Un sat din județul Alba care numără doar 150 de familii a devenit un exemplu despre modul în care o mică comunitate se poate gospodări singură. Sătenii din satul Limba, comuna Ciugud, au înființat o asociație prin intermediul căreia realizează investiții necesare bunului mers al comunității, organizează evenimentele de suflet ale localității şi îi ajută pe semenii aflați în nevoie.
Totul a pornit în anul 2007, când turla bisericii trebuia reparată, iar oamenilor le-a venit ideea să se adune şi să pună toți umărul. Lăcașul de cult din sat a devenit astfel punctul de plecare pentru o mișcare civică extraordinară în comunitate. De atunci, în fiecare luna, sătenii donează câte 5 lei pentru comunitate, iar banii sunt investiți cu folos. Au constituit Asociaţia „Limbenii”, prin intermediul căreia organizează toate evenimentele din comunitate şi oferă sprijin celor care au nevoie, informează Ziarul de Iaşi . „Şi cu ajutorul acestor bani străzile sunt mai frumoase, satul mai frumos, iar oamenii sunt mai uniţi. Fiecare dintre noi are un sentiment foarte plăcut că a ajutat cu ceva comunitatea în care trăiesc”, afirmă Augustin Muntean, membru în asociație.
Satul fără cârciumă
Infrastructura din comuna Ciugud a fost realizată cu ajutorul banilor europeni obținuți de primărie, dar există multe alte lucruri de care se îngrijesc prin intermediul asociației din satul Limba. Astfel, s-a ajuns ca din sumele adunate să fie plătite medicamente pentru bătrânii singuri şi neajutorați. De asemenea, copiii satului au fost trimişi în tabere pe litoralul Mării Negre. În urmă cu câţiva ani, la o şedinţă a asociaţiei au refuzat oferta unui patron care dorea să deschidă o crâşmă în sat. Sătenii au spus că au de lucru acasă şi nu au timp de stat prin baruri. Limba este, astfel, poate singurul dacă nu printre puținele sate din România cu un asemenea nivel de dezvoltare care nu are un bar unde oamenii să poată consuma băuturi alcoolice. Există, în schimb, un magazin alimentar de unde sătenii îşi pot cumpăra toate cele de care au nevoie.
„Deși sunt o mână de oameni, locuitorii satului Limba au găsit, de fiecare dată, puterea să se unească în faţa unui proiect comun şi să-l ducă la bun sfârşit. Aşa s-a întâmplat cu realizarea Monumentului Eroilor, au făcut zile-muncă pentru construirea Căminului Cultural, au săpat șanțuri pentru introducerea apei în sat, au adunat bani şi au lucrat împreună la ridicarea Casei Parohiale, au plătit şi au săpat șanțuri pentru introducerea gazului în sat, au pus mană de la mană şi au angajat pictor pentru pictarea bisericii, au muncit împreună pentru construirea treptelor spre biserică“, astfel este prezentată mica comunitate pe pagina de internet a asociaţiei.
Proiecte comune realizate cu forţe proprii
Preşedintele asociaţiei şi „sufletul” mişcării civice din sat este Dorin Bucur. „La una din primele întâlniri ale asociației am decis care sunt prioritățile, ce să facem în sat. Şi ne-am zis: ne pică turlă în cap, hai să începem cu asta. Am găsit meșteri, am strâns bani, fiecare a dat cât a putut. Apoi ne-am organizat. Unii s-au rânduit să aducă meșteri şi să îi ducă sau să îi cazeze în sat. Alţii au adus mâncare. Alţii au adus materiale”, povesteşte Dorin Bucur, președintele Asociaţiei „Limbenii”.
Un alt proiect dus la bun sfârşit la începuturile existentei asociației a fost construirea unui pod. „Ne-am adunat 21 de oameni şi într-o după-amiză l-am construit. Este un pod mai mic pe care se ajunge la pământurile pe care le cultivăm. Ca să ajungem acolo, trebuia să ocolim o vale de un kilometru. Aşa, ne-am adunat fiecare cu materiale, cu lemn, cu fier şi l-am construit”, spune Dorin Bucur, care confirmă că în prezent satul Limba este o mare familie. „Au existat cazuri prin care au fost ajutați oameni ce aveau nevoie de medicamente sau chiar intervenții chirurgicale. De exemplu, unei doamne îi trebuie un stent care costa destul de mult şi a fost ajutată de oamenii din sat”, mai spune reprezentantul asociaţiei din Limba.
Satul Limba este parte componentă a comunei Ciugud, cunoscută în ţară pentru rata ridicată de absorbție a fondurilor europene. Satul este urbanizat, cu drumuri asfaltate şi trotuare pavate şi nu există o gospodărie care să nu aibă apă curentă, gaz sau canalizare. Locuitorii din satul Limba muncesc majoritatea în Alba Iulia, orașul situat la o distanță de 8 kilometri. Comuna Ciugud, de care aparține Limba, este singura din județul Alba unde populația a crescut în ultimii 15 ani, conform Adevărul.