ENERGIESe anunță prăpăd economic în două județe ale României, sute de mii...

Se anunță prăpăd economic în două județe ale României, sute de mii de oameni vor fi afectați. Director General în Ministerul Energiei: Dispare CEO, CEH, dispare tot

Schimbările plănuite de Comisia Europeană prin adoptarea Pactului Verde (Green Deal) vor face ravagii economice în România, mai ales în ceea ce privește eliminarea cărbunelui în producerea de energie.

Această potențială schimbare va afecta grav două județe ale României, care depind în mare măsură de această resursă naturală: este vorba despre Hunedoara și Gorj.

Acolo, două companii, Complexul Energetic Hunedoara (CEH) și Complexul Energetic Oltenia (CEO), au zeci de mii de angajați, de al căror venit depind sute de mii de persoane. Mai mult, de aceste companii depinde existența a altor firme mai mici, care oferă servicii sau echipamente.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Totul va fi ruinat, afirmă directorul general în Ministerul Energiei, Elena Popescu.

„România trebuie să gestioneze la fel de bine nu numai componenta energetică de care răspunde Ministerul Energiei, ci toate celelalte componente, care sunt foarte importante, pentru că sunt zone impactate şi care depind numai de un singur operator. Adică zona Hunedoara depinde numai de CEH (Complexul Energetic Hunedoara, n.r.), zona Târgu Jiu depinde numai de CEO (Complexul Energetic Oltenia, n.r.). Deci toate firmele, firmuliţele, tot ce există acolo depind numai de CEO. Dispare CEO, dispare tot”, a atras atenţia Elena Popescu, informează Agerpres.

Ea a precizat că termenele pentru eliminarea cărbunelului vor trebui asumate de către Parlament.

„Va fi o lege a phase out-ului cărbunelui, este introdusă ca şi reformă în PNRR. În această lege să stabilim acele termene, probabil 2030, pe care le-aţi văzut în declaraţiile domnului ministru. 2030, respectiv 2032. Ele trebuie asumate la nivelul Parlamentului, nu este o decizie a Ministerului Energiei, tocmai pentru că presupune costuri sociale, reconversie profesională, dezvoltare regională”, a afirmat Elena Popescu, într-o conferinţă de presă organizată de Energynomics.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Elena Popescu a precizat că urmează negocieri, în care România își va stabili propriile obiective, dar în orice caz, cărbunele va dispărea.

„Pachetul legislativ ‘Fit for 55’ a venit foarte rapid. Nu că ne-a luat prin suprindere, dar este într-adevăr îngrozitor de rapid, adică noi n-am avut timp să transpunem pachetul anterior şi n-au fost nici termene de transpunere ale pachetului anterior şi a venit acest pachet ‘Fit for 55’, care este foarte ambiţios. Bineînţeles că ţintele nu sunt finale.

Este propunerea Comisiei, urmează negocierile în Consiliu, România îşi va stabili propriul mandat pentru intrarea în aceste negocieri, pentru că nu este vorba doar de sectorul energetic, este vorba despre întreaga economie, sectorul transporturilor, sectorul industrial, agricultura, digitalizarea, cercetarea, deci toată economia este impactată, iar viteza cu care trebuie să reacţioneze fiecare domeniu trebuie să fie fantastică. Se lucrează la acest mandat, au fost primele discuţii organizate de către Ministerul de Externe pe acest pachet, pentru stabilirea unui mandat de negociere, nu ştim care va fi deznodământul acestei negocieri, dar un lucru este foarte clar: direcţia către care mergem este dezvoltarea energiilor regenerabile, către decarbonarea industriei, către eliminarea treptată a cărbunelui din mix-ul nostru”, a spus Elena Popescu.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

  1. Un popor sănătos la minte exclude jegurile în general și pe cele din politică în special.Aș vrea să văd cât teren cumpără statul din taxele pe carbon și accizele pe produse petroliere , ca să-l împădurească”spre binele planetei”și”decarbonizare”, cu ce preț și cu cine face împădurirea.Legile astea europene sunt de o ipocrizie și o parșivenie rară.Votez AUR și sper s-o facă cât mai mulți oameni cu mintea la ei iar dacă voi fi dezamăgit și de ei, mă voi pregăti pentru tot ce e mai rău pentru că, neîndoios, nu binele va fi viitorul.

  2. Trebuie sa vina patrioti acolo! Polonia nu inchide nimic! Germania isi face inca doua centrale pe carbune! Romania de ce accepta orice?

  3. Incepe conservarea resurselor naturale pentru elita satanista. Nu exista energie verde. Este o minciuna satanica. Mai deschideti cate-o carte, mai vedeti adevarul spus de oamenii de stiinta fara conflicte de interese.
    Scopul este saracirea oamenilor, boala si moartea. Sa se duca pe pustia neagra toti satanistii, impreuna cu guvernul si clasa politica satanizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate