Peste 300 de profesori, profesori universitari, cercetători au semnat o scrisoare deschisă adresată Ministrului Educației, Ligia Deca, pe tema disciplinelor „Logică”, „Filosofie” și „Psihologie”, în care critică posibila eliminare a acestor materii din planurile-cadru de la profilurile real și uman, clasele a IX-a și a X-a. Filosofia va fi predată în clasa a XI-a, doar ca disciplină opțională (la concurență cu Etica sau Gândirea critică)”.
Semnatarii fac referire și la eliminarea geografiei din ceste planuri cadru. Aceștia se întreabă cine sunt „experții” ministeriali care au decis așa ceva și dacă Ministerul urmărește „transformarea viitorilor cetățeni în indivizi opaci la valorile morale și sociale, incapabili de empatie față de semeni și comportându-se ca o masă de votanți amorfă și docilă la nivel civic?”.
Iată scrisoarea deschisă trimisă pe adresa redacției R3media:
Stimată Doamnă Ministru,
Ca membri ai comunității științifice care include științele socio-umane, am aflat cu o stupoare similară colegilor din Societatea de Geografie din România (care deja și-au exprimat poziția oficială într-o scrisoare deschisă intitulată Aveți ceva cu Geografia?) că unii „experți” ministeriali, a căror existență este recunoscută public de către Biroul de Presă al ME în comunicatul din data de 9 mai 2023, au „în lucru” o variantă de modificare a planului-cadru prin care Logica și Psihologia vor fi eliminate din rândul disciplinelor socio-umane de la profilurile real și uman, filiera teoretică, clasele a IX-a și a X-a, iar Filosofia va fi predată în clasa a XI-a, doar ca disciplină opțională (la concurență cu Etica sau Gândirea critică).
Pe lângă faptul că ne solidarizăm public cu poziția exprimată de colegii noștri geografi și considerăm legal și moral întemeiată solicitarea acestora de a afla atât baza legală (ordinul de ministru), cât și componența actuală a „grupurilor de lucru” („experți”) care trudesc la diferite variante de plan-cadru după principiul ghilotinării disciplinelor fundamentale, cărora nimeni până acum nu le-a pus la îndoială utilitatea în lumea democratică în care trăim,
Vă reamintim, stimată Doamnă Ministru, că:
- Nici o variantă de plan-cadru nu poate fi discutată fără a da dovadă de transparență totală, inclusiv cu privire la competența profesională a celor incluși în „grupurile de lucru”. În acest sens, solicităm public un răspuns la întrebarea: câți logicieni, psihologi și filosofi recunoscuți de comunitățile lor științifice există în aceste grupuri?
- Care este filosofia educațională urmărită de principiul pe care îl aplică cu obstinație „experții” ministeriali invizibili, anume eliminarea unor discipline cruciale pentru formarea tinerilor ce au nevoie să se perceapă ca ființe integre, cu abilități de auto-corectare logică și auto-perfecționare cognitivă, în vederea unei vieți armonioase individual și social?
- Nu în ultimul rând, care este scopul urmărit de Minister prin revizuirea planurilor-cadru? Urmărește Ministerul Educației, prin grupurile cvasi-secrete de „experți” care elimină din planurile-cadru nu doar Geografia, ci și Logica și Psihologia, transformarea viitorilor cetățeni în indivizi opaci la valorile morale și sociale, incapabili de empatie față de semeni și comportându-se ca o masă de votanți amorfă și docilă la nivel civic?
Cât privește includerea Filosofiei ca disciplină opțională predată în clasa a XI-a, la concurență cu discipline precum Etica și Gândirea critică, vă reamintim, stimată doamnă Ministru, că disciplina Gândire critică și drepturile copilului este disciplina cea mai „democratică” din tot Centralizatorul privind disciplinele din învățământul preuniversitar (Anexa la Ordinul ministrului educației nr. 3.656/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. Nr. 181 bis din 3 martie 2023), putând fi predată inclusiv de absolvenți ai unor programe de licență precum „Leadership militar”, „Securitate și apărare” ori „Studii de securitate și informații” (a se vedea pagina 490 a Centralizatorului). Este oare normal ca elevii de gimnaziu și de liceu să deprindă virtuțile gândirii critice și să dobândească noțiuni despre drepturile copilului, bunăoară, sub îndrumarea unor absolvenți de studii… militare?
Nu ar trebui să ne mai mire aceste schimbări preconizate ale planurilor-cadru, din moment ce același Centralizator permite deja astăzi ca Economia și Educația antreprenorială să fie predate la liceu de absolvenți ai următoarelor programe de licență din domeniul militar, precum „Managementul sistemelor de rachete și artilerie antiaeriene” sau „Conducere interarme – forțe navale” (a se vedea pagina 550 din Centralizator).
Am dori să știm dacă există măcar un stat din OCDE care prezintă o asemenea situație aberantă, în care absolvenții de științe militare predau discipline socio-umane în gimnazii și licee. Pe principiul reciprocității, vă întrebăm dacă s-ar putea concepe ca un stat NATO să aibă în vârful ierarhiei forțelor armate un filosof ori un psiholog? A dispărut oare orice brumă de competență profesională și de respect față de specialiștii dintr-un domeniu din România? Oricine poate preda orice, iar domeniile fundamentale precum Logica, Psihologia ori Filosofia pot fi eliminate sau predate de pseudo-specialiști?
Ministerul Educației poate înființa oricâte „masterate didactice” dorește și poate acorda oricâte „prime de instalare” profesorilor debutanți dacă același Minister, an de an, prin experții necunoscuți din grupurile de lucru cvasi-secrete ia în derâdere competențele științifice acumulate legal de absolvenții programelor de licență din domenii fundamentale precum Psihologie și Filosofie și elimină
aceste discipline din trunchiul comun ori le face irelevante, deschizând cariera didactică unor absolvenți din domenii aflate într-o altă arie de competență.
Aceste două modificări (dispariția unor discipline fundamentale din trunchiul comun și arbitrariul accesului absolvenților de studii de licență și master spre cariera didactică, în funcție de un Centralizator cu valoare infra-legală la elaborarea căruia nu a participat niciodată vreun psiholog, logician sau filosof) vor face ca, la termen, disciplinele socio-umane precum Logica, Psihologia și Filosofia să dispară în totalitate din educația liceală, iar constelația de virtuți, valori și abilități pe care acestea le insuflă tinerilor României să devină o imensă gaură neagră cognitiv-afectivă, înlocuită de pseudo-valori și atitudini anti-civice dăunătoare bunei funcționări democratice a statului și societății în general.
Pentru o bună educație în spiritul valorilor socio-umane, care formează mințile, sensibilizează inimile, clădesc caracterele și, mai ales, formează ființe sociale și cetățeni integrați în societate, este nevoie de consultarea reală a celor care și-au dedicat cariera științifică disciplinelor pe care „experții” ministeriali vor acum să le elimine, anume Logica, Psihologia și Filosofia.
Profesorii, cercetătorii și practicienii din domeniul Psihologiei, Filosofiei și Logicii sunt oameni care au rezultate tangibile în munca lor, posedând o competență științifică recunoscută internațional și un înalt simț moral al binelui public dovedit în activitatea zilnică. Implicarea lor în procesul de revizuire a planurilor-cadru nu este opțională, ci absolut necesară științific și justificată la nivel profesional. Amânarea sau obstrucționarea implicării lor, sub pretexte birocratice, nu este acceptabilă într-un stat democratic în care ministerele respectă articolul 31, alineatele 1) și 2) din Constituție și legea 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, mai ales la cele privind procesul de elaborare a planurilor-cadru din învățământul de stat.
Întrebări precum „Ce percep în legătură cu mine și cu celălalt?”, „Este corect cum gândesc?” și „Ce este omul și ce sens are viața acestuia?” nu pot fi eradicate de nici un „grup de lucru” ministerial din mințile elevilor de liceu, iar eliminarea acelor discipline fundamentale, prezente în toate sistemele educaționale din statele OCDE (care oferă răspunsuri la întrebări prezente la orice vârstă, nu doar în liceu), va inversa oricare din țintele, dezideratele, prioritățile, obiectivele și măsurile din Proiectul „România Educată”, dispuse pe „10 direcții de reformă pentru a construi o Românie rezilientă și performantă” (Raportul din 14 iulie 2021, pagina 6).
Considerăm așadar că suntem în drept să așteptăm un răspuns cu celeritate la această scrisoare deschisă și să aflăm direct de la Dumneavoastră, Doamnă Ministru, că nu susțineți și nu veți gira instituțional un plan-cadru care elimină dinadins dimensiunea introspectivă și logică a unei educații necesare în societatea actuală bazată pe cunoaștere și pe învățare pe tot parcursul vieții.
Semnături instituționale
- Facultatea de Filosofie a Universității din București, reprezentată de Prof. univ. dr. Viorel Vizureanu, Decan
- Departamentul de Filosofie Practică și Istoria Filosofiei al Universității din București, reprezentat de conf. univ. dr. Cristian Iftode
- Departamentul de Filosofie Teoretică al Universității din București, reprezentat de prof. univ. dr. Constantin Stoenescu
- Departamentul de Filosofie al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, reprezentat de prof.univ. dr. Ion Copoeru
- Departamentul de Filosofie Premodernă şi Românească al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, reprezentat de prof.univ. dr. Alexander Baumgarten
- Departamentul de Filosofie în limba maghiară al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, reprezentat de conf. univ. dr. Demeter M. Attila
- Departamentul de Filosofie al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, reprezentat de prof. univ. dr. Petru Bejan
- Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române, reprezentat de Acad. Mircea Dumitru
Semnături individuale (profesori și cercetători – numele și poziția profesională)
- Acad. Mircea Dumitru, Vicepreședinte al Academiei Române, profesor de logică la Universitatea din București, Președintele secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române, Directorul Institutului de Filosofie și Psihologie al Academiei Române “Constantin Rădulescu-Motru”
- Acad. prof. univ. dr. Ilie Pârvu (Academia Română & Universitatea din București)
- Prof. univ. dr. Ștefan Afloroaei, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, membru corespondent al Academiei Române
- Radu J. Bogdan, profesor de filosofie și științe cognitive, emerit, Tulane University, New Orleans, USA
- CS II dr. habil. Marius Augustin Draghici, Institutul de Filosofie și Psihologie al Academiei Române “Constantin Radulescu-Motru”
- Iliuță Aura Salomeea, profesoară de psihologie la Liceul Teoretic “Traian”, București și la Liceul Tehnologic “C. Nenițescu”, București.
- Conf.univ.dr. Claudiu Mesaroș, Departamentul de Filosofie și Științe ale Comunicării, Universitatea de Vest
- CS I dr. Eugen Huzum, Director al Institutului de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane” – Academia Română, Filiala Iași
- CS I dr. Bogdan Olaru, Colectivul de Filosofie și Logică, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane” – Academia Română, Filiala Iași
- Prof.univ.dr. Florin Lobonț, Departamentul de Filosofie și Științe ale Comunicării și Școala Doctorală de Filosofie, Sociologie și Științe Politice, Universitatea de Vest din Timișoara
- Prof. univ. dr. / CS I Viorel Vizureanu, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București / Institutul de Filosofie și Psihologie al Academiei Române „Constantin Radulescu-Motru”
- Prof. dr. George Hălărescu, Liceul Tehnologic „Ion I. C. Brătianu”, București .
- Prof. Ioana Ciovârnache, Colegiul Național “George Barițiu”, Cluj-Napoca
- Prof. Pop Amalia, Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”, Cluj Napoca
- Prof. Fedeleș Mircea, Col. Ec. “Costin C. Kiriţescu”, București
- Prof. univ. dr. Adrian-Paul Iliescu, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București
- Conf. univ. dr. Dorina Pătrunsu, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București
- Prof. Marcela Elena Ilies, Liceul Teoretic “Coriolan Brediceanu”, Lugoj
- Conf. univ. dr. Gheorghe Ștefanov, Departamentul de Filosofie Teoretică, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București
- Profesor Bortos-Rosca Ana ,,Liceul Tehnologic Jimbolia”
- Lect. univ. dr. Constantin Vică, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București
- Lect. univ. dr. Mihaela Constantinescu, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București
- Prof. Gelu Stancu, Colegiul Național Bilingv “George Coșbuc”, București
- Prof. Mihai Laurențiu Fuiorea, Liceul Tehnologic “Theodor Pallady”, București
- Conf. univ. dr. Cristian Iftode, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București
- Prof. Cosmin Nicolae Gheorghe, Liceul Tehnologic Valeriu Braniște, Lugoj
- Lect. univ. dr. Raluca Oancea, Universitatea Națională de Arte, București
- Asist. univ. dr. Alexandru Dragomir, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București
- CS I dr. Marius Dobre, Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române, București
- Prof. Mihaela Constantin, Liceul Teoretic “Traian”, București
- Prof. Nedelcu Doina, C.N. Matei Basarab
- Conf. univ. Adrian Niță, Institutul de Filosofie; Universitatea ,,Ștefan cel Mare” Suceava
- Prof. Constantinescu Mariana Cristina , Colegiul Național “Ion Luca Caragiale” București
- Prof. Morariu Radu, Colegiul Național “Ion Luca Caragiale”, Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” din București
- Prof. Goruneanu Grațiela, Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza, București
- Conf. univ. Eugenia Bogatu, afiliat la Facultatea de Filosofie, Universitatea București.
- Prof. Maria Popescu, Colegiul Național ,, Matei Basarab”, București
- Prof. dr. Cristina Ştefan, Colegiul Naţional “Spiru Haret”, București
- Prof. Elena Teburzucă, Liceul Teoretic Creștin Pro Deo, Cluj-Napoca
- Prof. Gheorghiu Ana, Colegiul Tehnic Feroviar “Mihai I”, București
- Prof.dr. Florica Dumitrescu, Liceul Teoretic “Ion Barbu”, București
- CS III dr. Nora Grigore, Institutul de Filosofie și Psihologie, Academia Română
- Prof. George Mihalache, Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu”, București
- Prof. Dr. Dragoi Ioan, Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu”, București
- Prof. Adrian-Gabriel Horvat, Colegiul Național Matei Basarab, București, Inspector școlar socio-umane
- Prof. Inocan Mihaela- Colegiul Național “Spiru Haret” , București
- Prof. Rodideal Anda Anca, Școala Gimnaziala nr. 71, București, Director, Prof. Consilier Școlar
- Prof. Sora Adriana-Nicoleta, Colegiul Național “Spiru Haret”& Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, București
- Prof. Finichiu Roxana, Colegiul Economic Virgil Madgearu, București, sector 1
- Prof. Badea Liliana Andreea, Școala Gimnazială “Alexandru Costescu” București, profesor Educației Socială.
