Românii care lucrează în străinătate au trimis peste 65 de miliarde de euro în țară din 2007 şi până în prezent. Cele mai importante sume vin dinspre Germania și Marea Britanie, și asta pentru că mulți români au plecat din Italia și Spania, unde erau mai prost plătiți.
În 2021, din Germania s-au trimis cei mai mulți bani, 1,27 miliarde de euro, conform datelor BNR. Pe locul al doilea a fost Marea Britanie, cu remiteri personale în valoare de 1,18 miliarde de euro. Urmează Italia, cu 857 milioane de euro, și Spania, cu 412 milioane de euro.
Totodată, românii aflați la muncă în străinătate au trimis peste 6,3 miliarde de euro acasă în 2008, conform datelor furnizate de către Banca Națională a României (BNR). Mai mult de o treime din întreaga sumă a venit atunci din Italia: 2,5 miliarde de euro. A fost vârful remiterilor personale din perioada 2007-2022. În anul care a urmat, în plină criză economică, remiterile totale s-au prăbușit la 3,5 miliarde de euro, continuând să scadă până în 2013. Deși au trecut 14 ani de la criza economică, valoarea remiterilor nu a mai atins valoarea de dinainte de 2008. Anul trecut, 2021, acestea s-au situat la 5,6 miliarde de euro. În total, diaspora românească a trimis 65,85 miliarde de euro între ianuarie 2007 și septembrie 2022, arată datele BNR.
1,13 milioane de români aveau rezidența în Italia în ianuarie 2021, 1,07 milioane de români aveau rezidența în Spania în decembrie 2020, 1,06 milioane de români locuiau în Marea Britanie în iunie 2021, 799.180 de români erau înregistrați în Germania la începutul lui 2020.
“Chiar nu are rost să mai investesc timp în discuția asta”
De acord, ar fi un timp consumat inutil!:))
🙂
Ce face “talpa ” pentru țărilor noastră nu are susținere la “cap” ; mi-e teamă că din contra ….
“au uitat” sa plateasca penziile celor lasati in urma,
“ne-au facut concurentza”, presiune pe leu
de la egal la egal cu cei care au indatorat Romania,
“ne-au scutit de plus-valoare”,
asa se socoteste in macro-economie…
-altceva,
unde le facem statuie?!
” -si domnul prim-ministru Citu a fost investitor! ”
(replica asta o da o bagabela
are poza prin luju,
na!)
Foarte bun comentariul! De banii trimisi in tara si-au facut case, si-au cumparat masini, au fost in concedii, la stomatolog, iar familia ramasa in tara si-a procurat cele necesare vietii. Cu alte cuvinte, consum, in niciun caz investitii!
Ba da, acelea sunt investitii. Masinile, casele produc. Pentru că la rândul lor, acele mașini, case, alocatii, etc, merg tot în țară: cumpără benzină, mâncare, draperii, covoare, mâncare, de-aici. Se plătesc impozite, taxe pe ele, la bugetul de-aici.
Impozite, taxe, da, la bugetul de stat, de acord, deasemenea, Doar ca acestea nu sunt investitii.
“Investitor este cineva care își investește banii și așteaptă o rentabilitate a investiției lor .”(puteti cauta si alte definitii, nu o sa gasiti niciuna in sensul pe care il folositi).
„Consumatorul este orice persoană fizică ce intenţionează să comande sau să procure ori care comandă, procură sau foloseşte produse, servicii pentru necesităţi nelegate de activitatea de întreprinzător sau profesională.
Spuneti : “Masinile, casele produc.” Nu produc nimic! Impozitele nu sunt asimilabile cu productia!!! Pe urma spuneti cumpara cutare, cutare… Exact consum inseamna chestia asta!
„“Investitor este cineva care își investește banii și așteaptă o rentabilitate a investiției lor” – deci cineva care cumpara sau construieste case se cheama „investitor imobiliar”. Faptul de a-ti cumpara o casă este realizat in ideea că este MAI PROFITABIL să ai o casă a ta, decât să trăiești în chirie.
Mașinile produc. O mașină, luată pentru o firmă, produce, pentru că transporți cu ea. La fel și în familie: o mașină te poate ajuta sa ajungi la o scoala mai bună, dar mai indepartata. Sau un loc de munca la care nu ar fi fost rentabil sa mergi cu autobuzul, microbuzul sau trenul. Chiar și dacă vinzi casa aia, după, cu profit, se cheamă că ai rentabilizat investitia.
O masina si o casă aduc independenta economica. De aceea se fac azi toate eforturile pentru a se elimina proprietatea privata, in special masinile si casele.
Chiar și achiziția de mâncarea necesară vieții, de la un anumit comerciant sau producător, este o INVESTIRE cu incredere în acela. Iar producătorul respectiv obține veniturile necesare să mai producă, să mai vândă, etc. Dacă românii din diaspora ar fi cheltuit acei bani acolo unde locuiesc, ar fi beneficiat de ei cei de-acolo. Chiar nu are rost să mai investesc timp în discuția asta 🙂 https://dexonline.ro/definitie/investi%C8%9Bie
Legat de investiții, investiții străine directe, un studiu arată că nu aduc nimic bun țării gazdă: Does Foreign Direct Investment Generate Economic Growth? A New Empirical Approach Applied to Spain, January 2018.
-sa consume sau sa investeasca ALCOLO UNDE AU PRODUS!