Multe companii din Polonia au rămas recent fără energie electrică. Vântul nu a mai bătut la nivelul așteptărilor și tuurbinele eoliene nu s-au mai învârtit. Din fericire, gospodăriile nu au fost afectate, potrivit Remix News.
De asemenea, prețurile la energie au crescut cu câteva zeci de procente.
Nu toate entitățile au răspuns la solicitările operatorului sistemului de transmisie din Polonia (PSE) pentru capacitate suplimentară sau pentru a limita consumul. Germania și Suedia au răspuns în cele din urmă cu exporturi. La fel și Ucraina, care avea nevoie să elimine surplusul de energie, potrivit Business Insider din Polonia.
Faptul că Ucraina a trimis energie electrică în Polonia este destul de ironic. Antrior, deputatul Paweł Kowal a spus recent ascultătorilor de la Radio Zet că Polonia trebuie să vândă „energie electrică ieftină” de la centralele sale pe cărbune.
În Polonia nu a mai bătut vântul de pe 5 noiembrie, potrivit Business Insider. Asta a dus la o scădere dramtică a producției de energie electrică la turbinele eoliene.
Prețul spot stabilit pentru electricitatea din 6 noiembrie a crescut până la 882 zloți per MWh. Succesul ulterior al PSE în obținerea importurilor a făcut ca prețul să scadă la 543 de zloți în ziua următoare. Chiar și așa, prețul este unul uriaș pentru Europa. Doar în România, Ungaria, Serbia și Macedonia, prețurile sunt mai mari.
La sfârșitul lunii octombrie, a existat o problemă similară, dar fotovoltaicele au acoperit deficitul. Acum, pe măsură ce zilele devin mai scurte, există din ce în ce mai puțină energie de la soare.
Acesta este momentul în care centralele convenționale trebuie să intervină, iar în Polonia există încă centrale pe cărbune. Dar costurile de funcționare ale acestora în prezent, din cauza reglementărilor UE privind emisiile, le fac neprofitabile.
Norocul polonezilor ca au acele centrale pe carbune functionale, ca astfel si-au acoperit totusi o buna parte din necesarul de consum. Eu ma intreb insa altceva: oare curentul exportat pe bani de ucraineni polonezilor nu cumva este din cel dat gratis Ucrainei de catre Romania?