duminică, iunie 4, 2023
ȘTIRIRomânia înainte de toate. Pentru prima oară după 1989, Barometrul de securitate...

România înainte de toate. Pentru prima oară după 1989, Barometrul de securitate relevă că există o MAJORITATE a românilor care vor ca interesele țării să fie înaintea celor ale UE și ale SUA

Rezultatele Barometrului de Securitate realizat de către ISPRI și Larics, în noiembrie 2022, relevă că pentru prima oară există o majoritate a românilor care vor ca interesele țării noastre să fie puse înaintea celor ale aliaților, respectiv SUA și Uniunea Europeană.

Directorul ISPRI, profesorul Dan Dungaciu, a spus că rezultatele barometrului arată că românii s-au întors la paradigma „Prin noi înșine”.

Răspunsurile românilor la întrebarea 11 din barometru: „Din punctul dvs de vedere, România ar trebui să fie mai apropiată de Uniunea Europeană sau de Statele Unite ale Americii?”

Majoritatea românilor, 51,1%, au răspuns că țara noastră „ar trebui să își vadă în primul rând de problemele și interesele ei”. La mare distanță, 25,1% au spus că România ar trebui „să fie la de apropiată de ambele”. 18,8% consideră că România ar trebui să fie „mai apropiată de UE” în timp ce doar 4,9% cred că România ar trebui să fie „mai apropiată de SUA”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Procentul este într-adevăr, surprinzător, dacă ținem cont de faptul că mass-media, dar și politicienii, au promovat intens ideea că a pune interesele naționale pe primul loc ar fi echivalent cu „putinismul” sau apropierea de Rusia.

Cifra de 51,1% este impresionantă, dat fiind faptul că în barometrul de anul trecut, procentul celor care punea „România pe primul loc” era de 27,7%.

Alte două întrebări relevă faptul că românii și-au schimbat părerea față de aliații lor, UE și SUA.

Astfel, la întrebarea 21: În ce măsură sunteți de acord cu următoarele afirmații? Peste 76% dintre români s-au declarat de acord cu afirmația că „Uniunea Europeană și unele dintre țările membre profită economic de România”. Procentul este uluitor, mai ales că 50,2% s-au declarat „total de acord” cu această afirmație, în timp ce 26,9% sunt „mai degrabă de acord”.

O altă majoritate absolută, 69,4%, s-au declarat de acord (total sau parțial) cu afirmația că „Multe dintre politicile UE nu sunt potrivite pentru România”. 64,5% se declară de acord (total sau parțial) cu faptul că Uniunea Europeană impune prea multe reguli României.

Cu toate acestea, românii rămân realiști și realizează că „este mai bine în Uniunea Europeană decât în afara ei” (74,3%)

Deși au un atașament față de Statele Unite, Românii nu consideră că merită să se implice într-un eventual conflict dintre America și China. Astfel, 60,3% vor ca România „să nu se implice sub nicio formă în conflict”. Doar 34,1% cred că ar trebui să facă ceea ce vor face și aliații NATO. Pentru SUA și-au arătat sprijinul doar 4,6%.

Aceste atitudini nu înseamnă, așa cum au fost acuzații în trecut, de o apropiere de Rusia. Dimpotrivă, așa cum arată barometrul, românii nu au încredere în această țară. Doar 4,3% au încredere în Vladimir Putin.

În ceea ce privește Rusia, doar 7% dintre românia au încredere în această țară, în scădere față de 2021, când cifra era în jur de 40% Țara în care românii au cea mai mare încredere rămâne SUA.  Barometrul arată că în ciuda propagandei, cu cât devin mai patrioți, românii au mai puțină încredere în Rusia.

 

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

 1. Nu stiu care romani vor in UE inafara de cei care au venituri lunare peste 4000 euro/luna pe familie.
  Persoanele din cercul meu sunt oameni simpli cu venituri salariale minime si medii care abia is permit 1 concediu pe an . Si nici unu nu este incantat de faptul ca trebuie sa suportam preturi exagerate doar pentru simplu fapt ca sa fim in UE sau sa poata se ne mulga tara alte tari iar ca cei bogati sa devina mai bogati.
  Ce beneficii au primit oamenii de rand care sunt dealtfel si majoritatea ?
  -ca pot sa isi cumpere masini second hand ?
  -ca pot pleca in concediu fara viza?
  -ca au supermarketuri cu produse scumpe si de proasta calitate din occident.?
  -ca nu mai pot cumpara medicamente romanesti decat cele produse de firme din occident?

  Eu nu vad beneficii numai dezavantaje.
  Suntem gunoiul EUROPEI. Suntem piata de desfacere pentru produse straine care sunt extrem de scumpe.

   • Din pacate ducatia actuala naste prosti.
    Si ce este mai periculos decat prostul scolit?
    Conducera tarii a ridicat tradarea nationala la nivel de virtute iar putinele asteptari pe care le mai am nu vin din educatie asta e sigur.
    Vorba aceea batraneasca “unde este scoala multa acolo este si prostie multa”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

36,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate