luni, aprilie 15, 2024
OPINIIRomânii Ardeleni și Sclavii Ardeleni

Românii Ardeleni și Sclavii Ardeleni

Pentru Horia Pop, erou contemporan
al libertății și identității Românilor Ardeleni,
trecut în Veșnicie în 2020

Am crescut în București, dar am și străbuni din Ardeal – din Ținutul Codrenilor, din Cluj sau Alba, din Țara Bârsei etc. Unul dintre cei mai apropiați prieteni de familie a fost marele patriot Horia Pop, din vechea familie memorandistă Pop, familie cu străvechi tradiții patriotice – și, necesar, eroice – în istoria Transilvaniei. Mai mult, am avut bucuria de a străbate întreaga Transilvanie, din văile Râului Negru în Apuseni, din Parâng în Călimani. Am cunoscut și prețuit – cunosc și prețuiesc, de asemenea – numeroși Români din Transilvania; și, bineînțeles, oameni din familii mixte, dar și oameni de omenie din alte etnii, dar nu despre ei vorbesc acum.

Vreau să spun că Românii Ardeleni sunt minunați.
Au, ca toți oamenii, slăbiciunile și neputințele lor. Dar și calități neprețuite.
Poți vedea în ei frumoasa moștenire a Românilor din vechime, cu unirea creștină a Romanității, a Celtismului, Traco-Ilirismului și elementelor scitice locale. Vezi și unele influențe pozitive ungurești (ca, de pildă, unele cântece foarte frumoase), germanice sau, mai rar, de altă origine.

Și poate cea mai mare calitate a Românului Ardelean – adevărat – este dragostea față de Părinți și meleagurile natale, dorul de Patrie și de Părinți, dar și o anume Credință adânc așezată, o nevoie de legătură cu rosturile firii… și ospitalitatea, bineînțeles. Ca în cele mai multe părți românești, la Românii Ardeleni găsești atâta ospitalitate că poate să devină foarte ușor copleșitoare.

DAR, tot în Ardeal, găsești și alt fel de oameni. O altă rasă, aș putea spune, cel puțin spiritual – căci aparținătorii ei pot fi ieșiți chiar din cele mai românești familii ardelene. Definiți prin mândria de a fi fost sub ocupație multă vreme, ei pot fi caracterizați prin fraza

Noi nu suntem Mitici, noi suntem rasa superioară a Ardeleanului călărit de Unguri și Nemți!”.

Și, nu, nu este o glumă (proastă), nici o ironie (răutăcioasă), ci este exact cum se definesc ei, fără să conștientizeze, însă, ridicolul definirii.

Acești Sclavi Ardeleni sunt tot timpul disprețuitori față de Mitici – adică față de locuitorii din Vechiul Regat (adică Moldova, Muntenia și Oltenia). Acești Sclavi Ardeleni sunt tot timpul disprețuitori față de Balcanici – adică față de toți cei de peste Carpați.
Desigur, ei uită cât de mult au condus Ardelenii și România Interbelică, și România PostDecembristă – fără ca asta să fi dus România pe un drum bun.

Ei uită cei peste 800,000 (opt sute de mii) de Români Regățeni morți în Primul război mondial în luptele pentru eliberarea lor, a Românilor din Transilvania, Banat, Maramureș etc.
Ei uită că în secolele în care Ungurii și Austriecii îi călcau în picioare, le furau averile, le violau femeile, surorile și fiicele, singura lor scăpare era peste Munți, în Moldova, Muntenia și Oltenia.

Ei uită că „civilizatorii” Unguri și Nemți au distrus nenumărate biserici și mânăstiri românești, au ars nenumărate manuscrise și documente românești, au săvârșit genociduri crunte împotriva lor.

De la raderea Românilor din Banat – spre a face loc coloniștilor Austrieci, Sârbi, Unguri etc. – și până la Ip și Trăznea, paginile de genocid anti-românesc ale „civilizatorilor” Unguri și Austrieci sunt nesfârșite. O bună parte dintre ele apar în lucrările unor Bartolomeu (Valeriu) Anania, Ioan-Aurel Pop, Mircea-Gheorghe Abrudan și foarte mulți alții.

Să îi vezi pe cei care ți-au înrobit Străbunii, ți-au distrus cultura, ți-au furat averile, ți-au violat femeile, surorile, fiicele, ți-au ucis eroii și sfinții, ți-au nimicit bisericile, ți-au schimbat Credința prin forță etc., etc., drept „civilizatori”;
Să îi vezi pe frații tăi, pe cei de același neam, de multe ori cu rădăcini ardelene și ei, care s-au jertfit pentru libertatea ta, drept „necivilizați” și „rasă inferioară” asta înseamnă să fi sclav.
Iar să te crezi „rasă superioară” pentru că te tragi din cei înrobiți de asupritori, de coloniști criminali și genocidari, asta înseamnă să fi Sclav Ardelean.

Cine are urechi de auzit și suflet de trezit, să audă și să se trezească!

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

5 COMENTARII

 1. Sunt de acord cu mesajul articolului, este o analiză foarte bună din punctul meu de vedere. Despre ardelenii sclavi, uitați-vă pe Telegram la grupul STRATINFO. Veți găsi acolo un viespar de din ăștia. Și cu siguranță nu este singurul grup, sunt multe. Pentru autorul articolului, pe care nu îl apreciez (am avut o altercație pe Activenews acum câțiva ani și îl consider un om periculos și fără caracter), o observație, că tot cică-i ziua limbii române: corect se scrie ”să fii” și nu ”să fi”!
  În ciuda faptului că nu îl apreciez pe autorul articolului, sunt de acord cu concluziile sale. Pe de altă parte însă, din păcate există un sâmbure de adevăr în superioritatea declarată a ardelenilor. În Ardeal există mai mult respect pentru muncă, curățenie, pentru ceilalți. Vedeți spre exemplu diferențele din turism. 3 stele în turism înseamnă wow în Ardeal și de multe ori vai și amar prin sud sau est. Astea sunt constatările mele personale, dar aroganța și superioritatea ardelenilor mă deranjează. Față de mine cu siguranță nu sunt superiori, dar față de majoritatea regățenilor, într-un fel sunt, pe partea materială și vizibilă a vieții. Există mai mult bun-simț dincolo de munți, mai puțină hoție. Și da, există diferență între românii din provincii.

 2. Ești nu un sclav , ci un bou … fără de pereche . Și asta parcă , nefiind îndeajuns ai plusat și ai demonstrat , dacă mai era nevoie , că și un mare nemernic pe deasupra . Măi , jivină fără de suflet și de minte , cu ce te crezi mai “cult” sau mai “curat” decât cei de la miazăzi ? Pun pariu că ești nespălat de câteva zile … la trup … căci la minte se vede că nu te-ai primenit niciodată . Și îți spune asta un mitic … care e pe jumătate ardelean . Dacă nu îți convine aici la noi , în România , singurul sfat pe care pot să ți-l dau este : Marș la tine înapoi în închisoare !!! La Viena , sau Budapesta ! Unde le place , să stea cu siguranță “sclavilor” fără de conștiință și de coloană vertebrală … ca tine .

 3. Ardelenii spun ca e de preferat amestecul cu cultura maghiara si germana din nord celui cu tiganii din Oltenia, Si au dreptate. Mizeria de la sud de Carpati este specifica societatii indiene.

  • Ardelenii despre care vorbești dumneata confirmă articolul de față. Când a fost vorba despre “amestec cu cultura maghiară și germană” în istoria Ardealului? Pe vremea lui Horthy? Sau a lui Franz Joseph? Sau poate, pe vremea Mariei Teresia? Din lașitate și comoditate, nu spunem lucrurilor pe nume și, în loc de “crime și umiliri”, spunem “amestec cultural”.

 4. Domnule Părinte (M-AA – se pare că v-am „rebotezat” într-un alt comentariu de azi!),

  Să vă spun o poveste, din școala „comunistă” de demult, un fel de „râu ce curge invers”.

  Au fost odată – că nu mai sunt! – niște strămoși de-ai noștri (mai ingineri din fire), care erau în business-ul de a-i civiliza pe alții (inclusiv pe Dochia). Și-ntr-o zi i-a dus elanul civilizator în vechea Eladă (nu tocmai o sfântă nici dânsa, în vremile acelea). Și-ori fi siluit și dânșii, pe unde-au văzut cu ochii, dar …

  ȘTIȚI CE NE-AU MINȚIT COMUNIȘTII, ÎN ȘCOALĂ ?

  CĂ STRĂMOȘII NOȘTRI, ÎNVINGĂTORI, S-AU SCĂRPINAT ÎN CAP LA AFLAREA CULTURII ELENE, ȘI AU … ADOPTAT-O!

  Megieșii maghiari și amicii lor austrieci au avut ce adopta, dar n-au făcut-o ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE