joi, mai 23, 2024
OPINIIRomâni, nu vă mai lăsați prostiți, ca în spitale să nu mai...

Români, nu vă mai lăsați prostiți, ca în spitale să nu mai muriți

A mai luat foc un spital: încă patru vieți de români au pierit în incendiul de la „Matei Balș”. Chiar dacă este o tragedie, nivelul de revoltă este scăzut. De ce? Pentru că am fost învățați să ne revoltăm condiționat.  Adică să nu tratăm cu aceeași măsură.

Iată de ce. În ultimii 10 ani, în România au avut loc 13 incendii în spitale. Statistica a fost realizată de către agenția Agerpres și preluată de RFI, deci putem avea deplină încredere în acuratețea ei.

Cine a condus țara în perioada acestor incendii? Observăm că în cele 14 incendii din spitale (incluzând aici și pe cel de la Balș) avem așa:

5 incendii au avut loc în timpul unei guvernări PSD și 9 s-au petrecut în timpul unei guvernări PNL (PDL este actualul PNL) și USR-PLUS (Guvernul „tehnocrat” Cioloș).

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Mai precis, avem două incendii în timpul mandatului de premier al lui Emil Boc, patru pe timpul lui Victor Ponta, unul pe vremea lui Dacian Julien Cioloș, unul pe mandatul doamnei Dăncilă și restul pe vremea guvernelor Orban, respectiv Cîțu.

Dacă le despărțim temporal, avem doar trei incendii în primii 5 ani ai ultimei decade (2010-2014) și nu mai puțin de nouă (9) în ceilalți ani.

Luând-o și prezidențial, avem doar doi președinți, ambii „jucători”: Traian Băsescu și Klaus Iohannis. De altfel, majoritatea acestor incendii grave, cele 9 de care vorbeam mai sus, s-au petrecut toate în timpul mandatului președintelui Iohannis.  Din acești șase ani de mandat, doar în trei ani dintre aceștia, Președintele nu a avut „Guvernul lui”.

Bun, având în vedere toate astea, de ce nu suntem în stradă cerând demisia Guvernului și a adevăratului premier din anii ăștia, Klaus Iohannis?  Simplu: pentru că am fost învățați să credem că numai PSD-ul greșește, că el este singurul vinovat pentru starea de fapt a României. Cu alte cuvinte, ni s-a servit un țap ispășitor.

Păi da, veți zice, dar PSD-ul a condus la nivel local. Bun, dar incendiul de la Colectiv nu a fost tot o problemă de nivelul autorităților locale, fiind vorba despre un club administrat de un privat?

Ba da, a fost, dar ne plac măsurile duble. Ce s-a fi întâmplat dacă toate aceste incendii și nenorociri, dacă toate măsurile abuzive și ilegale din pandemie ar fi fost luate de PSD? Păi era țara în flăcări, iar revoltele Black Lives Matter din SUA erau niște defilări școlărești pe lângă ce-am fi văzut în Piața Victoriei.

Ceea ce încerc să spun nu este că PSD-ul este/ar fi mai breaz, ci că actualul sistem din România a fost construit în egală măsură de ambele brațe ale sistemului: PSD cu ramificațiile sale și PNL (PDL) cu ramificațiile sale.

Să ne înțelegem bine: și PSD-ul a procedat la fel când a putut. Inițial, țapul ispășitor a fost Ceaușescu…„greaua moștenire”, apoi toți cei care contestau guvernările iliesciene erau fie „fasciști” fie „plătiți de străinătate”.

Uitați-vă la imaginea de mai sus: Eternii Cercel și Arafat, alături de „omul nou”, Voiculescu, în fapt și el omul celor care i-au susținut pe primii doi…

Cei care conduc sistemul au grijă să se reinventeze, să-și pună o piele nouă – vezi cazul USR-PLUS – și continue același joc: găsirea țapului ispășitor. Cea mai bună dovadă e că dacă te uiți pe net, la întrebarea „cine e de vină” se tace…iar tăcerea asta spune totul.

Dacă nu merge treaba în economie, sunt de vină naționaliștii care nu înțeleg că trebuie să vindem tot; dacă cresc infectările, de vină sunt „conspiraționiștii” care pun în discuție măsurile tâmpite ale autorităților; dacă nu sunt bani la buget, de vină sunt băbuțele și producătorii rurali evazioniști, nu faptul că multinaționalele scot toate profiturile din țară și corup Finanțele ca să închidă ochii.

Chiar nu vedeți că periodic ni se servește un țap ispășitor pentru ca sistemul să meargă liniștit mai departe? Chiar nu vedeți că odată cu instalarea unui anumit Guvern, corupția nu mai ucide și #rezistența a plecat în vacanță?

Câtă vreme vom crede în țapi ispășitori și acceptăm minciuna unora pentru a le-o „trage” altora, vom continua să ardem, periodic și ritualic, în spitalele pe care tot noi le-am dorit.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE