duminică, noiembrie 10, 2024
ACTUALITATEScoția: țara îngrădirii libertăților

Scoția: țara îngrădirii libertăților

Proiectul de lege privind infracțiunile motivate de ură va stabili ce avem voie să spunem și  cum să spunem.

După toată legislația proastă elaborată de parlamentul scoțian în ultimii ani, ai crede că  legiuitorii au învățat câte ceva din greșeli. Însă condescendenta noastră clasa politică, care se agită zgomotos pe holurile și la întrunirile comisiilor parlamentare din moderna clădire a Parlamentului,  situată în Palatului Holyrood, pare să nu fi învățat nimic, câtă vreme propune încă o lege autoritară,  sub forma  proiectului de lege privind infracțiunile motivate de ură.

Legea privind ultrajul la meciurile de fotbal a fost abrogată, din fericire. Dar parlamentul promovează, mai nou, un proiect de lege mult mai periculos. Este clar că clasa noastră politică consideră că este treaba și dreptul ei să hotărască nu numai ceea ce spunem, ci și cum spunem.

Nu este clar care anume părți din noul proiect de lege vor fi promulgate, pentru că, în primul rând,  puterile politice au decis cu o largă majoritate să ignore toate criticile aduse în faza de analiză a proiectului de lege la nivel de comisii. În schimb,  partidele la putere intenționează să elaboreze propria lor clauză referitoare la „libertatea de exprimare” – o clauză care contravine principiului protejării libertății de exprimare.

Vor adopta „creierele” de la Holyrood clauza prin care exprimarea unui punct de vedere, chiar și in intimitatea căminului tău este considerată infracțiune motivată de ură? Ne putem aștepta  oare ca nu doar umoriștii și scriitorii,  ci și actorii  să aibă de a face cu brațul lung al acestei legi, dacă glumele, cărțile și piesele sunt etichetate ca ofensatoare? Presupun că nu avem altceva de făcut decât să așteptăm să vedem ce hotărăsc cei mari și  tari.

Detaliile exacte ale clauzei referitoare la libera exprimare nu sunt încă definitivate. S-ar putea ca guvernul să ne permită să ne exprimăm  „antipatia, disprețul, batjocura și insultele” la adresa unei religii, dar ne dă liber doar la „discuție și critică” cu privire la toate celelalte caracteristici individuale protejate: vârstă, dizabilitate, rasă, orientare sexuală, identitate transgender și variații ale caracteristicilor sexuale. Sau s-ar putea să constatăm că religia este inclusă în categoria  „grupurilor vulnerabile” care trebuie protejate împotriva oricărei expresii de „antipatie, dispreț, batjocură și insultă”. În oricare din ipoteze, Scoția  riscă să devină țara îngrădirii libertăților omului.

Haideți să ne gândim puțin: înțeleg că, potrivit clauzei cu pricina, este în regulă să discuți despre sau să critici pe cineva sau vreo idee, dar, dacă îndrăznești să îți exprimi antipatia, dacă te enervezi sau te înflăcărezi pentru o idee, sau dacă ridiculizezi un stil de viață sau jignești pe cineva, ești băgat la zdup.

Cleveteala politicoasă de la seratele din West End sau criticile rostite pe ton calm, de genul celor pe care le auzim în sălile de curs ale universităților, sunt perfect acceptabile. Dar o dezbatere politică pasională, sau o ceartă între cheflii, sau un schimb de replici dure cu un trecător, pe stradă, sau, de ce nu, chiar la tine acasă, va trebui acum să treacă testul rezonabilității, stabilit de un judecător.

Noul proiect de lege nu numai că reprezintă o încriminare a libertății de expresie în Scoția, ci reflectă și un nou tip de etichetă, o manieră corectă de a vorbi și de a gândi,  stabilită de noile noastre elite, care par să vadă în poporul scoțian o adunătură de indivizi deplorabili, care trebuie învățați  cum să se poarte și cum să vorbească.

Nici că există o expresie mai elocventă a noului tip de interacțiune instituită de clasa celor care gândesc corect în relația ei cu masele. O relație care seamănă mai degrabă cu cea dintre un profesor și elevii obraznici, în loc să fie o relație bazată pe egalitatea dintre cetățenii liber-cugetători și reprezentanții lor.

În proiectul de lege privitor la infracțiunile motivate de ură găsim o formă de conștientizare a  unui bullying consfințit de lege, în care nouă, potențialilor agresori, ni se pun sub lacăt  convingerile, pasiunile sau chiar felul nostru nepoliticos și grosolan de a ne exprima, în scopul protejării „grupurilor vulnerabile” caricaturizate și privite cu dispreț.

Deoarece cuvintele devin tot mai des asociate cu violența, libertatea noastră de a vorbi va fi stabilită de în instanță, printr-o evaluare a caracterului rezonabil al modului nostru de exprimare. Însă, nu este vorba de rezonabilitatea  oamenilor, de vechea hotărâre judecătorească potrivit căreia trebuie să se țină cont de „ce gândește orice cetățean de rând  rezonabil ”. Este vorba de o nouă și corectă etichetare a rezonabilității, așa cum este ea stabilită de clasele noastre politice “binevoitoare”, care cred că noi toți suferim de o hipersensibilitate cronică și că avem nevoie disperată să fim protejați de toți și de toate.

Proiectul de lege în cauză este încă o lege a „snobilor” și reprezintă viziunea deconectată de realitate a elitelor ne-liberale moderne. Este o amenințare la adresa celei mai elementare libertăți – libertatea noastră de a gândi și de a vorbi și de a ne exprima așa cum considerăm potrivit.

Articol scris de Stuart Waiton, apărut în limba engleză aici.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE