vineri, martie 1, 2024
ACTUALITATESalvați de „mitici”: Timișoara ia aproape TREI SFERTURI din subvențiile pentru căldură...

Salvați de „mitici”: Timișoara ia aproape TREI SFERTURI din subvențiile pentru căldură acordate de Guvernul României. Anterior, primarul neamț Fritz dăduse vina pe București pentru problemele timișorenilor cu încălzirea

Primăria Timișoarei va încasa trei sferturi din suma alocată de Guvernul României pentru compensarea costurilor legate de achiziţia gazelor naturale pentru energia termică în sistem centralizat.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, a aprobat repartizarea către bugetele locale ale unor unităţi administrativ-teritoriale a celei de-a zecea tranşe, în valoare de 7.523.028,73 lei, din subvenţia de compensare a costurilor legate de achiziţia gazelor naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat pentru sezonul rece 2021-2022. Suma este aferentă subvenției pentru consumul de gaze naturale din luna martie 2022.

Din această sumă, municipiul Timișoara va beneficia de 5.656.904,73 lei, adică peste trei sferturi scrie ziare.com.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Pentru consumul de gaze naturale din luna martie, Oradea va primi 1.763.742,98 lei, comuna Sânmartin 21.547,65 lei, municipiului Sibiu îi vor fi alocate fonduri în valoare de 80.833,37 lei.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Suplimentar, pentru sprijinirea autorităților administrației publice locale în asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, a fost alocată suma de 8.291.406,04 lei. Municipiul Craiova va primi 3.292.645 lei, iar municipiul Rădăuţi va primi suma de 4.998.761,04 lei.
Până în prezent, din cele 400 milioane lei alocate cu această destinaţie, prin Legea bugetului de stat pentru 2022, au fost utilizate 273.558.409,43 lei, atât sub formă de subvenţie la achiziţia de gaze naturale şi păcură, cât şi pentru asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populaţiei, a precizat ministrul Cseke Attila.

Fritz a preluat narațiunea falsă cu „miticii sunt de vină”

Anterior, edilul neamț al Timișoarei, dăduse vina pe București pentru problemele urbei cu căldura.

„Timişoara stă în frig, în timp ce la Bucureşti preţul la gazul de la ELCEN este de 150 de lei megawatt pe oră, iar în Timişoara noi am plătit în jur de 500 de lei. Pentru că în Bucureşti există un contract preferenţial cu o companie de stat, timişorenii subvenţionează preţul din Bucureşti, în timp ce ei stau în frig. E absurd. Dacă noi, la Colterm, am avea un contract cu 150 de lei megawatt pe oră, n-aţi auzi în veci de primarul Fritz plângându-se sau cerând bani şi n-aţi auzi nicio ştire de şcoli fără căldură. 150 de lei e mai scump decât iarna trecută, dar ar fi o creştere pe care o putem gestiona. Or, o creşterea de cinci ori nu poate fi gestionată de nimeni. Acolo unde vorbim de nevoi de bază, aşa cum este căldura, statul trebuie să se asigure că toţi românii au acces”, a declarat Dominic Fritz în februarie.

În realitate, așa cum a demonstrat cu documente presa locală, problemele cu căldura ale timișorenilor au fost cauzate de proasta gestionare a certificatelor CO2, preferând o amendă de peste 27 de milioane de euro

Jurnalistul timișorean Cosmin Țîntă a scris că în loc să-și asume responsabilitatea, neamțul Fritz a marșat spre narațiunea des folosită de incompetenții locali, stimulați de lobby-ul secesionist, cum că „miticii sunt de vină”. „Miticii” este o formulare cu sens peiorativ la românii din Regatul de până la 1918, ce derivă de la numele „Mitică”.

„Primul semn că situația se vrea smulsă din realitate și plantată într-o narațiune cel puțin suspectă a venit din trimiterea lui Fritz către o politică de prețuri la gaze de prin București, care n-avea nici în clin, nici în mânecă de-a face cu porcăria aflată în derulare la Timișoara. Mi-am amintit, apoi, cum toate tonomatele obișnuite să dea vina cu maxim tupeu pe „mitici” pentru a acoperi orice incompetență, impotență sau acoperire de interes meschin din plan local, s-au poziționat din start și sunt foarte active în continuare la suflat în pânze și plimbat trena distinsului primar cu care s-au ales pe cap timișorenii”, scria Cosmin Țîntă, ziarist care scrie despre Timișoara de peste trei decenii.

Orașul tău a devenit pistă de încercare, timișorene!

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

4 COMENTARII

  1. TREI SFERTURI din subvențiile pentru căldură se duc la Timisoara din vina unui incapabil. Asta cum a reusit sa treaca prin viata?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE