luni, martie 27, 2023
OPINIISă nu înceapă războiul coincidențelor….

Să nu înceapă războiul coincidențelor….

Chiar îmi plac coincidențele, mai ales dacă sunt unele fericite. Când însă coincidențele se tot adună stai și te întrebi dacă nu cumva sunt doar împachetate ca să pară întâmplătoare.

De pildă, care ar fi fost probabilitatea ca în aceeași zi, 29 ianuarie, Iranul sa fie lovit simultan de un atac cu drone, un incendiu major la o rafinărie și un cutremur de 5,9 grade cu morți și răniți?

Să cităm din presă, imediat după aceasta suprapunere surprinzătoare.

„O facilitate de producție de armament din orașul Isfahn a fost lovită cu o dronă în timpul acestei nopți. În tot acest timp în nordul Iranului la Tabriz a izbucnit un incendiu uriaș la o rafinărie. E posibil ca incendiul să aibă legătură cu seismul care a lovit tot în noaptea de ieri Iranul. Amintim că cel puțin două persoane au murit și sute sunt rănite ca urmare unui cutremur de magnitudinea 5.9 care a zguduit în noaptea trecut nord-vestul Iranului. A fost astfel o noapte grea pentru regimul fundamentalist”.

La mai puțin de două săptămâni după aceasta noapte grea pentru regimul fundamentalist, a urmat o noapte și mai grea pentru regimul autoritarist al sultanului Erdogan.

Dar, înainte de asta am mai avut o coincidență. Înainte cu 4 zile de cutremurul din Turcia se petrecea o întâlnire interesantă între oficialii turci și mai mulți ambasadori occidentali. Să cităm din nou din presă.

„Ambasadori din nouă țări din Occident au fost convocați joi 2 februarie de către Ministerul turc de Externe, după ce mai mulți dintre ei și-au închis publicului, săptămâna aceasta, consulatele de la Istanbul şi au invocat un risc terorist, potrivit agenției oficiale turce de presă Anadolu. Aceste țări sunt Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Germania, Olanda, Elveția, Belgia, Italia şi Suedia, potrivit unei surse diplomatice, relatează AFP. Cel puțin sase dintre aceste țări – inclusiv Franța, Marea Britanie, Germania şi Olanda – au anunțat în ultimele zile că îşi închid – temporar – reprezentantele consulare vizitatorilor, la Istanbul. Ministrul turc de Interne Süleyman Soylu acuză joi aceste țări de faptul că au lansat un „război psihologic” împotriva Turciei, susceptibil să dăuneze turismului turc”.

Să ne amintim ca în urmă cu ceva vreme (în noiembrie) a fost într-adevăr un atentat terorist la Istanbul, soldat cu 6 morți, pus pe seama kurzilor.

De ce ar fi urmat acum atentate majore? Ca răzbunare fata de turiștii occidentali pentru arderea Coranului în Suedia, ni se spune. Acum, poate ceva îmi scapă, dar n-ar fi fost normal sa avem atentate în Suedia, unde comunitatea musulmana e foarte bine reprezentată, decât în Turcia unde afacerile din turism sunt înfloritoare și ar fi primit o lovitura grea? A doar nu pe turci se răzbunau…

Una peste alta, o coincidență fericită, occidentalii speriați de posibilitatea unor atentate teroriste nu au mai călătorit în Turcia și au scapăt și de cutremurul care a venit destul de repede de la respectivele alerte (dacă atentatele mai întârziau probabil că turiștii ar fi ignorat avertismentele).

O alta coincidență este ca au fost lovite de cutremure doua state care sunt aliate Rusiei sau, sa fim mai exacți, nu sunt ostile Rusiei. Turcia semnase însă o înțelegere cu Putin privind crearea unui hub de gaze care sa faciliteze ocolirea sancțiunilor de către rusi. Nu știu cum sta China pe partea seismica dar în mod cert România stă mai prost ca Polonia și să sperăm ca centrala de la Cernavodă nu o sa ne dea niciodată emoții dacă se ajunge la războiul coincidentelor (marți de altfel a luat foc o fabrica din Letonia care producea drone pentru Ucraina).

Processing

Donează pentru R3media

Contribuția ta va ajuta R3media să existe

  • RON *

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. On 12 January 2010, a 7.0 magnitude earthquake struck Haiti, leaving its capital Port-au-Prince devastated. About 220,000 people…

    December 26 marks the 17 years since a 9.1 magnitude quake off the coast of Indonesia’s Aceh province triggerd a deadly Tsunami in the Indian Ocean, killing 226,000 people

    coincidental, o egsplicatzie:
    The December 26, 2004 Indian Ocean tsunami was caused by an earthquake that is thought to have had the energy of 23,000 Hiroshima-type atomic bombs.

    -au bagat si Hiroshima!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

35,300FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate