sâmbătă, iunie 15, 2024
ACTUALITATERisc crescut de a dezvolta cheaguri de sânge fatale pentru femeile care...

Risc crescut de a dezvolta cheaguri de sânge fatale pentru femeile care folosesc pastile contraceptive şi iau şi analgezice

Utilizarea analgezicelor în acelaşi timp cu medicamente de contracepţie hormonală a fost pusă în legătură cu un risc crescut de formare de cheaguri de sânge, potrivit unui nou studiu publicat de The British Medical Journal.

Autorii studiului sugerează ca autorităţile din domeniul sănătăţii ar trebui să ia în considerare aceste constatări atunci când evaluează siguranţa unor analgezice fără prescripţie medicală, mai ales că se face referire la analgezice obişnuite, precum ibuprofen sau diclofenac. Studiul notează în mod specific că medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pe bază de ibuprofen, atunci când sunt utilizate împreună cu contracepţia hormonală, cresc riscul de formare de cheaguri de sânge, cunoscute şi sub numele de tromboembolism venos.

S-a constatat că riscul este mai mare în cazul femeilor care utilizează contraceptive orale combinate care conţin progestative de generaţia a treia sau a patra, alături de AINS precum ibuprofen, diclofenac şi naproxen, în comparaţie cu cele care utilizează doar progestine, implanturi sau dispozitive intrauterine (DIU) numai cu progestative.

Cercetătorii subliniază că riscul general de a dezvolta un cheag de sânge sever rămâne scăzut, chiar şi în rândul femeilor care utilizează contracepţie hormonală cu risc ridicat.

Femeile ar trebui informate cu privire la potenţialele riscuri

Cu toate acestea, având în vedere utilizarea pe scară largă atât a contracepţiei hormonale, cât şi a AINS, ei sugerează că femeile ar trebui să fie informate cu privire la poitenţialele riscuri.

Deşi AINS au fost asociate anterior cu formarea de cheaguri de sânge, se ştiu puţine lucruri despre modul în care utilizarea lor afectează riscul de formare de cheaguri de sânge la femeile sănătoase care folosesc şi contracepţie hormonală.

Echipa de cercetători danezi a folosit dosarele medicale naţionale pentru a urmări primele diagnostice de cheaguri de sânge în rândul a două milioane de femei, cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani, care au trăit în Danemarca între 1996 şi 2017.

Aceste femei nu aveau antecedente de cheaguri de sânge, cancer, histerectomie sau tratament de fertilitate.

Diferitele tipuri de contracepţie hormonală au fost clasificate ca fiind de risc ridicat, mediu sau scăzut, pe baza asocierii lor cu tromboembolismul venos în studii anterioare.

Factorii care generează afecţiunile

Noul studiu a luat în calcul o serie de factori care ar fi putut influenţa rezultatele cum ar fi vârsta, nivelul de educaţie, istoricul sarcinii, intervenţiile chirurgicale anterioare, hipertensiunea arterială şi diabetul.

Constatările arată că AINS au fost folosite de peste o jumătate de milion de femei în timp ce acestea luau contracepţie hormonală.

Medicamentele pe bază de ibuprofen a fost cel mai frecvent utilizat AINS, într-un procent de aproape 60%, urmat de diclofenac cu 20% şi naproxen cu şase la sută.

Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 10 ani, au avut loc 8 710 evenimente tromboembolice venoase, iar 228 de femei (2,6%) au murit în termen de 30 de zile de la diagnosticarea acestora.

„Acest studiu la nivel naţional oferă noi informaţii cu privire la riscul unui eveniment potenţial fatal în timpul utilizării concomitente a două clase de medicamente prescrise adesea femeilor altfel sănătoase”, spune autorul studiului, dr. Amani Meaidi de la Universitatea din Copenhaga, într-un comunicat.

Femeile care au nevoie atât de contracepţie hormonală, cât şi de utilizarea regulată a AINS ar trebui să fie sfătuite în consecinţă, recomandă medicul danez.

Preocupări importante cu privire la utilizarea simultană a AINS şi a contracepţiei hormonale cu risc ridicat

Cercetătorii adaugă că rezultatele ridică „preocupări importante” cu privire la utilizarea simultană a AINS, în special a diclofenacului, şi a contracepţiei hormonale cu risc ridicat.

Echipa sugerează că autorităţile din domeniul sănătăţii ar trebui să ia în considerare aceste constatări atunci când evaluează siguranţa diclofenacului fără prescripţie medicală.

Femeile care iau contraceptive, dar şi medicii lor ar trebui să ia în considerare alternative la AINS pentru ameliorarea durerii, sugerează autorii studiului.

„În cazul în care este necesar un tratament cu AINS, alţi agenţi decât ibuprofen sau diclofenac par a fi de preferat, împreună cu contraceptive hormonale cu risc mai scăzut, cum ar fi medicamentele doar cu progestativ, implanturile sau dispozitivele intrauterine”, spune profesorul Morten Schmidt de la spitalul universitar Aarhus.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE