OPINIISă luăm cu toți Lumină de Înviere!

Să luăm cu toți Lumină de Înviere!

„Românii sunt oameni credincioși şi nu pot trăi fără Sfânta Liturghie. Nu se poate să nu facem Sfânta Liturghie duminica. Nici comuniștii nu au interzis așa ceva” spunea Preasfințitul Iustin Sigheteanul, în preambulul pandemiei de anul trecut.

Dar treptat creștinii au fost îndepărtați de slujbele religioase. Mai întâi ne-au lăsat lângă biserici, curțile parohiilor s-au umplut de flori de cretă, desenate spre distanțare fizică, într-un entuziasm că mutația va fi trecătoare și ne vom întoarce grabnic în biserici.

Dar nu a fost așa. Am fost izolați de Sfânta Liturghie, deși „pâinea noastră cea spre ființă” din rugăciunea de căpetenie a creștinilor se referă, în chip spiritual, la întâlnirea cu Hristos din Liturghia duminicală.

De cel puțin patru ori delegații Patriarhiei au încercat să convingă autoritățile să ne lase, măcar de Înviere, să ajungem la biserici. Oamenii se plimbau duminecile pe lângă gardurile parohiilor, să prindă o ectenie, un cuvânt din slujbă. Dar Comitetul de Urgență a considerat  că mai utile pentru sufletul oamenilor sunt aparițiile televizate, care mai mult speriau decât ajutau.

Personal, consider că vremea memoriilor a trecut. Toate demersurile Patriarhiei de anul trecut au fost ignorate cu brio. Moscova nu crede în lacrimi, nici Comitetul de Urgență – în utilitatea slujbelor religioase. Chiar dacă a fost atenționat de forurile internaționale că a încălcat flagrant libertatea de credință.

În București s-au ținut constant slujbe de noapte, privegheri pentru diferite sărbători din timpul săptămânii. Cred că utilitatea lor este absolută acum. Până la Sfintele Paști, avem nevoie de privegheri de noapte, pentru a ne exersa capacitatea de a completa o declarație și a participa în comuniune la miezul nopții la o Sfântă Liturghie.

Postul Mare ce debutează luni este o pregătire pentru Înviere, și la figurat, dar în contextul dat, și la propriu. Deniile de seară, parastasele din fiecare sâmbătă, slujbele de duminica pot fi tot atâtea confirmări pentru preoți că nu vor fi lăsați singuri. Pentru că spre ei s-au îndreptat, în primul rând,  obstrucțiile și amenzile.

Postul Mare este ca o școală a sufletului, un urcuș spiritual. Aparent este vorba despre o privațiune alimentară. De fapt totul este despre a simți dragostea, a te simți viu în măsura în care suntem vii prin ceilalți, prin felul în care suntem capabili de iubire, empatie, îmbrățișare. Iar faptul că este o împreună postire nu este puțin lucru, cu toți cei ce au fost  și cu cei ce o fac acum, este o perioadă în care Dumnezeu ne mângâie existența.

Să urcăm împreună versantul Postului Mare și să luăm cu toți Lumină de Înviere!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

2 COMENTARII

  1. Eu, de Înviere, nu îmi voi lua buletinul la mine și, dacă voi fi oprit de polițiști, nu voi coopera pentru a mi se afla identitatea. Vor trebui să mă ducă la secție pentru identificare și amendare. Date fiind resursele lor limitate, simt că o astfel de atitudine, ar împiedica amendarea “eficientă” a unui număr mare de oameni.

    Refuzarea identificării în fața organelor statului este cea mai benignă formă de nesupunere civică, dar totuși, foarte eficientă. Probabil că se va deschide portița mijloacelor de identificare la purtător, telefon, brățară, cip, dar asta e o discuție separată! Doamne, ajută!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...