marți, octombrie 8, 2024
ACTUALITATERomânia se va împrumuta de la americani cu peste 3 miliarde de...

România se va împrumuta de la americani cu peste 3 miliarde de dolari pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a primit miercuri scrisorile de intenție de la președintele băncii americane US Exim Bank cu privire la un împrumut de 50 de milioane de dolari și un altul de 3 miliarde de dolari. Respectivele sume sunt destinate realizării proiectelor reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, precizează Cotidianul.

La ceremonia care a avut loc în Sharm El-Sheikh (Egipt), în cadrul celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), au participat președintele Klaus Iohannis și Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry.

Împrumutul de 50 de milioane de euro vizează derularea etapei a doua de lucrări preliminare, iar marele împrumut de 3 miliarde de dolari este destinat fazei de construcție efectivă a celor două reactoare nucleare.

„Sunt mândră să anunț emiterea a două scrisori de intenție de către Exim Bank, cu privire la potențialul sprijin al băncii pentru construirea unităților 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, una pentru o finanțare de 50 milioane dolari, iar cealaltă pentru o finanțare de 3 miliarde dolari”, a declarat șefa Exim Bank US, Reta Jo Lewis, la ceremonia oficială de înmânare a scrisorilor.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a apreciat că acest împrumut „Este un pas mare în ceea ce priveşte independenţa României în domeniul energetic şi sunt sigur că noii paşi pe care îi vom face împreună vor creşte viteza şi vom finaliza programele noastre nucleare. Suntem angajaţi să realizăm programul nostru privind reactoarele”.

Privitor la aceste două împrumuturi, au venit reacții și din partea președintelui României și a premierului.Astfel, Klaus Iohannis a precizat că „Avem nevoie de securitate energetică, dar securitatea energetică este posibilă numai prin disponibilitate energetică şi noi, în România, avem o ambiţie şi aceasta este importantă pentru români, pentru mediul de afaceri şi pentru regiune pentru că aceasta este o nouă abordare care ne va asigura că avem suficientă energie, va demonstra că suntem independenţi energetic şi va arăta cum să atingem tranziţia verde pentru că innovarea şi energia nucleară vor face posibilă înlocuirea combustibililor fosili”.

„Astăzi, la Conferinţa ONU privind schimbările climatice, a fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă. În prezenţa Preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a Reprezentantului Special al Preşedintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanţeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcţiei celor două reactoare, şi cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului”, a transmis și premierul Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă consideră că „prin cele două scrisori de intenţie înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanţare”.

Premierul informează că „proiectul unităţilor 3 şi 4 este structurat în trei faze: prima fază – etapa pregătitoare – va fi finalizată până la sfârşitul primului trimestru al anului viitor, ce-a de-a doua fază, a lucrărilor preliminare, va fi demarată în martie/aprilie 2023 şi va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025. iar faza a treia, de construcţie efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030”.

„Prin creşterea capacităţii sale de producere a energiei electrice în centralele nucleare, România face paşi importanţi către independenţa sa energetică, printr-o tehnologie curată, care este o soluţie alternativă pentru reducerea emisiilor nocive eliberate în atmosferă. Evenimentul de astăzi este o nouă dovadă a legăturii strânse dintre România şi Statele Unite ale Americii, dezvoltată în cei 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre cele două ţări”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice (MFP), s-a angajat recent să garanteze în proporție de 100% creditele care urmează să fie contractate de la finanțatori internaționali pentru cele două unități de la Cernavodă.

Amintim faptul că, în urmă cu doi ani, România și SUA au semnat la nivel de guvern un acord care permite țării noastre accesul la tehnologia nucleară americană, renunțându-se astfel la planul inițial de a dezvolta noile reactoare printr-un parteneriat cu China.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

7 COMENTARII

  1. Foarte bine, să luăm bani împrumut cât mai mulţi! (Câtă vreme ni-i dă cineva). Oricum n-o să-i mai dăm înapoi niciodată, să luăm exemplu de la greci. Să-i păpăm pe toţi, şi apoi să vină să ne ia… ce? că nu mai avem nimic al nostru, totul e deja luat. Eventual casele lui Iohanis.

    • avem foarte multe de dat: sufletele noastre. Un singur suflet e mai mare decat tot universul material. Vaccinarea le-a dat indiciul ca mai trebuie ‘lucrat’ putin, multi romani nu se vand asa usor. E nevoie de planul b,c.. infometare, razboi

  2. sa nu fie ca la bechtel.. deocamdata sunt doar vorbe.. stai ca dau ei 3mld, dar dam si noi 9 mld, si americanii isi trag inapoi numai pe dobanzi mai mult decat au dat, iar noi ramanem ca de obicei si f si cu banii luati..
    Apropo cat a luat romania de la ue din planul ala maret a lu johanis? Si daca a luat ceva, ce s-a facut cu ei, s-a luptat din greu cu covidu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE