vineri, iunie 14, 2024
ȘTIRIS-a lansat platforma „România cetățenilor”, susținută de personalități precum Cornel Nistorescu, Andrei...

S-a lansat platforma „România cetățenilor”, susținută de personalități precum Cornel Nistorescu, Andrei Marga sau Petrișor Peiu

Mai multe personalități, începând cu Andrei Marga, Cornel Nistorescu, Petrișor Peiu, Gheorghe Piperea sau Adrian Gorun, au lansat platforma civică „România cetățenilor” sub forma unui manifest.

Publicat în Cotidianul, manifestul „România cetățenilor” pleacă de la faptul că „suntem țara cu cea mai mare pierdere de populație din Uniunea Europeană, cu o speranță de viață cu opt ani mai mică decît media europeană, cu cel mai mic venit mediu. Suntem națiunea cu cel mai mare grup de oameni expuși sărăciei și privațiunilor. Suntem țara cu o îndatorare mai mare ca oricând în istorie, în care se trăiește cotidian pe datorie. Suntem țară cu o justiție ce-și vădește tot mai clar neajunsurile și o educație ce-și etalează la fiecare pas carențele. Aproape în orice loc din țară oamenii se plâng de nepriceperea și corupția autorităților și caută îngrijorați soluții la penurie și abuzuri”.

Iată textul integral al manifestului:

Starea țării noastre și viața covârșitoarei părți a locuitorilor săi cer tot mai mult o reacție din partea fiecărui cetățean. Este destul să observăm că suntem țara cu cea mai mare pierdere de populație din Uniunea Europeană, cu o speranță de viață cu opt ani mai mică decît media europeană, cu cel mai mic venit mediu. Suntem națiunea cu cel mai mare grup de oameni expuși sărăciei și privațiunilor. Suntem țara cu o îndatorare mai mare ca oricând în istorie, în care se trăiește cotidian pe datorie. Suntem țară cu o justiție ce-și vădește tot mai clar neajunsurile și o educație ce-și etalează la fiecare pas carențele. Aproape în orice loc din țară oamenii se plâng de nepriceperea și corupția autorităților și caută îngrijorați soluții la penurie și abuzuri.
Se observă tot mai mult, prin efectele lor dramatice, ce îngreunează viața oamenilor, erorile, compromisurile și superficialitatea din deciziile ultimelor decenii. Din amatorism și lăcomie nu ies decât eșecuri repetate. Oricum pot să pară, trebuie spus că politicile și decidenții care sunt și care se anunță în zilele noastre nu vor scoate România din crize.

Cele mai multe instituții și domenii de activitate resimt nevoia unei schimbări profunde de concepție și de competență. Situația generală ne obligă la răspunsuri cu totul noi și la o curajoasă și vastă înnoire.

Trăim într-o țară cu resurse și șanse, dar care are nevoie astăzi de o cotitură chibzuită. Cu cât mai lucidă, cu atât mai benefică! Este firesc, așadar, să ne preocupăm, fiecare, de viața noastră, a familiilor și comunităților noastre, dar și de mersul lucrurilor în societatea și statul din care facem parte. Numai o platformă de reunire a energiilor celor mai recunoscuți și prestigioși membrii ai națiunii poate schimba lucrurile. Propunem o nouă, temeinică și responsabilă abordare a situației și chemăm cetățenii României să ni se alăture într-un efort de a scoate țara din situația în care a fost adusă.

Nu mai putem aștepta nepăsători în fața degradării, a derapajelor conduse de impostori și incompetenți. Nepăsarea este egală cu complicitatea la o decădere iremediabilă.
Să ne organizăm în jurul unui program care să convertească valorile noastre în acțiuni și realități. Sunt necesare acum proiecte de țară, dar și analize duse până la capăt, cu proiecții și priorități de dezvoltare elaborate de experți și de performeri în economie, finanțe, administrație, ținând seama de experiența acumulată, de nevoile actuale și de evoluții ce se anunță. Să progresăm spre o strategie cuprinzătoare, deschisă de la început spre nevoile și aspirațiile poporului, ce încorporează cât mai multe propuneri noi și viabile venite de la cetățenii înșiși.

