marți, aprilie 23, 2024
ACTUALITATE„Inteligența artificială prezintă un risc potențial catastrofal“ | SUA, UE, China și...

„Inteligența artificială prezintă un risc potențial catastrofal“ | SUA, UE, China și alte zeci de state au semnat o declarație comună în care recunosc riscurile AI-ului

Marea Britanie, SUA, UE, Australia și China au convenit cu toții că inteligența artificială prezintă un risc potențial catastrofal pentru umanitate. Este prima declarație internațională privitoare la noile tehnologii, conform The Guardian.

28 de guverne au semnat așa-numita declarație Bletchley în prima zi a summit-ului privind siguranța AI. Acesta a fost găzduit de guvernul britanic. Țările au convenit să lucreze împreună la cercetarea în domeniul siguranței AI, chiar și pe fondul semnelor că SUA și Marea Britanie concurează pentru a prelua conducerea în dezvoltarea de noi reglementări.

Rishi Sunak a salutat declarația, numind-o „destul de incredibilă”.

Michelle Donelan, secretarul pentru tehnologie din Marea Britanie, a declarat reporterilor:

„Pentru prima dată, avem țări care convin că trebuie să ne uităm nu doar în mod independent, ci și colectiv la riscurile din jurul IA de frontieră”, a spus ea.

Ea a mai spus că dezvoltarea AI „nu poate fi lăsată la voia întâmplării sau neglijate sau doar actorilor privați”.

Musk: Nu îmi e clar dacă putem controla AI

Frontier AI se referă la sistemele mai de ultimă oră. Despre acestea, unii experți cred că ar putea deveni mai inteligente decât oamenii la o serie de sarcini. Vorbind cu agenția de știri PA în marginea summit-ului, Elon Musk, proprietarul Tesla, SpaceX și X, fost Twitter, a tras și el un semnal de alarmă:

„Pentru prima dată, avem o situație în care este ceva care va fi departe. Mai inteligent decât cel mai deștept om. Nu îmi este clar dacă putem controla așa ceva”, a spus Musk.

Comunicatul marchează un succes diplomatic pentru Marea Britanie și pentru Sunak în special. Premierul a decis să găzduiască summitul în această vară, după ce s-a preocupat de avansul rapid al modelelor AI. În plus, acestea nu erau nici supravegheate.

China și SUA, la aceeași masă

Pe scenă au urcat secretarul american de comerț, Gina Raimondo, și viceministrul chinez al științei și tehnologiei, Wu Zhaohui. A fost un moment rar al unității globale.

Matt Clifford, unul dintre oficialii britanici însărcinați cu organizarea summitului, a numit apariția lui Raimondo și Wu împreună pe scenă drept „un moment remarcabil”.

China a semnat declarația, care specifica următorul lucru:

„Salutăm eforturile comunității internaționale de până acum de a coopera în domeniul IA pentru a promova creșterea economică incluzivă, dezvoltarea durabilă și inovarea, pentru a proteja drepturile omului și libertățile fundamentale și pentru a stimula încrederea publicului în Sistemele AI pentru a-și realiza pe deplin potențialul”, se arată în declarație.

Summitu-l reluat de două ori în urmtoarele 12 luni

Coreea de Sud a fost de acord să găzduiască un alt astfel de summit peste șase luni. Peste un an, acesta va fi găzduit de Franța.

Până acum, însă, există puține acorduri internaționale cu privire la cum ar putea arăta un set global de reglementări AI sau cine ar trebui să le elaboreze.

Unii oficiali britanici au sperat că alte țări vor accepta să întărească grupul de lucru AI al guvernului, astfel încât să poată fi folosit pentru a testa noi modele din întreaga lume înainte de a fi lansate publicului.

„Ați fi auzit-o pe secretarul Raimondo lăudându-ne cu adevărat și vorbind despre parteneriatul pe care vrea să-l aibă între Regatul Unit și institutul de siguranță al SUA”, a spus el. „Cred că asta arată profunzimea parteneriatului.”

„Suntem îngrijorați în special de astfel de riscuri în domenii precum securitatea cibernetică și biotehnologia. În plus, și acolo unde sistemele AI de frontieră pot amplifica riscuri, cum ar fi dezinformarea. Există un potențial pentru vătămări grave, chiar catastrofale, fie deliberate, fie neintenționate. Ele decurg din cele mai semnificative capacități ale acestor modele AI.

Având în vedere rata rapidă și incertă de schimbare a IA și în contextul accelerării investițiilor în tehnologie, afirmăm că aprofundarea înțelegerii acestor riscuri potențiale și a acțiunilor pentru abordarea acestora este deosebit de urgentă”, se specifică în textul declarației.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE