OPINIISceptici și contrarieni

Sceptici și contrarieni

Să presupunem, de dragul argumentului, că sunt un cercetător în domeniul fizicii atmosferei și climatologiei și că accept „consensul” că planeta se încălzește și că factorul antropologic (adică activitatea umană) este cauza principala a încălzirii. Credeți că poziția mea ar fi suficientă pentru ca eventualele cercetări pe tema climatului să fie finanțate și ulterior publicate?

Răspuns: NU!

Nu am nici o șansă să fiu băgat în seamă de „consensiști” dacă nu adaug la poziția mea strict științifică elementul de urgență (catastrofismul climatic) și anume că planeta se încălzește „foarte repede”, și că fără intervenția noastră comună și hotărâtă încălzirea nu poate fi oprită, iar consecințele acestei încălziri sunt mereu și obligatoriu negative și periculoase.

Trebuie așadar să ignor cu bună știință atât posibilitatea ca natura însăși să se autocorecteze (feedback negativ) prin creșterea cantității de nori în atmosfera, prin erupții vulcanice sau prin sporirea vegetației (fapt care ar avea dublu efect – absorbția de CO2 excedentar plus mărirea reflectivității luminii solare), și de asemenea ar trebui să ignor că pe lângă efecte negative (inundații sau modificarea unor patternuri de circulație atmosferică), unele regiuni ale globului (de pildă țările nordice) ar putea beneficia de mărirea spațiului locuibil, arabil sau de acces facil la resurse naturale altfel greu de exploatat.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Dacă scenariul de mai sus vi se par fantezist, ei bine, asemenea persoane există. Una din ele este Judith Curry, o somitate în materie de științele atmosferei, care a fost la un moment dat îndepărtată din clubul climato-consensiștilor exact pentru acest fapt. Și pentru că nu au putut să o catalogheze drept “sceptică”, pentru că la partea strict științifică pozițiile ei erau atat solide cat și acceptabile, i-au inventat o altă etichetă: Judith este o contrariană pentru că nu crede în catastrofe!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...