sâmbătă, decembrie 2, 2023
OPINIIRubrica de FILM | Geopolitică și film: când filmul se întâlnește cu...

Rubrica de FILM | Geopolitică și film: când filmul se întâlnește cu interesele geostrategice — Hidden Strike (2023)

Jackie Chan este în top 10 cei mai iubiți actori, printre cei mai cunoscuți. Actor, director șamd.

Cariera lui se suprapune cu eforturile diplomației americane de a fisura relația China-URSS în anii ’60-70, deschizând America Chinei și China Americii în foarte multe domenii. Jackie Chan, Bruce Lee și alții vor deveni foarte curând eroii cinematografului american, iar kung fu-ul, practic, o parte a culturii mainstream. Bruce Lee moare la 33 de ani, dar era deja o celebritate în US.

China comunistă cultiva de ani buni o asociere fertilă de inspirație sovietică între ideologia comunistă și tradițiile sau culturile populare.

Această relație US-China, veche de peste 50 ani, se vede astăzi cel mai bine în China și în America, de exemplu investițiile Chinei în 2016 doar în sectorul high tech american totalizau 18.2B$, iar orașele Chinei astăzi sunt atât de occidentale încât cu greu mai poți ști unde te afli. Jackie Chan, ca și Kissinger altădată, ar putea fi un laureat al premiului Nobel pentru pace. Kissinger a deschis drumul Chinei, dar Chan i-a cucerit pe americani. Astfel încât a umplut America foarte repede de săli de arte marțiale, pe ecrane nu mai poți vedea o simplă bătaie fără două, trei figuri de kung-fu și a separat femeia de imaginea suavă și galeșă a poeților definitiv. O femeie cu mâinile goale poate culca la pământ un pluton întreg de bărbați înarmați, doar prin tehnici kung fu, fără să mai mire pe cineva.

Nu doar America, ci și cinematografia din România va fi invadată de filmul chinezesc începând cu anii ’80. Ne îngrămădeam atunci la filmele cu arte marțiale, fie la cinema, fie pe la vreun prieten pe acasă, care avea un video casetofon, lucru rar la ora aceea. Și relațiile româno-chineze erau foarte bune, Ceaușescu fiind unul dintre cei care au mijlocit relația US-China în anii ’70.

Hidden Strike este un film despre doi foști soldați de trupe speciale aflați în tabere opuse, care ajung să lupte de aceeași parte în cele din urmă pentru recuperarea ostaticilor și chiar să devină rude. Este o producție cu unul dintre cei mai titrați actori chinezi, unde americanul vorbește chineză, iar chinezul engleză. Subiectul relațiilor chinezo-americane pare pus pe masă cu foarte mult optimism. Restul e clișeu, e acrobație și comic marca Jackie Chan, e derizoriu și prost.

Tot Jackie Chan, deși bătrân (aproape 70 ani), e cel mai potrivit pentru asemenea mesaje.
Preluat de netflix, filmul a dat lovitura la vizualizări.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

  1. Nu Jackie Chan este actorul principal aici.
    Este americanul John Cena, care e mare vedeta de restling american.
    Asta are mai multa tractiune la publicul imbecil american.
    Din nefericire, filmele astea trec neobservate de CNA-ul romanesc si ajung pe masa/tembelizorul sau tel mobil al consumatorilor români.

  2. „Kissinger a deschis drumul Chinei, […]”

    Dar de închis cine i-l închisese (în prealabil) ? 🙂

    „Și relațiile româno-chineze erau foarte bune, Ceaușescu fiind unul dintre cei care au mijlocit relația US-China în anii ’70.”

    Eram gata să cred că HK deschisese relatiile sino-române! 🙂 (Vezi mai sus.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate