duminică, aprilie 14, 2024
ACTUALITATERomulus Oprea: Fermierul vinde cu 45 de bani kilogramul de cartofi și...

Romulus Oprea: Fermierul vinde cu 45 de bani kilogramul de cartofi și nu are loc pe piață din cauza concurenței neloiale. În România, 60% din cantitatea de cartofi este din import

Nu este posibil ca un fermier român, care vinde cu 45 de bani un kilogram de cartofi, desi investește 70 de bani ca să-l producă, să nu aibă acces pe piața românească din cauza competiției neloiale, a declarat, la Digi24, Romulus Oprea, președintele Federației Naționale a Cartofului.

Potrivit acestuia, în comerțul din România, 60% din cantitatea de cartofi este din import.

„Cartoful, cunoscut ca pâinea săracului, își pierde din atractivitate, asistăm la o scădere accentuată a suprafețelor, este o cultură din ce în ce mai puțin rentabilă

Lăsat la voia întâmplării după 1990, dacă am plecat de la 275.000 de ha, am ajuns la 174.000, dar înregistrate doar 27.000 la APIA.

În 2007 am intrat în competiție directă cu marii producători de cartofi, cartoful considerat o cultura liberă în Europa nu primește nicio subvenție. Noi am adoptat aceeași politică și am ajuns să avem suprafețe care nu asigură necesarul de consum intern.

În comerțul din România, 60% din cantitatea de cartofi este din import.

În 2020 am avut ghinionul pandemiei care a afectat grav consumul. Nu ne-am dori ca să avem import de cartofi 100%. Dacă mai lăsăm lucrurile la voia întâmplării, o să fie foarte rău.

În mod sigur consumatorii vor plăti mai mult pentru cartofi. Nu este posibil ca un fermier care cheltuiește 70 de bani pe kg cu toate riscurile să îl vândă la 45 de bani și nici să nu poată pe piața românească din cauza competiției neloiale”, a spus Romulus Oprea.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE