vineri, martie 29, 2024
ACTUALITATERomânia vrea să redeschidă mine închise acum 10 ani. După ce a...

România vrea să redeschidă mine închise acum 10 ani. După ce a pus mineritul pe butuci, Guvernul și-a dat seama că avem rezerve importante de „materiale critice”

Guvernul României se pregătește pentru deschiderea minelor închise în ultimii 10 ani. Astfel, mineritul, activitatea pe „cale de dispariție” din țara noastră, va fi reluată. Ministerul Economiei a transmis că lucrează la un plan în acest sens, prin care să fie extrase materii prime de maximă utilitate pentru întreaga Europa, anunță PRO TV.

„Discutăm cum putem să extragem aceste minereuri critice, aceste materiale critice, şi cum putem să le prelucrăm în România.”, a precizat Florin Spătaru, ministrul Economiei, într-o intervenței la sursa precizată.

Principalele minereuri care vor fi extrase din țara noastră sunt: cupru, zinc, plumb, grafen, spun oficialii Guvernului.

Redeschidere minelor din România este în faza de proiect și vine pe fondul crizei energetice, resimțită acut în toată Europa, mai ales după atacurile militare din Ucraina.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În România, în ultimii zece ani au fost închise 500 de mine și cariere. Calcarul şi dolomita, alături de polimetalice precum cupru, zinc, molibden, exploatate în judeţul Bihor, sunt considerate esențiale, menționează sursa citată.

O analiză a Ziarului Financiar arată cum România și-a sabotat sistemul energetic. În urmă cu un an, Termocentrala Mintia se închidea din cauza lipsei de cărbune. După ce Rusia a anunțat că „perturbă” importul de gaz, statele europene au realizat că „energia verde” și renunțarea la minerit nu a fost chiar cea mai bună opțiune.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Din 38 de grupuri pe cărbune câte funcționau în România în urmă cu zece ani, în prezent mai funcționează doar 13, arată analiza menționată. Guvernul României și-a asumat renunțarea la energia pe cărbuni în mod definitiv, până în 2032.

De altfel, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a menționat că falimentul Complexului Energetic Hunedoara(CEH) din care face parte și termocentrala Mintia se datorează, în mare parte, sancțiunilor primite de la Uniunea Europeană(UE)din cauza poluării.

Redeschiderea minelor înseamnă și locuri de muncă pentru români. În primă fază, vor fi angajați 600 de oameni în sectorul energetic, la Complexul Energetic Oltenia și Hunedoara.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE