ACTUALITATESă ne cunoaștem societatea civilă. Azi, Iurii Chişinevski, fiul lui Iosif Chișinevski,...

Să ne cunoaștem societatea civilă. Azi, Iurii Chişinevski, fiul lui Iosif Chișinevski, ideologul regimului comunist în anii 50 și considerat „mâna dreaptă a Moscovei”

Pe 3 februarie, publicația G4Media scria despre „zeci de personalități din civilă au semnat o petiție adresată liderilor coaliției, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, în care își exprimă îngrijorarea cu privire la ”deschiderea către dialog” arătată de miniștri Educației, Justiției și Sănătății către conducerea unui partid recent intrat în Parlamentul României, AUR și solicită ca ”dialogul cu AUR să înceteze imediat”.

Printre aceste „personalități” găsim și un nume foarte interesant: Iurii Chișinevski (foto). Cine este domnia sa și de ce este o personalitate? La o căutare pe google, nu găsim absolut nicio referință despre vreo carieră sau contribuție notabilă a lui Iurii Chișinevski.

Biografia personală este însă,  foarte interesantă. Iurii Chișinevski (75 de ani) este unul dintre cei patru copii ai lui Iosif Chișinevski, personalitate marcantă a comunismului din România.

Iosif Chișinevski a fost un comunist încă din perioada în care acest partid a fost interzis în România, fiind arestat în 1928. După eliberare, a plecat în Uniunea Sovietică, de unde a revenit ca agent al serviciilor secrete sovietice, după cum afirmă Vladimir Tismăneanu.

A fost arestat din nou în 1933, este eliberat în 1936, fiind membru al filialei Bucureștene de partid.

A fost arestat din nou în 1940 și este eliberat după 23 august 1944, odată cu intrarea tancurilor sovietice în țară. La propriu: Chișinevski a fost printre cei care au participat la primirea trupelor rusești în București, după scrie Stelian Tănase.

Ajunge în vârful partidului, unde va lua parte activ la campania împotriva intelectualității române, unde-i denunța ca „dușmani ai poporului”.

În volumul „Arheologia terorii”, scris de Vladimir Tismăneanu și citat de Adevărul, Chișinevski este descris drept „principalul propagandist al PCR-ului în perioada 1944-1957 […] intrigant neîntrecut, maliţios, oportunist şi iezuitic, linguşitor până la ploconire cu superiorii, ameninţător, vindicativ şi despotic cu subordonaţii, a fost un stalinist perfect; devotat fără rezerve URSS-ului“.

Chișinevski a fost implicat în executarea lui Lucrețiu Pătrășcanu, fiind denunțat public de foștii săi tovarăși în 1961. Gheorghiu Dej l-a acuzat pe Chișinevski, alături de gruparea Pauker – Luca – Georgescu, drept responsabili pentru abuzurile crunte din anii 50, ai terorii staliniste.

Petru Groza – Gh.Dej – Chișinevski – fototeca online a comunismului romanesc

De altfel, Iosif Chișinevski avea un adevărat cult pentru Iosif Stalin. A murit în obscuritate în 1963.

Azi, fiul său lucrează la Oracle România, apără valorile euroatlantice și valorile societății liberale, în petiții publice în care, simultan, denunță „formațiuni periculoase pentru democrația noastră”.

Reamintim că reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și actual senator PSD, dr. Alexandru Rafila, este fiul fostului șef al Securității din Arad în anii ’50 implicat în numeroase acte de represiune.

La rândul său, președintele PNL și fostul premier Ludovic Orban este fiul unui sublocotenent și șef birou II la Ministerul Securității Statului, Regiunea Stalin (Brașov).

Unchiul lui Ludovic Orban a fost și el ofițer de Securitate în anii 50, ajungând chiar căpitan și locțiitor șef birou la Brașov.

Facebook Notice for EU!
You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...