joi, februarie 29, 2024
RECOMANDĂRIInterviu Rod Dreher: Cred că nu ar trebui să facem niciodată ceva...

Interviu Rod Dreher: Cred că nu ar trebui să facem niciodată ceva împotriva conștiinței noastre doar pentru a ne recăpăta libertatea. Trebuie să rămâneți fideli propriilor tradiții, propriei istorii și mai ales, fideli credinței voastre ortodoxe

Așa cum am anunțat din timp, scriitorul și gânditorul american Rod Dreher a venit pentru prima oară în România, în weekendul ce tocmai s-a încheiat.

Motivul l-a constituit lansarea volumului „Să nu trăim în minciună” , la editura Contra Mundum.

Nu puteam rata ocazia de a-l întâlni și a discuta cu el pe viu, după ce am realizat primul interviu cu Rod Dreher, în exclusivitate, în octombrie 2020.

Am descoperit un om plin de viață, de râvnă creștină și un mare admirator al României. Felul în care vorbea despre țara noastră ar trebui să fie un exemplu și pentru alți intelectuali: fără complexe, fără prejudecăți, dar cu nespusă admirație pentru istoria, tradițiile și ortodoxia noastră.

Iată dialogul pe care l-am purtat cu Rod Dreher, senior editor la The American Conservative,  mulțumită editurii Contra Mundum.

Reporter: Dragă domnule Dreher, când am vorbit ultima oară, în octombrie trecut, spuneați că sperați să vizitați România cât de curând…

Rod Dreher: Știu, iată-mă aici!

Reporter: Ați ajuns mai devreme decât, poate, v-ați fi așteptat. Care sunt primele impresii despre țara noastră?

Rod Dreher: Sigur, este numai a doua țară ortodoxă în care am fost și ca ortodox creștin, e complet diferit să vezi că ortodoxia e normalitatea. Când intru în bisericile ortodoxe de-aici din România – deși am fost aici de numai o zi – se simte atât de puternic duhul spiritualității și în mod ciudat, mă simt ca și cum aș fi ajuns acasă.

Sunt aici pentru prima dată și mă simt ca acasă. Oamenii sunt atât de primitori, a fost fantastic până acum.

Reporter: La acest ceas trebuie să fac o mărturisire. Faptul că sunteți american și ortodox, pentru noi reprezintă o mică victorie culturală 🙂  Aici toată lumea vorbește engleza, caută să se comporte cât mai occidental, așa că este o mare bucurie să vezi pe cineva care ne îmbrățișează valorile așa de mult!

Dar acum să revenim la subiect! Așa cum știți prea bine, România e o țară fostă comunistă, dar cu toții am urât comunismul și ne-am dorit să devenim o parte a Europei, a Europei Occidentale. Dar în zilele noastre, Comisia Europeană – cea care conduce UE – a trimis Parlamentului nostru intențiile sale privind „drepturile omului” în viitorul apropiat: copii „intersex”, familii „curcubeu” și toate celelalte componente ale ideologiei LGBT. Dar acestea nu sunt ceea ce ne așteptam sau doream când am aderat la această comunitate. Cum să facem încât să ne păstrăm ortodocși?

Rod Dreher: Trebuie să vă dați silința să rezistați. Cât mai puternic cu putință. Dacă legiuitorii din țara voastră nu se vor opune, atunci rezistența trebuie dusă la nivel de familie și de parohie. Nu puteți să-i cedați (acestei ideologii), pentru că dacă rea și este greșită.

Ca American, îmi este rușine că țara mea face asta. Chiar aici, la București, Ambasada SUA arborează steagul LGBT. La Varșovia, acolo unde am fost săptămâna trecută, la fel. Chiar și la Roma, la Ambasada noastră de la Vatican fac asta. E o formă de imperialism cultural. Și sunt complet încrezători când o fac.

Atenție! Nu arborează acest steag la Ambasada SUA din Arabia Saudită…deci știm despre ce este vorba. Încearcă să-i intimideze pe europeni, pentru a renunța la propriile valori, pentru a nu mai crede Adevărul despre ceea ce este o familie și despre ceea ce sunt un bărbat și o femeie.

România trebuie să-i ajute pe americani să rămână puternici

Aș spune că acești oameni, acești revoluționari culturali din Vest, au toată puterea acum. În țara mea au mărșăluit prin toate instituțiile. Chiar și CIA-ul, mă credeți sau nu, a devenit WOKE. Toate corporațiile au făcut asta. Unde ne lasă asta pe noi, pe creștini și pe cei care nu sunt creștini, dar și-au păstrat sănătatea morală despre familie?

Ei bine, înseamnă că trebuie să construim rezistența în interiorul familiilor noastre, în interiorul comunităților noastre. Și aici cred că experiența dizidenților din perioada comunistă cred că se potrivește perfect momentului.

În cartea mea, „Să nu trăim în minciună”, am vrut în primul rând, să recunosc veridicitatea celor observate acum de către emigranții din România, Ungaria, Polonia, Rusia, în America. Ei văd  că ceea ce se întâmplă acum în America, cu această nouă revoluție, este o nouă formă de totalitarism.

Asta este ceva ce noi americanii nu putem vedea, dar EI POT și am dorit să le amplific vocile.

În al doilea rând, am vrut să vorbesc cu ei despre ceea ce putem NOI face. Ce-au învățat ei ca dizidenți anti-comuniști, lecțiile pe care le putem aplica azi noi, creștinii și nu numai, pentru a ne putea pregăti să fim urâți, dar de a ne păstra valorile, Adevărul, credința, într-o vreme a persecuției. Poate fi persecuție soft, așa cum e acum: îți poți pierde locul de muncă dacă nu renunți la credințele tale, dar cred că în final se va trece la totalitarism hard, dur.

România are atât de multă bogăție spirituală pe care o poate folosi pentru a rezista acestei ideologii! Aveți mai multe decât avem noi în America, trebuie să ne ajutați pe noi să rămânem puternici.

Reporter: Aveți dreptate! Mă bucur că ne reamintiți asta și aveți absolută dreptate. Dar vreau să vă întreb următorul lucru: spuneați de arborarea steagului LGBT și celelalte. Dar vedeți, și-aici e un subiect delicat: pentru Dvs este mai ușor să criticați politicienii occidentali, care nu trebuie confundați cu civilizația occidentală, pentru că sunteți din Occident. Dar dacă o facem noi, de-aici, se ridică voci care acuză că există interese ascunse în spatele acestor critici. Și apoi mai este și problema brandurilor: Radio Europa Liberă este un post de radio finanțat de Statele Unite. Dar înainte de 1990, Radio Europa Liberă îl găzduia pe părintele Calciu, mă credeți sau nu. Dar azi, REL este condus de atei, dar oamenii văd eticheta și zic: Hei, dacă scrie Radio Europa Liberă trebuie să fie la fel ca înainte. Cum putem să-i convingem pe oameni să treacă peste etichete?

Rod Dreher: Da, brandul Americii a fost mereu ceva asociat cu binele. Pe tot timpul vieții mele, datorită celui de-al doilea război mondial și apoi pentru că am fost de partea cea bună a Războiului Rece. E șocant pentru mine, pentru oamenii din generația mea, să vadă cum țara noastră a ajuns de la ceva cu care ne mândream, la cel mai mare promotor al depravării, al distrugerii familiei și al credinței.

Asta nu înseamnă că nu-mi iubesc țara. Chiar o iubesc, dar nu-mi place să văd ce-a devenit. Dacă în țara voastră, România, sunteți intimidați pentru că criticați Occidentul, arătați-le exemplul meu: sunt un patriot american, dar pentru că iubesc ceea ce țara mea ar trebui să reprezinte, simt că trebuie s-o critic când aduce aceste minciuni și le forțează asupra altor țări. Ceea ce le-aș spune românilor ar fi: nici măcar nu mă ascultați pe mine. Doar priviți la ce se întâmplă în America: ne distrugem țara cu ideologia gender. Avem copiii mici care la școală sunt învățați că pot fi băieți, fetițe sau ceva la mijloc. E nebunie!

Cu Black Lives Matter, am luat ceea ce era bun, necesar și moral din lupta împotriva rasismului și am transformat-o într-o nebunie ideologică și rasistă. Aceste chestiuni ne distrug societatea.

Au pătruns și în educația medicală și științifică, distrugând abilitatea oamenilor de a deveni doctori. A fost un reportaj în SUA, unde doctorii spuneau că se tem să pună la îndoială cel mai mic lucru legat de ce se propune, chiar dacă faptele medicinei sunt evidente, pentru că se tem să nu-și piardă cariera.

Asta doriți în România? Chiar este ceea ce vă doriți să se întâmple aici, cu prețul de a fi plăcuți în Vest? Eu sunt absolut convins că NU.

Trebuie să rămâneți fideli propriilor tradiții, propriei istorii și mai ales, fideli credinței voastre ortodoxe. Noi avem atâtea probleme în America pentru că L-am uitat pe Dumnezeu. Voi încă nu sunteți în această situație și mă rog să nu ajungeți niciodată. Dar nu se va întâmpla dacă poporul român nu va înțelege ce se întâmplă în lume și se va ridica să se lupte.

Condițiile impuse nevaccinaților, parte din viitorul sistem de credit social

Reporter: Ați menționat mai devreme ceva despre comunitatea științifică și cu ocazia asta vreau să aduc în discuție subiectul Covid-ului. Aici se discută mult despre vaccin și implicarea Bisericii. Guvernul vrea ca Biserica să fie mai activă în promovarea vaccinării, dar oamenii au îndoieli…De-asemenea, Guvernul spune că indiferent dacă crezi că vaccinul este bun pentru tine, ar trebui să-l faci oricum pentru a-ți recăpăta libertatea. Ar trebui ca Biserica să se implice în campania de vaccinare sau ar trebui să fie precaută? Este în regulă pentru un creștin să accepte vaccinul doar pentru a-și primi libertatea promisă de Guvern?

Rod Dreher: Ca să fie clar, eu m-am vaccinat, dar îi respect pe cei care nu au făcut-o. Am mulți prieteni care nu s-au vaccinat și au îngrijorări serioase. Ei nu sunt paranoici. Grijile pe care și le fac ei despre vaccin sunt autentice. Dar cred că nu ar trebui să facem niciodată ceva împotriva conștiinței noastre doar pentru a ne recăpăta libertatea.

Așa funcționează sistemul de credit social care cred eu, va veni. Ni se va spune, în viitor, că dacă vrem să facem cumpărături la cele mai bune magazine, să mergem în vacanță, atunci trebuie să acceptăm ideologia gender sau orice vor cere progresiștii să acceptăm.  Nu putem face asta. Chiar dacă eu cred că vaccinul este ok, dar tu nu crezi, atunci va trebui să accepți limitările și greutățile care vor veni, de dragul propriei conștiințe.

Asta este o problemă ce ține de moralitate.

Reporter: Vorbind despre probleme ce țin de moralitate, Tucker Carlson a spus recent că dr. Fauci, Covid-ul și „știința”, au devenit un fel de dumnezeu al seculariștilor. Cum s-a ajuns aici? Există vreo șansă ca acest zeu secular să pătrundă și-n Biserică?

Rod Dreher: Este cert că seculariștii venerează tehnologia.  Asta este adevărat în America. Chiar oamenii care nu se consideră seculariști au o anumită slăbiciune pentru tehnologie. Noi, în America, suntem o țară care, prin ADN-ul nostru, crede că viitorul va fi mai bun ca prezentul. Așa că noi nu avem nici un fel de rezistență naturală față de pretențiile tehnologiei și expertizei științifice.  Desigur, dacă deschizi un ziar sau te uiți la TV, jurnaliștii venerează știința și tehnologia.

Așa că sunt convins că suntem în dezavantaj: oamenii de știință au devenit noua preoțime. Și asta ar trebui să le dea de gândit creștinilor, pentru că știința nu le știe pe toate. Mai mult, oamenii care sunt la stânga citează autoritatea științei pentru legitima lucruri care nu sunt științifice. La un moment dat, am discutat cu un profesor de la Universitatea Cambridge, care mi-a explicat cum a luat avânt teoria darwinistă în secolul XIX: adepții imperialismului britanic au spus „vedeți, Darwin a dovedit că cei puternici ar trebui să-i conducă pe cei slabi”. Cei care se opuneau sclaviei au afirmat: „ Darwin a demonstrat că omul negru este fratele nostru și trebuie să ne opunem sclaviei”. L-au folosit pe Darwin și autoritatea științei pentru a-și avansa propria agendă. În același fel, avem oameni în America care promovează transgenderismul și spun: „este științific” ! Nu, nu este deloc științific, dar uzitează autoritatea științei pentru a-și acorda, în mod fals, credibilitate. Trebuie să fim mult mai sceptici.

La naiba cu respectabilitatea din ochii lumii: fii de partea lui Hristos, fii de partea Adevărului!

Reporter: În România, încă sunt episcopi și preoți care nu vorbesc despre pericolele transgenderismului și a ideologiei LGBT în general, pentru că raționamentul lor este următorul: la noi nu se va întâmpla niciodată, totul e undeva departe și statul ne va proteja cumva. Ce le spuneți acestor oameni? Care este mesajul Dvs pentru ei?

Rod Dreher: Mesajul meu pentru ei este: TREZIȚI-VĂ! Orice se întâmplă în America va veni și aici, mai devreme sau mai târziu.

Avem și noi în America lideri religioși, fie că sunt ortodocși, catolici sau protestanți: ei vor să creadă că la ei nu se va întâmpla. Între timp, se întâmplă chiar sub nasul lor.

Vorbeam cu un preot din America și-i spuneam: trebuie să ajuți familiile din parohia ta să înțeleagă ce este transgenderismul, de ce se opune învățăturilor Bisericii și dă-le oamenilor cunoștințele ca să se opună și să-și protejeze copiii. Mi-a răspuns: „Nu, noi nu facem politică în Biserică”. Cred că cine spune asta își predă proprii enoriași acestei ideologii, eșuează ca lider. Ceea ce se întâmplă este că ei nu vor să fie blamați, nu vor să fie numiți „conservatori” și sunt dispuși să permită acestui lucru oribil să vină în societatea lor și să captureze copii și familii, fără nicio opoziție din partea lor. Eu le-aș spune să fie atenți la omul căruia i-am dedicat cartea „Să nu trăiești în minciună”, părintele Tomislav Kolakovici.

El a fost un preot catolic în Croația, care în 1943 se opunea naziștilor. A auzit că este căutat de Gestapo și a fugit în Slovacia, la Bratislava, acolo de unde era mama sa. El a început să-i învețe pe studenți că „vestea bună e că nemții vor pierde războiul, dar vestea proastă e că sovieticii vor fi stăpâni în această țară când se va termina totul și trebuie să fim pregătiți”. Episcopii vremii sale i-au spus că sperie oamenii, că e un alarmist și că asta nu se va întâmpla niciodată aici. Dar părintele Kolakovici știa cum gândesc comuniștii și și-a continuat munca. Și slavă Domnului că a făcut-o: peste patru ani, când Cortina de Fier a căzut peste Cehoslovacia, primul lucru pe care l-au făcut comuniștii a fost să atace Biserica.

Oamenii pe care părintele Kolakovici i-au pregătit – preoți și mireni – au fost cei care au rezistat, au devenit coloana vertebrală a rezistenței anti-comuniste.

La fel, dacă Episcopii nu vor lua poziție în această țară, asta e foarte rău, dar voi creștin-ortodocșii care înțelegeți ce se întâmplă: educați-vă și luați poziție în familiile voastre. E real, nu este o glumă.

Acum, în America, totalitarismul acestei revoluții culturale a ajuns atât de departe încât și pe cutiile de cereale ale copiilor, companiile au scris că oricine poate să-și aleagă propriul pronume apelativ. E o nebunie!

Preoții care nu vorbesc despre asta se tem să nu-și piardă „respectabilitatea” în ochii lumii! La naiba cu respectabilitatea din ochii lumii: fii de partea lui Hristos, fii de partea Adevărului!

Reporter: Spuneți-le vă rog, pe scurt, celor care ne urmăresc, de ce ar trebui să vă citească noua carte.

Rod Dreher: Ar trebui să-mi citiți cartea pentru că trăim într-o vreme în care totalitarismul este în creștere.  Nu arată precum vechiul totalitarism, cu gulag-uri și poliții politice,  este o versiune mult mai soft, mai sofisticată. Are mai mult de-a face cu falsa compasiune, falsa toleranță, dar scopul ei final este să distrugă familia și Biserica.

Oamenii care au realizat ce se întâmplă, înaintea tuturor, au fost cei care au venit din România, Polonia, Ungaria, din țările comuniste care au trăit pe vremea totalitarismului hard și au recunoscut imediat despre ce este vorba acum.

În cartea mea „Să nu trăim în minciună”, vorbesc despre felul în care noul totalitarism funcționează și folosesc exemple pe care le-am aflat de la disidenții din Est, despre cum au rezistat totalitarismului și ce-ar trebui să facem.

E vorba despre lucruri practice precum întărirea familiei, întărirea Bisericii, crearea de grupuri mici și mai presus de toate, să învățăm valoarea suferinței. Acestea sunt lucruri care sunt atât de prezente în România de azi și în credința ortodoxă avem tot ce ne trebuie pentru a rezista: trebuie doar s-o acceptăm.

Și mai trebuie să o păstrăm, cu recunoștință, cu mândrie și fără frică. Unul dintre eroii cărții mele este părintele Gheorghe Calciu, preotul român. Când am citit predicile pe care le-a ținut aici, la București, de Paști, am fost uimit de curajul acestui om.

Aceste predici sunt încă valoroase pentru noi: lupta pe care noi, creștinii, o avem în față în America, în România și peste tot nu este la fel cu ce-au dus strămoșii noștri împotriva comunismului. Dar este tot o luptă pentru Adevăr în fața minciunilor, a minciunii totale.

Vă îndemn să citiți cartea mea, apoi împărtășiți-o altora, celor din parohia voastră, iar apoi întâlniți-vă pentru a vedea ce lucruri practice puteți face pentru a fi pregătiți.  Ceea ce încă aveți, iar noi nu prea avem în America, este timpul.
Puteți să folosiți internetul pentru a vedea ce se întâmplă în America azi,  și știind că va veni aici, cum vă pregătiți pentru asta.

Aș vrea ca noi în America să mai avem timpul pe care-l aveți voi, așa că profitați de acest dar.

Reporter: Vă mulțumesc mult.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

  1. Am văzut că se face reclamă, sau propagandă (depinde de discernământ) lui Rod Dreher ca fiind cel mai autentic creștin ortodox și “filosof” în ortodoxie (sună exact așa…) din SUA, fapt care mi-a trezit interesul. Fiind deja “inițiat” în manipularea “pozitivă” de unii ca Larry Watts, Constantin Necula, Savatie Baștovoi, Noam Chomsky și alții, care deși par a veni din domenii și lumi diferite au în comun același duh de stăpânire, am fost atent la propagandă și iată…

    “Rod Dreher: Ca să fie clar, eu m-am vaccinat, dar îi respect pe cei care nu au făcut-o. Am mulți prieteni care nu s-au vaccinat și au îngrijorări serioase. Ei nu sunt paranoici. Grijile pe care și le fac ei despre vaccin sunt autentice. Dar cred că nu ar trebui să facem niciodată ceva împotriva conștiinței noastre doar pentru a ne recăpăta libertatea.”

    Cât de frumos o întoarcem din ortodoxie în permisiv, în “se poate creștin ortodox și cu vaccinul care modifică ADN-UL”, adică care modifică creația Lui Dumnezeu.

    Ce frumos se împachetează noul crez: “Să nu trăim în minciună”, dar să îngropăm singurul Adevăr în micile noastre adevăruri despre Minunata Lume Nouă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE