ACTUALITATES-a lansat a treia ediției a monografiei: Haiducul Iancu Jianu. Adevăr şi...

S-a lansat a treia ediției a monografiei: Haiducul Iancu Jianu. Adevăr şi legendă. Iancu Jianu avea stofa de erou antic, chemat de dreptate, si nu de orgoliu sau de interese meschine

Pe 1 septembrie, la Caracal, s-a lansat a treia ediție a monografiei „Haiducul Iancu Jianu. Adevăr și legendă”, volum sub semnătura lui Paul-Emanoil Barbu.

Monografia cuprinde două părți și o introducere a celebrului neurolog Dumitru Constantin Dulcan.

În cuvântul său, prof. Dulcan explică faptul că personalitatea lui Jianu a fost cea care l-a determinat să lupte pentru cei amărâți, deși starea socială l-ar fi îndreptățit la o viață liniștită, fără prea multe bătăi de cap.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Ne întrebăm ce l-a determinat pe Iancu Jianu, boier de categorie medie, cu o existența ma­terială sigură, să se răzvrătească. Indiscutabil, simțul dreptății a fost un motiv, care era înscris în genele sale. Crescând lângă copiii celor sărmani, a asistat la „spectacole” care pe un om al echității de talia să nu îl puteau lasă indiferent. Atitudinea haiducului a fost o formă de protest social și național, dictat nu de instincte de ucigaș sau de îmbogățire, ci de spiritul justițiar cu care se născuse. Iancu Jianu avea stofă de erou antic, chemat de dreptate, și nu de orgoliu sau de interese meschine.

Viață să tumultoasă este plină de aventuri demne de eroii din basmele citite seară, pe vremuri, la lumina lămpii. Faima construită în doar șapte ani de haiducie s-a datorat neîndoielnic și inteligenței sale, care a reliefat, pe măsură vremii în care a trăit, un geniu ridicat din popor, manifestat nu numai la dimensiuni populare, ci și istorice. Pentru acest motiv am dorit să fie evocat, luând inițiativa reeditării acestei cărți, a unui eminent cercetător în domeniul istoric, Paul-Emanoil Barbu”, a scris medicul.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

La rândul său, autorul a explicat: „În istoria românilor, Iancu Jianu rămâne, în primul rând, unul dintre reprezentanții cei mai de seamă ai haiduciei în spațiul etnic românesc. Poate fi considerat un „Robin Hood al românilor”, deoarece și el a rămas în istorie, că și nobilul-haiduc englez. Nemulțumit profund de regimul fanariot, deși fiu de boier, acesta s-a rupt de clasa din care făcea parte pentru a trece de partea celor mulți și oprimați, luând calea codrului. El a haiducit șapte ani (1810-1817), pentru ca apoi, în 1821, să se alăture cu foștii săi haiduci lui Tudor Vladimirescu, căruia i-a fost un colaborator devotat. Numele său devenise atât de răspândit, încât poporul îl dorea a fi „un al doilea Tudor Vladimirescu”, ceea ce l-a determinat pe Jianu ca, în 1823, să încerce, dar fără succes, să reaprindă flăcările Revoluției de la 1821. Celebritatea numelui său, creată prin faptele sale vitejești, l-a făcut iubit de popor, l-a introdus repede în legendă și în balada ce-i poartă numele, care i se cânta încă din timpul vieții și va rămâne nemuritoare, că și amintirea reputatului haiduc din Romanați, un exemplu însuflețitor de bărbăție, curaj, sacrificiu și dăruire”.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...