Mai mulți copii de aproximativ 5-6 ani, înscriși la o grădiniță din Iași, se adunau în jurul unui telefon în pauze și se uitau nestingheriți la filme pentru adulți, informează site-ul bzi.
Ireal este faptul că i-a trebuit, nici mai mult nici mai puțin de o săptămână, educatoarei să se prindă ce făceau, inițial aceasta lăsându-i nederanjați pe telefon pentru că a crezut că vizionează un joc. Când , într-un final, a realizat ce se întâmplă a chemat psihologul.
Psihologul ajuns la grădiniță,Ioan Gotcă, povestește că i-a văzut pe acești micuți epuizați și explică de ce se întâmplă astfel de lucruri.
“Am fost chemat la o grădiniță din municipiul Iași, grupa mare, la copii în vârstă de aproximativ 5-6 ani. Era un grup de copii care în fiecare pauză se adunau în jurul unui telefon și educatoarea nu înțelegea de ce, mai ales nu înțelegea de ce aceștia au tendința de a adormi. În pauze, toți săreau pe telefonul unuia dintre copiii respectivi și vizionau ce prezenta el acolo, anume filme pentru adulți.
Educatoarea era nedumerită, după o săptămână în care i-a urmărit și a aflat care este adevăratul motiv pentru care cei mici se adunau în jurul telefonului, m-a chemat pentru a rezolva problema. I-am văzut pe acei copii atât de obosiți, ei nu dormeau noaptea pentru că se duceau acasă și căutau, se ascundeau pe sub plapumă pentru a se uita la aceste filme, astfel să aibă ce prezenta a doua zi la colegii din grădiniță”, subliniază dr. Ioan Gotcă, psiholog la Centrul de Sănătate Mintală „Dr. Ghelerter”, din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași.
Doctorul mai explică faptul că cei mici nu rămân în stadiul în care se uită la filme pentru adulți, ci la vârste precum 11-12 ani dezvoltă dorința de a pune în practică ceea ce văd.
„Cea mai mare problemă este că ei ajung să-și dorească să reproducă ceea ce văd în filmele respective. Copiii ajung să reproducă cu o inocență deosebită, fără să conștientizeze nici riscurile, nici efectele secundare, o fac în mod mecanic în primele etape, după ușor, ușor descoperă alte senzații care îi pot tulbura și destabiliza emoțional. Am avut copii la vârste fragede, de 11-12 ani, care au trecut la activități. Este valabil atât pentru fetițe, cât și pentru băieți.
Cine reușește să descopere acest domeniu interzis, rezervat adulților, pică în plasă. Acesta apare atât la copiii din mediul rural, cât și din mediul urban fiind, direct proporțional cu accesul la internet. Cum, în prezent, toți copii au acces la internet, descoperirea acestor site-uri este greu de evitat. În prezent, riscurile sunt tot mai mari și noi trebui să fim atenți la educația preventivă ca să nu fim luați prin surprindere. Este exact ca la consumul de droguri, dacă a încercat de câteva ori, apare dependența și este nevoie de tratament. Dacă se face prevenție, există posibilitatea să nu-l intereseze niciodată”, susține dr. Ioan Gotcă.
Dr. Ioan Gotcă subliniază faptul că filmele pentru adulți sunt considerate ca având efectul drogurilor. Acestea reprezintă un pericol cu atât mai mare pentru cei mici.
„Devine foarte repede dependență pentru că este o noutate care interferează cu aspecte de tip instinctual pe care copilul nu le poate gestiona, iar într-un timp destul de scurt devine un subiect incitant și, ca la orice alte aspecte de care cei mici știu că sunt interzise, abuzează fără să stea pe gânduri. Singura vină pe care o au părinții este că-i încurajează pe cei mici să petreacă mult timp, să învețe să lucreze pe calculator, pe telefon.
Cu toate acestea, există mereu copii deschizători de drumuri, care au aflat și ei întâmplător sau au aflat de la cei mai mari decât ei, au recepționat și după au transmis mai departe. Sunt acei lideri de grup care influențează. El face acest lucru pentru că vrea să impresioneze, să se afirme în grupul lui de prieteni, să aibă o poziție privilegiată, să-i impresioneze pe colegi.
Atunci vine cu ceva nou, care să stârnească interesul tuturor. De cele mai multe ori, insistă și o iau pe alte căi delincvențiale, încep să facă acțiuni care sunt ilegale, fie se destabilizează emoțional, pentru că sunt preocupați și nu sunt pregătiți să suporte astfel de informații, atunci apar tulburările de somn, tulburări de adaptare, nu mai dau randament la școală pentru că principala sa preocupare este focalizată pe alte subiecte care sunt mai piperate, nu se mai pot adapta nici măcar în familie”, adaugă dr. Ioan Gotcă.
extras din Legea 272/2004 republicata Legea 298/2023:
Art. 28:
…
(2) Libertatea copilului de a cauta, de a primi si de a difuza informatii de orice natura, inclusiv in mediul online, care vizeaza promovarea bunastarii sale sociale, spirituale si morale, sanatatea sa fizica si mentala, sub orice forma si prin orice mijloace la alegerea sa, este inviolabila.
Asa ca dragi parinti dormiti linistiti, “organili” lucreaza, copiii fac educatie sexuala, pardon de sanatate, inca din gradinita, totul absolut legal!
Altã ştire care confirmã cã şcoala de stat e o cloacã împuțitã şi cã educația copiilor se face acasã. De luat aminte!