- Prof. Niculae Daniela, Colegiul Tehnic de Aeronautică Henri Coandă, București, sect.1
- Cîrtog Cristinela-Victoria, profesor științe socio-umane, Liceul Teoretic “Eugen Lovinescu”, sector 6 București
- Capatinescu Mihai, profesor de economie și educație antreprenoriala, Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj
- Prof. univ. dr. Mihaela Pop, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București
- Prof. științe socio-umane Gabriela Popescu, grad didactic I, Liceul Teoretic ”Mihail Sadoveanu”, București, sector 2, metodist ISMB
- Prof. Anton Cătălina, Economie, grad didactic I, Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, București, metodist ISMB
- Prof. Rădulescu Robert, Liceul Teoretic „Traian”, București
- Prof. Cătălin Mocanu, Școala Gimnazială “Anghel Saligny” Focșani
- Prof. Cătălin Ungureanu, Colegiul Național “Grigore Moisil” București
- prof. Barbu Anda, Colegiul Național “Ion Creangă”, București
- Prof. dr. Petrancu Adelaida, Colegiul Economic ,,Viilor”, București, metodist ISMB
- Prof Luiza Crivat, Colegiul Național “Iulia Hașdeu”, București
- Prof. dr. Petrancu Adelaida, Colegiul Economic ,,Viilor”, București, metodist ISMB
- Iliescu Luminița, Liceul Tehnologic Alexandru Ioan Cuza Panciu
- Boicu Ana Maria, profesor, Colegiul Național Al.I.Cuza, Focșani
- Bărculescu Marilena, profesor de discipline socio-umane la Colegiul Tehnic ”Valeriu D. Cotea” Focșani, Grad didactic I
- Gabriela Obodariu, profesor Colegiul Național Al.I.Cuza Focșani
- Prof. socio-umane, Maria-Alexandrina Giurgiu, Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”, Cluj-Napoca
- Prof. Cimpeanu Elena Maria, Colegiul Național Școala Centrală, București
- Prof Ionescu Cecilia- Colegiul Național Iulia Hașdeu, București
- Prof Conon Cornelia -Colegiul de Arhitectura N. Socolescu, București
- Prof Ungureanu Georgiana, Colegiul Național Iulia Hașdeu, București
- Lect. univ. dr. Daniel Nica, etician, FJSC, Universitatea din București
- Prof. Florea Robert
- Prof. Marcus-Gunie Ana-Lucia
- Prof. Niculina Filat – Colegiul Național „Iulia Hașdeu” din București
- Prof. Sandu Zamfirescu – Școala Gimnazială Nr. 32, București
- Prof. Ioan Mihaela, Școala Gimnazială Cârligele, Vrancea
- Prof. Cristea Dorin, Colegiul Economic Focșani, Vrancea
- Prof. Nicodei Cezarina, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Focșani, jud. Vrancea
- Prof. Antonache Mihaela, Colegiul Național Pedagogic “Spiru Haret” Focșani ,Vrancea
- Prof. Fioșoiu Alexandru, Liceul Teoretic „Jean Monnet”, București
- Prof. Bacău Mihaela, Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi”, Focșani, jud. Vrancea
- Prof. Boiangiu Adelina Ioana, Colegiul Tehnic Edmond Nicolau si Școala nr.280 – București
- Prof. Dumitrel Toma, Liceul „Danubius”, Călărași
- Mona Mamulea, cercetător științific, Institutul de Filosofie și Psihologie al Academiei Române
- Prof. Univ. Dr. Gheorghe Clitan, Departamentul de Filosofie si Științe ale comunicării, Universitatea de Vest din Timișoara
- Prof. Ionela Maria Vasian, profesor de științe socio-umane și Limba și literatura romană , Tîrgu Mureș
- Prof. psihologie, Petruta Crăciun, Liceul “D.Hurmuzescu”, București
- Profesor Budu Nicoleta Laura, Liceul Agricol ,,Sandu Aldea”, Călărași.
- Profesor Zaharia Alexandru – DSU- Psihologie, Colegiul Național “Mihai Eminescu” București, sect. 4
- Prof. Horațiu Pepine, Colegiul Național „Iulia Hașdeu” din București
- Prof. dr. Dan Sisermann prof. de logică și filosofie la Liceul Tehnologic„ Alexandru Borza” Cluj, Liceul „Vlădeasa” Huedin, Liceul Tehnic „Augustin Maior” Cluj și Liceul de Arte „Romulus Ladea” Cluj.
- Prof. dr. Liviu Neagoe, Colegiul Național “C. Negri” Tg-Ocna, jud. Bacău
- Lilian CIACHIR, Coordonator Catedra UNESCO pentru Interculturalitate, Bună Guvernanță și Dezvoltare Durabilă, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București
- Prof. Dincă Mihaela Diana – Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” Oltenița
- Prof. Brezae Niculae – Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” Oltenița
- Profesor psiholog / consilier școlar Soare Iulia – C.J.R.A.E. Vrancea
- Prof. socio-umane, Oana Cătălina Bucur, grad I, catedra de Filosofie, Logica si argumentare, Liceul Energetic Constanța
- Prof. Ana Durac – Liceul Tehnologic Special “Beethoven”, Craiova;
- Prof consilier școlar, Neacșu Ioana – Cjrae Călărași /Liceul Tehnologic nr Fundulea;
- prof. dr. Sylvia Crețu, L.P.S. ”Mircea Eliade”
- Prof. Ceoroianu Raluca Ana Maria. Liceul Teoretic ,,M. Sadoveanu”, sector 2, București Prof.socio-umane
- Bodârlău Florentina, Liceul Tehnologic nr.1,Fundulea, jud.Călărași
- Camelia Popa, C. S. I Institutul de Filosofie și Psihologie “Constantin Rădulescu Motru”.
- Prof. Consilier școlar, Maria Eugenia- CMBRAE- Liceul cu program sportiv „ Mircea Eliade”, București, sector 6
- Prof. Iancu Florentina – Liceul cu program sportiv” Mircea Eliade”, București,
- Prof. Chiran Irinel Ioana – Colegiul Național Iulia Hașdeu, București
- Lect. univ. dr. Raluca Paraschiv, Universitatea Națională de Arte, București
- Prof. Olimpia VIDAN , CNADL , sector 4 București
- Prof. dr. Gabriel Dinu, Colegiul Național „Iulia Hașdeu”, București, (profesor la disciplinele „filosofie” si „logica”) ;
- C.S. dr. Cristina Maria Tofan, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”, Academia Română – Filiala Iași, Colectivul de Psihologie și Științe ale Educației
- Bogdan Ionescu, cercetător științific, Institutul de Filosofie și Psihologie al Academiei Române
- Mihai Chelaru, Colegiul Național Ferdinand I, Bacău, profesor de științe socio – umane și doctor în psihologie.
- CS Ovidiu G. Grama, Institutul de Filosofie și Psihologie „C. Rădulescu-Motru” al Academiei Române
- CS III dr. Aurora Hrițuleac, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”, Academia Română – Filiala Iași, Colectivul de Psihologie și Științe ale Educației
- CS III dr. Liviu-Adrian Magurianu, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”, Academia Română – Filiala Iași, Colectivul de Psihologie și Științe ale Educației
- Rad Mihaela Sorina, Colegiul Național Unirea Târgu Mureș, profesor de logica și filosofie.
- Stan Elena, profesor Colegiul Tehnologic V. Harnaj
- Asist. univ. dr. Mihail-Valentin Cernea, Departamentul de Filosofie și Științe Socioumane, ASE.
- Asist. univ. dr. Radu Uszkai, Departamentul de Filosofie și Științe Socioumane, ASE.
- Asist. univ. dr. Cristina Voinea, Departamentul de Filosofie și Științe Socioumane, ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE.
- Prof.univ.dr. Florea Lucaci, Școala Doctorală de Filosofie, Universitatea de Vest din Timișoara.
- Asist. univ. dr. Toni Gibea, Departamentul de Filosofie și Științe Socioumane, ASE.
- CS I dr. Claudiu Baciu, Institutul de Filosofie și Psihologie al Academiei 140.Române „Constantin Rădulescu-Motru”
- Canae Adrian, profesor Colegiul Național „Unirea” Focșani
- Nidelea Cornelia, profesor de socio-umane, gradul II, Giurgiu
- Dumbravă Niura, profesor de științe socio-umane, gradul I, Colegiul Național Pedagogic “Mihai Eminescu” Tg.Mureș
- Prof. Ileana Luiza Pârlea, Colegiul Național,, Iulia Hașdeu “, București
- Diaconu Ionela, prof. consilier școlar C.J.R.A.E Olt, punct de lucru Liceul Tehnologic ,,Danubius”, Corabia, Olt, gradul I
- Prof. Olariu Eugenia, Colegiul Național „Spiru Haret”, Tecuci, jud. Galați
- Prof. Cojocaru Daniela, Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, jud. Suceava
- Prof. Mihail-Petrişor Ivan, Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes”, București
- Profesor Ionescu Silvia, Colegiul Național
- Prof. Roșca Ofelia Camelia/CNCV -București -CMBRAE
- Prof. Maria Irina Dromereschi, Liceul Tehnologic Anghel Saligny Bacău
- Prof. Dumitrescu Bogdan-Andrei, Liceul Teoretic ”Atlas”, București
- Prof.univ.dr. Ruxandra Cesereanu
- Prof. Ioan Caulea, Colegiul Național “Nicu Gane” Fălticeni
- Lect. Univ. Dr. Oana Barbu-Kleitsch, Universitatea de Vest, Timișoara.
- Conf. Univ. Dr. Emilian Mihailov, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București.
- Prof. Lucian Maier, Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”, Hunedoara; Doctor în Filosofie, UBB Cluj-Napoca.
- Mihai Maci, lector dr., Fac. IRISPSC, Universitatea din Oradea
- Daniela Maci, lector dr., Fac. Științe Socio-Umane, Universitatea din Oradea
- Prof.univ.dr. George Bondor, Departamentul de Filosofie al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași
- Ionuț Mihai Popescu, lect. dr. , FTGC, UBB.
- Anda-Irina Sturza, profesor de filosofie la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”.
- Monica Alexandrescu, profesor de filosofie la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”.
- Cristina-Maria Gunea, profesor consilier școlar, CMBRAE
- Aida Ologu Hancer, profesor de limba română la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”
- Lect. univ. dr. Maria Barabas, Universitatea Europeana “Dragan” Lugoj,
- Prof. Buda Claudia, profesor Socio-umane, Colegiul Național Mihai Eminescu, Baia Mare
- Lect. Univ. Dr. Vladimir Constantin Cretulescu, Facultatea de Istorie a Universității din București
- Dosa Zsolt, profesor socio umane, Tîrgu Mures
- Prof. Simona Frunza, Socio-umane Reghin
- Hrușcovschi Elena, profesor, Colegiul Național Pedagogic “Spiru Haret ” Focșani
- Elena Dragomir, prof., Scoala Iedera, Dambovita
- Iovan Drehe, lect. univ. dr. (UTCN-CUNBM)
- Ştefan-Sebastiain Maftei, conf.univ.dr., Departamentul de Filosofie, UBB Cluj-Napoca
- Prof. dr. Irina-Mihaela Paulescu, profesor educație socială, Lugoj.
- Prof. Crețu Nicoleta Laura, profesor științe socio umane, București
- Lect. Dr. Monica Vasileanu, Facultatea de Litere, Universitatea din București
- Asist. Univ. Dr. Paul Gabriel Sandu, Facultatea de Filosofie, Universitatea București
- Prof. Alexandru-Dan Mănatu, Liceul Teoretic „C.A Rosetti”/Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, București
- Prof. Corina Radu, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, București
- Monica Solomon, Lector Univ. Dr., Bilkent University (Ankara) Facultatea de Filosofie.
- Mihai Popa, cs III, Institutul de Filosofie și Psihologie ,,Constantin Rădulescu-Motru,, al Academiei Române
- Prof. Andreea Laura Șuhan, profesor socio-umane la Colegiul Mihai Eminescu, Bacău
- Prof. Iulia-Ramona Ungureanu – Colegiul Național ‘Mihai Viteazul’ și Colegiul Național ‘Iulia Hasdeu’, București
- Asist. univ. Andrei Mărășoiu, Facultatea de Filosofie, Universitatea București
- Slava Caramete, profesor socio-umane, Colegiul Național ,,Teodor Neș” Salonta, Bihor
- Prof. Nicoleta Bălan, Colegiul Național “Iulia Hașdeu”
- Prof. Cătălina Mihaela Rusu, profesor de socio-umane la Colegiul Național Iași
- Razvan Vedes, profesor consilier școlar, CMBRAE
- Mihăilescu Georgeta, profesor
- Prof. Harieta Tănăsoiu, Șc.51, București
- CSI, Ion Tănăsescu, I.F.P.A.R.
- Lector dr. Cristina Raț, Departamentul de Sociologie, Universitatea Babeș-Bolyai
- Prof. Dragoș Paul Aligică, Universitatea București
- Prof. Carmen Dumitrescu, Colegiul Național “Iulia Hașdeu”, București
- Drd. Dragoș Obreja, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București
- Prof. dr. Viorel Paraschiv, Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași
- Asistent Mihai Vacariu, FJSC, Univ București
- prof. Bucheru Anca, Școala Postliceala Sanitara Fundeni, București
- Arghire Cristiana, profesor socio-umane, Colegiul Național de Artă, “O. Băncilă”, Iași
- Prof. Lucian Stoian, C.N. „Gheorghe Lazăr”, L.T. „Ion Barbu”, București
- Prof. dr. Diosan Livia, Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia
- Prof. dr. Diosan Alexandru, Colegiul Național “Lucian Blaga” Sebeș
- Lect. univ. dr. Cristinel Trandafir, Universitatea din Craiova
- Prof. Ianc Ramona, Liceul de Arte “Regina Maria”, Alba Iulia
- Prof. Cordea Liviu, Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia
- Profesor socio-umane, Nica Marius, Colegiul Național „Alexandru Papiu-Ilarian”, Tg. Mureș
- Prof. Ciulu Bogdan Colegiul Economic ” Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia.
- Prof. Oarga Liliana Serafina Colegiul Național ” David Prodan” Cugir ,
- CS III dr. Gabriela Tănăsescu, ISPRI AR
- CS III dr. Lorena Valeria Stuparu,
- Perpelea Nicolae, cs.dr. Academia Română, prof. asociat Universitatea București
- Conf. Virgil Alexandru Iordache, Universitatea din București
- Prof. Ramona Săftescu-Colegiul Național,, Gh. Lazăr” Sibiu
- Prof.univ. dr. Neacșu Elvira-Adriana, Universitatea din Craiova
- Szebeni Laura Ilinca, profesor discipline socio-umane la Colegiul Național “Mihai Eminescu”, Baia Mare
- CS III DR. HABIL. HENRIETA ANIȘOARA ȘERBAN, INSTITUTUL DE FILOSOFIE ȘI PSIHOLOGIE „CONSTANTIN RĂDULESCU-MOTRU” AL ACADEMIEI ROMÂNE
- Paula Mihai, consultant educațional.
- Lect. univ. dr. Adrian Costache, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai
- Conf. Claudiu Tufiș, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București
- CS III Codrin Dinu Vasiliu, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”, al Academiei Române, Filiala Iași
- Prof. Dr. Alexe Nicolae Alin – Colegiul Național “Unirea” Turnu Măgurele
- Prof. dr. Cristache Liliana, profesor de științe socio-umane la Colegiul Național ”Mihail Kogălniceanu ”Galați
- Dumitrița Stoica, profesoară la Colegiul Național „Gh. Lazăr”, București
- Prof. Rusu Romina-Mihaela, profesor de științe socio-umane la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Galați
- Iancu Radiana, Profesor discipline socio-umane, jud. Olt
- Prof. Carmen Sideriaș, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Sibiu
- Mihailescu Pirvan Florinela, profesor de științe socio – umane, Colegiul Național “Unirea”, Turnu Măgurele, Jud. Teleorman
- Prof.ec. Mihăescu Mihai Valentin, Colegiul Național “Alexandru Odobescu” Pitești
- Prof. dr. Gr. I Trif-Boia Horațiu Marius, discipline Socio-umane, Liceul Teoretic „Victor Babeș”, Cluj-Napoca
- Lect. dr. Radu Cristian, UBB Cluj
- Lect. univ. dr. Trif-Boia Elena Andreea, Didactica Istoriei, Facultatea de Psihologie, UBB Cluj
- Prof. Găvan Elena, Colegiul Național ”Spiru Haret”, Târgu Jiu
- Erwin Kessler, CS, Institutul de Filosofie și Psihologie al Academiei Române „Constantin Rădulescu-Motru”
- Prof. Pavalasc Dorina, Liceul Angela Avramut, Liceul Teoretic „Mircea Eliade“ Galați.
- Daniel Rusu, profesor de filosofie, Colegiul Alexandru cel Bun, Gura Humorului
- Ana Maria Rusu, profesor de filosofie, Colegiul Alexandru cel Bun, Gura Humorului
- Voinescu Ovidiu-Marius, profesor de științe socio-umane, Colegiul “Ștefan Odobleja” Craiova
- Lect. univ. dr. Mihai Rusu, Logică, Argumentare, Gândire critică, Departamentul de Filosofie, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
- PROF.DR. Luminita Corbu, COLEGIUL NAȚIONAL NICU GANE FĂLTICENI
- Conf. univ. dr. Alexandru Rădulescu, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Missouri, USA
- Sindila Gabriel Sandu, profesor de științe socio-umane, Colegiul Național Pedagogic “Mircea Scarlat” Alexandria și Liceul Tehnologic “Anghel Saligny” Roșiorii de Vede
- Sergiu Anastasescu, profesor de științe socio-umane, pensionar.
- Prof. Oprița Ioana, Colegiul Național “Lucian Blaga”, Sebeș, Alba
- Prof. Lavinia Vișan, Filosofie și logica, Liceul Teoretic “Petru Cercel ” Târgoviște, Dâmbovița
- Conf.univ.dr. Ciprian Mihali, Departamentul de Filosofie, Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
- Prof.univ.dr. Laurențiu Staicu, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București
- Conf. univ. dr. Cristian Moisuc, Departamentul de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza – Iași
- Prof. univ. dr. Viorel Cernica, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București
- Prof. Doru Căstăian, Liceul de Arte “Dimitrie Cuclin” Galați, Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi.
- Prof. Niță Laura Nicoleta, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, Fălticeni.
- Balan Doina, profesor de logică, filosofie, psihologie, doctor în filosofie, Iași
- Prof. Univ. Dr. Ecaterina Bulea Bronckart, Facultatea de psihologie și științele educației, Universitatea din Geneva.
- Constantin C. Brîncuș, cercetător, Institutul de Filosofie și Psihologie al Academiei Române/ Universitatea din București
- Victor Emanuel Gica, cercetător, Institutul de Croitoriu Laura Filosofie și Psihologie al Academiei Române
- Pomarleanu Iuliana Maria, Colegiul Național Pedagogic Constantin Cantacuzino Târgoviște
- Prof. Ungureanu Andreea-Constantina, Colegiul “Vasile Lovinescu”, Fălticeni
- Tăutu Petruța Roxana, Liceul Tehnologic “Udrea Băleanu”, Băleni
- Prof. Butnariu Nicolae, C.T. „Mihai Băcescu”- Fălticeni
- Mironiuc Petruța, profesor de filosofie, Colegiul “Alexandru cel Bun”, Gura Humorului
- Prof. Camelia Nenu, profesor istorie- filosofie, Liceul Teoretic “EMIL RACOVITA” GALATI.
- Mironiuc Adriana, profesor de filosofie, Colegiul “Lațcu Vodă” Siret
- Prof. univ. dr. Bogdan Popoveniuc, Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava
- Băloi Florin-Marius, profesor de discipline socio-umane(filosofie, sociologie, educație socială, logică, argumentare și comunicare) la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan”, Craiova
- Șteți Alexandra Florentina, student doctorand, Universitatea “Babeș-Bolyai”, Facultatea de istorie și filosofie, specializarea filosofie.
- Marian Valentin – profesor Colegiul Tehnic Mihai Băcescu Fălticeni
- Prof. Bratescu Mihaela, profesor psihologie si sociologie la Colegiul Național “Ion Creangă”
- Prof. dr. Maria Michiduță – Colegiul Național ”Carol I”, Craiova
- Prof. Raluca Ghencioiu, Colegiul Național “Carol I”, Craiova
- Prof. Mircea-Florian Ruicu, Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuşi”, Craiova
- Dr. E.Vieru Conta, C.d.a.UNMB
- Prof. Florescu Emanuel, Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși “, Craiova.
- Prof. Croitoriu Laura, profesor socio-umane, Liceul Teoretic ,,Ion Creangă” Tulcea
- Kovács István, profesor socio-umane, Liceul Tehnologic ”Domokos Kázmér” Sovata
- Florea Amalia, profesor socio-umane, Liceul Teoretic “Henri Coandă”, Craiova
- Ionel Cioară, Lect. Univ. Dr. Universitatea din Oradea
- Conf. univ. dr. Gelu Sabău, Facultatea de Jurnalism, Universitatea „Hyperion” din București
- Dr. Călin Șabac, comunicare şi management cultural, București
- Simona Frunza, profesor de științe socio-umane la Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din Reghin
- Prof. drd. Mihaela Nestor-Penoy, Director Pedagogic al școlii de limbi străine “STUDIUS” din București.
- Conf. univ. dr. Alexandru Volacu, Facultatea de Administrație și Afaceri, Universitatea din București
- Dr. Cora Saurer Chioreanu, UBB, PEKO board member MIDUCA AG, Switzerland.
- Prof. Loredana Baltazar, Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti”, București
- Mihailescu Pirvan Florinela, profesor de științe socio – umane, Colegiul Național “Unirea“, Turnu Măgurele , Jud. Teleorman
- Prof.ec. Mihăescu Mihai Valentin, Colegiul Național “Alexandru Odobescu” Pitești
- Prof. dr. gr. I Trif-Boia Horațiu Marius, discipline Socio-umane, Liceul Teoretic „Victor Babeș”, Cluj-Napoca
- Lect. dr. Radu Cristian, UBB Cluj
- Lect. univ. dr. Trif-Boia Elena Andreea, Didactica Istoriei, Facultatea de Psihologie, UBB Cluj
- Prof. Găvan Elena, Colegiul Național ”Spiru Haret”, Târgu Jiu
- Erwin Kessler, CS, Institutul de Filosofie și Psihologie a Academiei Române „Constantin Rădulescu-Motru”
- Prof. Stan Simona Liliana, Centrul Școlar de Educație Incluzivă “Aurora” Reșița
- Prof. Furtună Paula, Liceul Teoretic “Constantin Noica”, Alexandria, jud. Teleorman
- Lect. dr Adrian Briciu, Universitatea de Vest, Timișoara
- Lect. dr. Lorin Ghiman, Departamentul Discipline Teoretice, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca
- Prof. drd. Daniel Milencovici, Centrul de Cercetare Muzicală și Transdisciplinară, Universitatea de Vest din Timișoara.
- Murariu Cristina, CN CD Loga Caransebeș
- Asist. univ. dr. Mihai Hîncu, Departamentul de Științe Politice și Comunicare, Universitatea Valahia, Târgoviște.
- Prof. Putnic Gherghina – Maria, Liceul Tehnologic “Clisura Dunării” Moldova – Nouă
- Dr. Adrian Boeru, pensionar ,fost prof. de filosofie și estetică la Academia Națională de Artă, fac. de Istoria și Teoria artei
- Ștefan Boncu, conf. dr., decan, Facultatea de Psihologie si Științe ale Educației, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
- Prof. univ. emerit dr. Laurențiu Șoitu, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași
- Marișescu Ramona Anișoara, profesor la Liceul Tehnologic Clisura Dunării din Moldova Nouă
- Bîrțan Daniela, profesor la Școala Gimnazială ,,Sf. Gheorghe “, Craiova
- Marioara Daqui-Herrera, profesor discipline socio-umane, Colegiul Național ”Carol I”, Craiova
- Maria Michiduță, profesor discipline socio-umane, Colegiul Național ”Carol I”, Craiova
- Raluca Ghencioiu, profesor discipline socio-umane, Colegiul Național ”Carol I”, Craiova
- Alois Gherguț, prof.dr.habil., director al Departamentului de Științe ale Educației, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
- Crina Savu, profesor de discipline socio-umane la Colegiul Național de Informatica ,,Tudor Vianu”, București
- Radu Ciobanu, profesor de Filosofie și Logică, argumentare și comunicare la Colegiul Național “A.T. Laurian” Botoșani
- Cazacu Cristina Silvia, profesor discipline socio-umane, Colegiul Național Pedagogic ,,Mircea Scarlat” Alexandria
- Prof. dr. Varga Ecaterina, profesor discipline socio-umane, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara
- Prof. dr. Hîrjoi Cristian, profesor discipline Socio-umane, Liceul Teoretic Buziaș, Liceul Teoretic David Voniga Giroc
- Prof. Savu Elena, profesor limba latină, Liceul Teoretic Traian, București.
- Prof. dr. ing. Dumitru Olaru, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iași
- Boamba Călin Leon, profesor de discipline socio-umane la Colegiul Național Vasile Alecsandri Bacău .
- Prof.dr. Constantin Nicolaescu, CEBM Resita
- Prof. Zablatoschi Raluca, profesor de discipline socio-umane la Colegiul Național Pedagogic Carmen Sylva Timișoara
- Prof. Gaură Maria, profesor de discipline socio-umane , Colegiul Economic ,,George Barițiu”, Sibiu
- Prof. Gabriela Tismanar socio-umane Liceul Bănățean Oțelu Roșu
- Prof. Decu Marilena, prof. discipline socio-umane, Colegiul Național ,,Barbu Știrbei,, Călărași
- Sanda Corina Olimpia, LTVMR & CNA /RDV, TR
- Igor Antip, cineast, jurnalist, producător TV.3
- Grancea Iudith Rita, Prof. Educație socială, SC. Gimnazială Nr. 30 Timișoara
- Prof. Jigăilă Marilena, prof. științe socio-umane, Liceul Tehnologic de Servicii ”Sfântul Apostol Andrei”, Municipiul Ploiești
- Gabriel Sandoiu, profesor (pensionat) de Logica si Filosofie, Bucuresti
- Silviu Velica, prof. la Liceul Româno-Finlandez, București
- Vișan-Dobre Gica, profesor discipline socio-umane, Liceul Teoretic ”Marin Preda”, Turnu Măgurele
- Conf. univ. dr. Mih Codruța-Alina, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației
- Prof. Delia Florea, Mangalia
- Prof. univ. dr. Ioan Biriș, Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării
- Loredana-Gabriela Brehar, profesor discipline socio-umane, Liceul Auto “Traian Vuia” Tg-Jiu
- conf. dr. Mih Viorel, Departamentul de Psihologie, Universitatea Babeș-Bolyai
- Maria Corina Macsim, prof. discipline socio-umane, Botoșani
- Adriana Postelnicu, profesor, Colegiul Național ,,Mihail Kogălniceanu”, Galați
- Turcescu Alina Elena, profesor socio-umane Colegiul Național “Ion C. Brătianu”, Pitești
- Lector Dr. Andrei Simionescu-Panait, DFCD-SSU, Universitatea Politehnica din Bucuresti
- Prof. Veronica Țigănuș, Colegiul Național “Mihail Kogălniceanu”, Galați
- Drăgoi Doina, profesor socio-umane, Liceul Tehnologic Virgil Madgearu, Rosiori de Vede
- Raul-Octavian Brehar, profesor discipline socio-umane, Liceul Teoretic Novaci, Gorj
Ce trebuie să vă (le) facă Democrația ca să vă (se) supărați (supere), în sfârșit ?