OPINIIS-a făcut lumină

S-a făcut lumină

S-a făcut lumină: 40 de milioane de euro este suma „investită” în 2020 de către Patriarhia Română în activități sociale. Practic, față de anul 2019, ajutorul social a fost crescut  cu aproape 6 milioane de euro.

Acesta este profitul real al Bisericii Ortodoxe, grâul curat care de multe ori este ignorat de cei ce doresc să găsească mai degrabă neghina.  Aceasta este „averea” pe care o lucrează an de an, cu fiecare proiect nou demarat în comunitate.  Astfel detractorii ar trebui să știe că în 2020 Biserica a derulat nu mai puțin de 492 de proiecte și programe sociale: 359 finanțate din fonduri proprii, 39 cu finanțare externă, 46 cu finanțare publică și 48 cu finanțare mixtă.

A fost o întrecere cu pandemia, Biserica Ortodoxă a reușit să aducă o creștere a activității sale filantropice, în ciuda condițiilor grele. Ajutorarea celor mai afectați dintre noi a fost completată de susținerea spitalelor cu aparatură medicală, de exemplu prin achiziția instalațiilor de oxigen.

O „avere roșie” de peste 3.500 de litri de sânge a fost colectată în mai multe eparhii, în cadrul unei campanii de donare de sânge. Nu pentru creștini, pentru toți cei în nevoie, din spitale.

Este o imagine pe care o vedem rar în obiectivul emisiunilor de știri dar care se desfășoară zilnic, în sute de parohii. Dacă vorbim doar de ce există în scripte, această activitate socială, medicală, filantropică a fost organizată  în 804 centre de acțiune, aici intrând cabinete medicale și farmacii sociale, centre pentru copii (peste 50.000 de copii din familii nevoiașe au fost ajutați), centre pentru adăpostul victimelor violenței domestice, centre de zi sau rezidențiale pentru vârstnici, adăposturi de urgență sau grădinițe sociale, 140 de cantine și brutării sociale implicate în asigurarea hranei persoanelor defavorizate.

Spre luminarea celor ce vor să pună sub obroc activitatea Bisericii, să amintim aceste cifre de fiecare dată când vom vedea scoase de la naftalină clișeele marxiste. Și să nu ne fie spre laudă, ci spre a inspira pe toți cei ce vor să îmbrățișeze speranța în mai bine, un exercițiu de verticalitate a noastră ca români și creștini.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...