marți, aprilie 23, 2024
ACTUALITATERomânia, pe primul loc în UE la cazurile de tuberculoză, deși vaccinarea...

România, pe primul loc în UE la cazurile de tuberculoză, deși vaccinarea anti TBC este obligatorie încă de pe vremea comunismului. Dr. Pavel Chirilă: Suntem cea mai vaccinată țară din lume anti TBC

Un medic specialist în boli pulmonare, director al unei inițiative a Organizației Națiunilor Unite privind oprirea tuberculozei, avertizează că România este pe primul loc în Uniunea Europeană cu privire la numărul de pacienți bolnavi de tuberculoză.

Dr. Lucica Dițiu a spus că deși numărul cazurilor de tuberculoză din România a mai scăzut, rămâne în continuare mare la nivel european.

„Din păcate, în România se găseşte cel mai mare număr de cazuri de persoane cu tuberculoză din Uniunea Europeană. Acum vreo 15 ani erau în jur de 30.000 de cazuri, de departe cele mai multe din UE şi acum continuăm să fim pe primul loc, avem vreo 13.000 – 14.000 de cazuri, inclusiv în judeţul Buzău şi din nou continuăm să fim de departe pe primul loc. Ca şi raportate la suta de mii de locuitori, ne putem compara cu Kazahstan, Uzbekistan, Tajikistan, Filipine. Din punct de vedere al educaţiei sanitare, ne putem compara cu India, inclusiv cu ţările de vest unde nici acolo lucrurile nu stau foarte bine. În Londra sunt cartiere în care numărul de cazuri de tuberculoză de apropie de cel din Rwanda sau Africa de Sud”, a declarat cercetătorul Lucica Diţiu, citată de Agerpres.

Situația privind numărul ridicat al cazurilor de TBC în România ar trebui să pună pe gânduri, mai ales că vaccinul anti-TBC se face obligatoriu în țara noastră, fiind administrat la patru zile de naștere copiilor.

Acest vaccin a fost obligatoriu încă din perioada regimului comunist, ceea ce duce la concluzia că majoritatea absolută a populației este vaccinată anti TBC.

În 2016, dr. Pavel Chirilă s-a întrebat, în timpul unei dezbateri de la Parlament, unde este „efectul pozitiv” al vaccinării obligatorii anti TBC, dacă România continuă să fie pe primul loc în Europa la incidența acestei boli.

Lucica Diţiu este medic specialist în boli pulmonare şi cercetător. S-a născut la Buzău în data de 11 mai 1968, a urmat cursurile Şcolii Generale Nr.15, a absolvit Liceul “B.P.Hasdeu” iar în anul 1992 Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti. A devenit medic specialist în boli pulmonare la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” iar în anul 1999 a primit un certificat de specialist în Sănătate publică internaţională de la Universitatea “George Washington”. Şi-a început cariera internaţională în anul 2000 la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca ofiţer medical pentru Tuberculoză în Albania, Kosovo şi Macedonia. În anul 2012 a devenit director al Parteneriatului Global pentru Oprirea Tuberculozei al Naţiunilor Unite, unde conduce o echipă de peste 100 de persoane. O carieră bogată, dar care i-a adus şi neajunsuri, a precizat cercetătorul român în cadrul şedinţei Consiliului Local al Municipiului Buzău în care i s-a acordat titlul de “Cetăţean de onoare al municipiului Buzău”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. adica sint unii de care nu se lipeste neam(!)
    efectul binefacator si protector al scarificarii cu tbc……stiintza nu le lucreaza!!!!!!!!!

  2. „„Din păcate, în România se găseşte cel mai mare număr de cazuri de persoane cu tuberculoză din Uniunea Europeană. Acum vreo 15 ani erau în jur de 30.000 de cazuri, de departe cele mai multe din UE şi acum continuăm să fim pe primul loc, avem vreo 13.000 – 14.000 de cazuri, inclusiv în judeţul Buzău şi din nou continuăm să fim de departe pe primul loc. Ca şi raportate la suta de mii de locuitori, ne putem compara cu Kazahstan, Uzbekistan, Tajikistan, Filipine. Din punct de vedere al educaţiei sanitare, ne putem compara cu India, inclusiv cu ţările de vest unde nici acolo lucrurile nu stau foarte bine. În Londra sunt cartiere în care numărul de cazuri de tuberculoză de apropie de cel din Rwanda sau Africa de Sud”, a declarat cercetătorul Lucica Diţiu, citată de Agerpres.”

    Tante cercetător Lucica spune și pe ce loc fusesem în timpul „comunismului” ? (Înainte de „comunism”, nu eram vaccinați anti-TBC ?!) Dar ante/inter/belic ? Dar Londra ? Tot de la păcate îi vine pedeapsa ? (Expresiile par să fi însemnat la origine altceva decât înseamnă în uzul actual.)

    Actualmente, este cauza fenomenului acest „din păcate” ? Adică suntem prea păcătoși/comuniști ?

    Regret, nu înțeleg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE