duminică, decembrie 3, 2023
ACTUALITATE„Săptămâna Sfinților Martiri Brâncoveni”, organizată de Școala Brâncovenească din Constanța

„Săptămâna Sfinților Martiri Brâncoveni”, organizată de Școala Brâncovenească din Constanța

În săptămâna 16-20 august, Școala Brâncovenească din Constanța organizează Săptămâna Sfinților Martiri Brâncoveni, informează un comunicat de presă.

Tema evenimentelor va fi „Eroismul creștin și patriotic – fundament al identității naționale”.

Programul este compus dintr-un medalion de filme recente de Nicolae Mărgineanu – un veteran și maestru inegalabil al filmului istoric și patriotic, precum și de o selecție de capodopere cinematografice ale spațiului cultural ortodox est-european, filme istorice și de artă de rezonanță internațională, care propun o meditație creștină și existențială asupra condiției eroului și a sacrificiului în numele credinței și al ființei naționale.

Nume ca Andrei Tarkovski și Tenghiz Abuladze nu vor lipsi din această selecție; dar publicul constănțean va avea ocazia să vizioneze și un film istoric care evocă personalitatea sfântului cneaz Alexandr Nevski și care arată relația strînsă dintre sfinții ocrotitori ai unei națiuni și prezentul istoric al acesteia, pe care sfinții îl modelează în chip nevăzut.
Ciclul de filme dedicat Sfinților Brâncoveni va fi deschis de proiecția documentarului dedicat soției sfântului voievod, intitulat Maria, doamnă a toată Ungrovlahia, semnat de Iuliana Mateescu.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Tot cu ocazia Zilelor Sfinților Brâncoveni la Constanța va fi lansat albumul Maria, doamna voievodului sfânt Constantin Brâncoveanu editat de ARCUB în 2022, o continuare a studiului Iulianei Mateescu asupra personalității doamnei Brâncoveanu și a familiei sfântului voievod martir.

1. Poarta albă (2014) de Nicolae Mărgineanu, dramă istorică, durata 1 h. 26 minute.
2. Fals tratat de mântuire a sufletului (2018) de Nicolae Mărgineanu, dramă istorică și de actualitate, durata 1 h. 40 minute.
3. Cardinalul (2019) de Nicolae Mărgineanu, dramă istorică, durata 1 h. 35 minute.
4. Andrei Rubliov (URSS, 1965) de Andrei Tarkovski, frescă istorică, film-parabolă, durata 2 ore 45 min.
5. Căința (URSS-RSS Gruzină, 1984) de Tenghiz Abuladze, parabolă politică, durata 2 h. 33 min.
6. Cetatea Novgorodului (URSS, 1984) de Aleksei Saltîkov, film de război, film religios, durata 1 h 30 min.
7. Maria, doamnă a toată Ungrovlahia (2014), de Iuliana Mateescu, documentar, 45 min.

Filmele vor fi prezentate de criticul de film Elena Dulgheru.

Parteneri ai proiectului: Asociația ”Orante”, Fundația ARCUB, Asociația „Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești”, Ager Film.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate