joi, iunie 13, 2024
ACTUALITATERomânul Iulian Gherguţ, răpit de terorişti în urmă cu opt ani în...

Românul Iulian Gherguţ, răpit de terorişti în urmă cu opt ani în Burkina Faso, a fost recuperat şi adus în ţară

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat miercuri după-amiază aducerea în ţară a românului Iulian Gherguţ, răpit de terorişti în urmă cu opt ani în Burkina Faso

„În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituţională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe şi instituţiile competente, în rezolvarea situaţiei cetăţeanului român Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat şi se află, la acest moment, în siguranţă, pe teritoriul României.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că rezultatul acţiunii finalizate astăzi prin aducerea în ţară a cetăţeanului român Iulian Gherguţ este rezultatul muncii depuse de către toate instituţiile din cadrul Celulei de criză interinstituţională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetăţeanului român, pe toate palierele şi canalele politico- diplomatice. Ministerul Afacerilor Externe foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri, în numele autorităţilor române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităţilor marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluţionării acestui caz extrem de complicat”, se arată în comunicatul MAE.

Românul a fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015, după o ambuscadă asupra maşinii de teren pe care o folosea la patrulare. Răpirea a fost revendicată de gruparea islamistă Al-Mourabitoun.

În iulie 2017, Aripa al-Qaida din Mali a dat publicităţii o înregistrare video cu şase ostatici străini, printre care se afla şi Iulian Gherguţ.

Românul făcea apel la autorităţile din ţară să îl ajute, însă poziţia oficială a Statului român a fost că nu plăteşte răscumpărări pentru cetăţenii răpiţi.

Răpirea românului Iulian Gherguţ în Burkina Faso, este primul act terorist comis pe teritoriul burkinabez. Marchează intrarea ţării într-un lung ciclu de violenţe, atacuri şi atentate jihadiste care azi s-au extins pe întregul teritoriul ţării. După Iulian Gherguţ, şi alţi occidentali au fost răpiţi, precum medicul australian Kenneth Elliot.

Cel puţin 25 de cetăţeni străini au fost luaţi ostatici începând cu 2015 în Sahel — o regiune semiaridă din deşertul Sahara care se întinde pe teritoriul unor state precum Burkina Faso, Camerun, Gambia, Mali, Niger sau Senegal.

În luna martie a acestui an, patru ostatici au fost eliberaţi în regiunea Sahel din Africa, unde răpirile fac parte din modul de operare al grupărilor insurgente jihadiste.

Printre cei patru ostatici eliberaţi luni se numără Jeffery Woodke, un american care făcea parte dintr-o organizaţie umanitară, Olivier Dubois, un jurnalist francez şi doi angajaţi ai Crucii Roşii, ale căror nume nu au fost făcute publice.

Iulian Gherguţ a sosit miercuri în România, cu un zbor special, urmând ca, potrivit procedurilor aplicate şi în cazul jurnaliştilor români recuperaţi după ce au fost răpiţi în Irak, să intre într-o perioadă de debriefing în care ofiţerii statului român vor încerca să afle de la el ce s-a întâmplat în cei 8 ani de captivitate.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE