Colegiul Național „Onisifor Ghibu” din Oradea, probabil una dintre cele mai mari din oraș și din județul Bihor, va avea din 2024 un sistem de recunoaștere facială a elevilor, informează E-Bihoreanul.
Directorul instituției de învățământ, Iulius Timar, afirmă că măsura are scop siguranța elevilor.
„Cea mai mare problemă pe care o are astăzi sistemul de învățământ este siguranța elevilor. Vedem peste tot în lume cazuri în care persoane neautorizate intră în școli și comit fapte nebunești. Îmi doresc să prevenim astfel de situații în școala noastră”, a declarat Timar, joi, pentru Bihoreanul.
Mai precis, directorul vrea să achiziționeze un sistem de acces cu turnicheți, care vor fi montat la intrarea în școală și care va permite accesul după identificarea facială a elevului sau a profesorului. Pentru asta, toți dascălii și toți școlarii vor fi fotografiați, astfel încât camerele de vedere care vor fi montate să îi recunoască.
„În prezent, noi avem un portar și patru căi de acces în școală. Este evident că portarul, oricât de bine intenționat și de harnic ar fi, nu poate fi prezent în toate intrările simultan. Nici eu, dacă aș fi portarul, n-aș fi capabil. Noul sistem ne va oferi control asupra persoanelor care intră în școală. Siguranța trebuie să fie pe primul loc”, a spus directorul.
Cazuri de pericol la adresa elevilor, până acum: zero
Ceea ce nu a spus directorul este că nu există niciun caz de violență, cunoscut, în respectiva școală în ultimii ani, care să justifice asemenea măsuri, demne de o închisoare de maximă securitate. Mai mult, directorul nu a explicat cum va limita libertatea de circulație a elevilor majori, care sunt cetățeni cu drepturi depline și care pot fi limitate doar prin hotărâre judecătorească.
În mod aberant, elevul nu va putea să mai iasă din școală decât la terminarea programului, pentru că doar atunci îi va permite „sistemul”.
„Sistemul va fi programat după orarul fiecărei clase. De exemplu, dacă o clasă de-a V-a are ore de la 8 la 13, elevii vor putea intra în școală până la ora 8 și vor putea ieși doar după 13. Sigur, vor fi și situații excepționale, când vor ajunge mai târziu, iar atunci vor intra în școală pe la cabina portarului, după ce au fost înregistrați”, a explicat directorul Iulius Timar.
În cazul elevilor majori, care au dreptul să iasă din unitatea de învățământ în timpul pauzelor, sistemul le va permite acest lucru, cu amendamentul că vor trebui să revină în școală înainte să sune clopoțelul. Dacă vor dori să intre după ce pauza s-a încheiat, adolescenții vor trebui să treacă pe la portar, care îi va înregistra, iar aceste întârzieri vor fi aduse la cunoștința părinților.
„În regulamentul intern, pe care îl vom modifica în această lună, putem prevedea inclusiv că după trei abateri de acest gen, elevul să fie sancționat. Trebuie să avem disciplină în școli”, a mai spus directorul, sperând că, astfel, absenteismul elevilor de la ore se va reduce.
Calculele arată că un asemenea sistem va costa circa 100.000 de euro, bani pe care Colegiul Onisifor Ghibu îi va plăti din bugetul propriu. Prețul va fi unul exorbitant, dacă luăm în calcul că fizionomia copiilor se schimbă constant, astfel că o dată la doi ani toți elevii vor trebui fotografiați din nou.
Elevii de la pregătitoare, infractori periculoși
Colegiul „Onisifor Ghibu” cuprinde, câte cinci clase de la ciclul primar (0-4). Nu este clar de ce copii de 6-7 ani au nevoie de sistem de recunoaștere facială. De altfel, jumătate dintre elevii respectivi de la acest colegiu sunt copii sub 14 ani.
“Ceea ce nu a spus directorul este că nu există niciun caz de violență, cunoscut, în respectiva școală în ultimii ani,”
-blesteme:
directoru sa se duca acasa
si sa gaseasca dezastru!