ACTUALITATEScrisoare deschisă pentru redeschiderea sectorului cultural adresată Președintelui Iohannis de către peste...

Scrisoare deschisă pentru redeschiderea sectorului cultural adresată Președintelui Iohannis de către peste 200 de operatori din domeniu

Peste 200 de operatori din sectorul cultural îi cer președintelui Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă, realizarea unui plan național de relansare a domeniului culturii, precum și luarea de măsuri economice, informează Agerpres.

„A trecut mai bine de un an de când efectele pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2 au început să se resimtă și în România. Cultura a fost printre primele domenii afectate de pandemie, fiind chiar un simbol al începutului acesteia, prin restricționarea sau anularea a numeroase evenimente sau activități culturale și, cel mai probabil, va fi ultimul domeniu care își va reveni la normal.

Dat fiind că sectorul cultural se află în mare dificultate, iar măsurile luate până în prezent de autorități sunt insuficiente și nu au impactul dorit, reprezentanții sectorului cultural au găsit de cuviință să scrie o scrisoare deschisă, adresată domnului președinte Klaus W. Iohannis, prin care să solicite o serie de măsuri adecvate situației. Solicităm atenție mai mare sectorului cultural din partea liderilor acestei țări și sperăm că acțiunea noastră să ducă la niște rezultate mult așteptate de toți reprezentanții sectorului cultural. (…)

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Sectorul cultural nu își dorește nici tratament preferențial, nici măsuri care să pericliteze eforturile autorităților de a proteja populația țării de pandemie. Atât artiștii, cât și operatorii culturali își doresc tratament egal și șansa de a-și proteja organizațiile, proiectele și inițiativele de care România a beneficiat și cu care s-a mândrit până în 2020. (…)

Intervenția dumneavoastră, domnule președinte, ar fi considerată un semn că sectorul cultural nu este abandonat și ar demonstra că statul român prețuiește cu adevărat sectorul cultural și contribuția sa în societate. (…)

Cultura este sufletul unei comunități. Cultura deschide minți, creează identitate, contribuie în mod direct la creșterea calității vieții oamenilor, sprijină educația, întărește comportamente individuale și sociale pozitive, crește încrederea oamenilor unii în alții, contribuie în mod direct la dezvoltarea economică a unei țări și colaborează cu multe alte domenii reprezentative pentru o societate.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cultura integrează, inspiră, promovează, vindecă și ajută fiecare persoană cu care intră în contact. Acum, când ne aflăm în fața unei provocări fără precedent la nivel mondial, este cel mai rău moment să o lăsăm să moară.”, scrie în declarația oficială a semnatarilor din domeniul cultural adresată Președintelui României, Klaus Iohannis.

Atât sectorul cultural, cât și HoReCa au avut de suferit pierderi majore în această perioadă, multe instituții sau companii fiind nevoite să facă față falimentului.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate