România va participa la cea de-a XXIX-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Beijing (BIBF), ce are loc în capitala Chinei, de joi până duminică, informează un comunicat de presă.
Institutul Cultural Român urmează să amenajeze un stand care să impresioneze vizitatorii BIBF, în care se vor găsi 250 de titluri româneşti, materiale de promovare a literaturii române dar și evenimente menite să atragă atenția.
Decizia României de a participa la BIBF este cu atât mai notabilă, cu cât are loc după trei ani de absență. De altfel, Liviu Jicman, președintele ICR, a menționat că este vorba despre un „nou început” pentru România „în regiune”.
„Participarea României la cea de-a 29-a ediţie a Târgului internaţional de carte de la Beijing după o perioadă în care calendarul cultural a fost afectat de situaţia creată de pandemie marchează şi un an de la reluarea activităţii ICR Beijing. Prezenţa la BIBF 2023, cel mai mare târg editorial din China, organizată cu stand naţional românesc de ICR prin Centrul Naţional al Cărţii, înseamnă un nou început în privinţa reprezentării şi promovării culturii româneşti în această regiune”, a declarat preşedintele ICR, Liviu Jicman, citat în comunicat.
Programul românesc la BIBF 2023 include masa rotundă cu tema “Un bilanţ al traducerilor de carte sino-române” şi lansarea volumul de poezie “Lampioane de cuvinte”, de Nicole Vasilovschi.
Un semn că România urmărește îmbunătățirea relațiilor cu China este legat de faptul că directorul ICR Beijing, Liviu Țăranu, va participa la această masă rotundă alături de jurnalistul român Dan Tomozei, care este redactor-șef al Radio China International, secția română. Mai mult, masa rotundă este organizată în parteneriat cu Liaoning People’s Publishing House din China.
Un alt indiciu este participarea la standul României a directorului Institutului de Artă Antropologică din Beijing, cu ocazia lansării vernisajului expoziţiei “Folding Memory”, de duminică.
Participarea României vine pe fondul reînființării ICR Beijing, care a avut loc anul trecut.
Un alt semn că Bucureștiul urmărește încălzirea relației cu China a fost decizia președintelui Iohannis de a-l rechema din calitatea de Ambasador al României din China pe Vasilică Basil Constantinescu. Că nu este vorba despre o schimbare „de rutină” este indicat de faptul că decretul de rechemare din 23 mai s-a referit doar la Constantinescu.
Basil – un accident diplomatic
Constantinescu a fost protagonistul unor incidente jenante în China: a provocat un accident fiind băut la volan, în 2019 și a fost implicat în altul în 2020. Evenimentele au atras atenția presei de la Beijing.
În 2021, jurnalistul Dan Tomozei îl acuza pe Constantinescu de faptul că ruinează relațiile României cu China: „ este lăsat să continue agravarea relațiilor diplomatice și consulare ale României în Republica Populară Chineză, una dintre marile probleme adăugate fiind închiderea Consulatului României din Beijing”.
Tomozei nota că România a trimis în China „în funcția de Ambasador un personaj maniaco-depresiv, în fața căruia și cea mai strălucită inteligență este un imbecil nenorocit, motiv pentru care nimeni nu pare să reziste la post. Iată de ce, Ambasada României în China are astăzi ȘAPTE angajați, cu tot cu ambasador, la care se adaugă trei chinezi, cu atribuții în zona de centrală telefonică și pază”.
Menționăm că pe siteul MAE, China este menționată între țările cu care România are „o relație specială”.
Intelectuali, precum profesorul Dan Dungaciu, au criticat felul în care România se raportează la China. Sociologul afirma în martie că „Relația României cu China a fost și este isterică. Isteria nu este caracteristica unui stat serios, ci apanajul slugii, apanajul omului care nu-i stăpân pe el, care nu e niciodată sigur pe poziție”.
Diplomatul Ștefan Popescu, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a spus în 2022 că „România a avut o relație specială cu China, de care și-a bătut joc”.
China a fost desemnată de către SUA drept principalul său rival la nivel global.
în parteneriat cu Liaoning People’s Publishing House din China.
-in “parteneriat” cu PARTIDUL COMUNIST CHINEZ,
unicul ca “1 familie 1 copil”.
🙂
Da. Dar chinezii fac și glume bune:
„În China, Partidul nu poate fi schimbat, dar politicile da; în Vest, poți schimba partidele, dar politicile NU.”