siria
prin Sudan)
„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va primi miercuri, 4 martie a.c., Premiul European „Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Palatul Cotroceni”.
PS Nimic nou sub soare:
– începînd cu sec XV adus țigani (a se vedea ordinul lui Sigismund in the year of our Lord 1423)
– sec XVII-XVIII invazie de evrei
– anii 1970-1980 adus iarăși țigani din, se pare, Balcani. Popularea satelor săsești, șvăvești, țipțărești
– anii 2000 adus străini cu grămada, pe lîngă aceiași enumerați mai sus, sub minciunile: penurie de forță de muncă, refugiați.
feminism!
La nevoie, fabricam si dovezi, motive…. numai sa ajungem la concluzia dorita.
au rămas fără gas așa că dau drumul la aiurelile astea pt idioți de tip userist care înghit baliverne
:))))))))