Obiectivele pe care le urmărim sunt izvorâte din aceste nevoi și aspirații.
Bunăoară, vrem întoarcerea politicii și deciziilor la nevoile poporului, la valorile sale și la consultarea acestuia, local, regional și național, în forme moderne, variate. Vrem o dezvoltare a exploatării resurselor naționale prioritar în serviciul societății noastre.Vrem încurajarea și sprijinirea prin legi adecvate a antreprenorului și fermierului român și eliminarea discriminării în raport cu societățile multinaționale.

Sunt necesare demersuri pentru reducerea instituțiilor și reglementărilor parazitare, consumatoare de timp și bani – totul pentru simplificarea obligațiilor cetățeanului și lărgirea șanselor de inovație economică, socială, instituțională și culturală. Este obligatoriu un decont al perioadei de pandemie, incluzând costurile, cheltuielile nejustificate și măsurile restrictive. Se impune eradicarea neîntârziată a nepotismului, favoritismului și diletantismului din instituțiile publice și repunerea acestora în slujba cetățeanului, pe dimensiunile legalității și corectitudinii. Instaurarea meritocrației prin concursuri curate și prin mijloace de evaluare modernă, specifice statelor europene este vitală pentru țara noastră.

Trebuie pus capăt corupției și oricărei segregări din societate, încât fiecare cetățean să-și poată valorifica și vedea recunoscute pregătirea, capacitățile și civismul. Ieșirea din costisitoarea confuzie a valorilor din zilele noastre este indispensabilă precum oxigenul.
Parlamentul, ca întruchipare a suveranității naționale, trebuie să revină la controlul riguros asupra activității instituțiilor statului, incluzând serviciile secrete, și cheltuielilor acestora.

Se impun anulate prevederile ce permit participarea sub acoperire a firmelor aparținând serviciilor secrete în competiția economică. Este necesară retragerea serviciilor secrete din competiția politică, din justiție și din alte instituții publice, și conformarea cu structurile și procedurile unui stat democratic, cu prevederea de sancțiuni pentru încălcarea interdicțiilor.

Efectivul funcțiilor și rolurilor finanțate din resurse publice se impune normalizat. Vrem dreptate fără jocuri politice și sforărie în reglementările și practicile din justiție și administrație. Acestea trebuiesc aduse la nivelul unei societăți a cetățenilor ce-și folosesc libertățile și drepturile fundamentale și a unui stat ce le respectă.

Ne preocupă soluțiile pentru o asistență medicală necondiționată pentru cei săraci și fără posibilități de tratament. Ne preocupă normalizarea educației printr-o reorganizare pe coordonatele unei societăți cultivate, care să redea fiecărui copil șanse de pregătire. Socotim că viitorul nostru stă și în consolidarea economică, juridică și culturală a familiei.

Sunt necesare eforturi pentru modernizare locală și repopulări de zone istorice și explorăm modalități de recuperare a emigrației economice. Din respect pentru istoria și pentru antecesorii noștri, vom concepe și derula campania de redresare a satului românesc. În România a devenit urgență elaborarea de politici eficace de creștere a natalității.

Vrem o politică externă eliberată de turism și amatorism, ce valorifică europenitatea, alianțele și parteneriatele sub călăuzirea interesului național. Politica externă se verifică prin contribuția la prosperitatea propriei țări.

Agenda României actuale nu are cum să fie decât încărcată și dificilă. Suntem însă încredințați că sub deviza “Libertate, lege, democrație pentru reconstruirea României pe coordonatele țărilor avansate!” se vor putea repune în mișcare energiile schimbării.
***
Apelul de față este este deschis adeziunii oricărui cetățean în vederea constituirii unei mișcări capabile să smulgă România din crize. Cerem celor care împărtășesc obiectivele rezumate mai sus și sunt gata să acționeze în serviciul lor să ni se alăture și să comunice adeziunea. Plecând de la ele vom organiza reuniuni de configurare de inițiative în interes public în diferite localități.
Mișcarea pe care ne propunem să o creăm nu înlocuiește partidele – cărora le revine în democrație rolul cunoscut – dar caută să scoată viața publică din mecanica repetitivă sa ultimelor decenii să repună în mișcare societatea României actuale. Nimeni dintre cei care aderă nu este întrebat asupra afinităților sale politice – ceea ce contează este pregătirea în profesia sa, atitudinea civică și devoțiunea față de aceste obiective. Convingerea noastră este că numai dacă destui oameni profesionalizați și devotați intervin în viața publică a României actuale, țara poate evita riscul de a se adânci în necazuri, perseverând la coada Europei, sub schimbări aparente, promise de unii sau alții.

Suntem nutriți de convingerea că fără o acțiune de largă cuprindere a cetățenilor țării nu mai este posibilă relansarea activităților și a schimbărilor necesare care să permită normalizarea și dezvoltarea. De priceperea și devoțiunea fiecărui cetățean este nevoie; nimeni, din nici un considerent, nu este oprit să-și desfășoare capacitățile.
***
Platforma România cetățenilor este prima redare sintetică a nenumăratelor lor discuții care au avut loc în anii din urmă. Pe baza unor analize amănunțite, propuse de numeroși concetățeni, ea a fost redactată de Andrei Marga, Cornel Nistorescu, Petrișor Peiu, Gheorghe Piperea, Adrian Graur, Adrian Gorun, George Niculescu, Claudiu Rădulescu și Marius Marian Șolea. Această platformă rămâne punct de plecare și se completează odată cu lărgirea continuă a adeziunilor.

Cei care vor să adere la platformă sunt invitați să trimită un e-mail pe adresa romaniacetatenilor@cotidianul.ro.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

 1. Reforma vizata in 2000 de caractere.
  1. Romania nu este o exceptie, doar un caz mai rau al regulii generale. Asa ca, si scuzati imperativul, _incetati cu victimizarea de tara_, e un mind set maladiv! Vorbiti de traitul pe datorie: toata lumea occidentala traieste din datorii si derivative care au dat un sens nou conceptului de ‘cifra astronomica’! E doar o chestiune de timp, 2011-12 nu a plecat nicaieri! Ce nu are Romania este bogatia veche de spoiala, asemeni fardului pe o cocota batrana.
  2. Trebuie sa ne uitam la noi, la Romania, nu intrucit aceasta e un basketcase, ci intrucit doar asta vom avea cind UE se duce de rapa. Miza libertatii _nu se mai joaca in occident_ ci in tari precum Romania: aici e potential, speranta si iubire de libertate.
  3. Occidentul e un Titanic datorita unui stat administrativ in vigoare din secolul XIX. _Renuntati la acest miraj_. Taxe, stat redistributiv (‘coruptia’ decurge necesar din gestiunea de bani furati!), asigurari tip Caritas. Statul trebuie dat inapoi, nu ‘reformat’!
  4. Uitati-va in jur, la restaurantul de la coltul strazii, la instalatorul dvs., uitati-va ce s-a intamplat in covid cand i-au inchis! Uitati-va la ce poate sa faca un om cand e lasat cat de cat in pace. Imaginati-va ce vor putea face romanii daca le luati statul din carca! Acesta este _singurul_ viitor cu sens. _Doriti-va_ oameni puternici, si atunci si statul va fi puternic.
  5. Dati romanilor inapoi banii pe care ii ‘gestioneaza’ statul; dati-le bani _sanatosi_, nu inflatie ‘structurala’ de 3% care descurajeaza consumul decalat, economisirea, investirea – dati-le leul de aur.
  6. Pregatiti-va pentru o lupta darza _acasa_, in dvs. insiva, in sanul propriilor familii, cei cu slujba ‘si la stat si la privat’, ganditi-va cum sa va gestionati _singuri_ fondul de pensii, de boala, educatia copiilor. De aici incepe totul. Nu o faceti, doar un alt program frumos…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE