Greutatea ghiozdanului este o problemă reală, elevii fiind nevoiți să poarte în spate câteva kilograme de manuale, caiete și echipamente sportive, în contextul în care în majoritatea școlilor nu există spații de depozitare unde copiii să-și lase o parte din lucruri.
Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că o soluție la această problemă este înlocuirea manualelor clasice cu manuale digitale.
Însă, ceea ce ministrul român al Educației consideră o soluție, în alte țări, precum în cazul Suediei, s-a dovedit o adevărată problemă, autoritățile constatând o „criză a citirii” în rândul elevilor care au folosit instrumente de învățare digitală.
„Primul lucru pe care le-am făcut a fost dotarea școlilor. Toate școlile au aplicat pe PNRR pentru dotarea sălilor de clasă cu echipamente digitale, dotarea laboratoarelor de știință, dotarea atelierelor. Asta ce înseamnă asta? Înseamnă că de exemplu, site-ul ministerului care găzduiește varianta electronică a manualelor poate fi utilizat la clasă, pe tabla inteligentă sau cu ajutorul proiectorului. Se poate proiecta în așa fel încât copiii să nu mai fie nevoie să care manualul la școală.
În mod normal, după finalizarea licitațiilor și existenței echipamentelor digitale în toate școlile, putem să ne așteptăm că profesorii pot utiliza aceste echipamente digitale tocmai ca să reducă încărcarea ghiozdanului. O altă soluție poate fi existența unor elemente de mobilier unde copiii să-și poată lăsa aceste manuale, să nu le mai aducă în fiecare zi, în funcție de orar”, a declarat, pentru Euronews, ministrul Educației, Ligia Deca.
Cazul Bulgariei
Și vecinii noștri bulgari au introdus în școli varianta manualelor digitale. Este vorba despre o platformă online gratuită care le permite elevilor din clasele I-XII să își acceseze manualele în întregime online. Dezbaterile pe această temă nu au întârziat să apară, după cum a anunțat, la începutul anului școlar, Radio Bulgaria.
„Pe de o parte, venim în întâmpinarea noilor nevoi ale generațiilor care vin după noi, dar, pe de altă parte, s-ar putea să ne îndepărtăm prea mult de ceea ce credem noi că funcționează în beneficiul elevilor. Când ceva trece prin fața ochilor și prin mână, știm că din punct de vedere psihologic acest lucru funcționează extrem de bine pentru acumularea de noi cunoștințe”, a explicat, pentru Radio Bulgaria, Violetka Stoeva, profesoară de istorie.
Cazul Suediei
Guvernul Suediei a luat decizia de a elimina tabletele din sălile de clasă și de a reveni la manualele clasice, de hârtie. Decizia vine după ce autoritățile de la Stockholm au constatat scăderea nivelului de citire al elevilor, din cauza folosirii tabletelor în grădiniță și școala primară, după cum a relatat R3media.
Cum este posibil ca o incapabila ca Ligia Deca sa fie numita ministrul invatamantului?
…situația este asemănătoare la Educație Civică şi Cunoştințe despre natură – 2 (două) cărți: manual şi auxiliar. Evident, nu reuşesc să parcurgă complet în anul şcolar toate cărțile de la fiecare materie de studiu, dar copiii trebuie să le care zilnic (conform orarului).
PS: şi Olanda (de la care ne “luăm lumina”) a renunțat la manualele digitale.
Problema e mai banală: un elev de cl.a3a are la matematică şi limba română câte 3(trei) cărți – manual, auxiliar şi caiet de lucru – plus caietele de clasă şi de teme. De ce? Pt. că “aşa a zis Doamna”, iar părinții au acceptat. După aceea parinții observă că au copiii ghiozdanele grele… câți părinți au întrebat-o pe “Doamna” de ce au copiii nevoie de atâtea cărți?
Renuntarea la materii inutile ar reduce greutatea ghiozdanului! Vezi cazul istoriei holocaustului a problemelir lgbtq…etc. Mult mai simplu!
un ghiozdan cu cărți e sport, fitness și normalitatea de a citi cu creionul , cărți reale.
manuale digitale = adicție, toxicitate, copiii zombificați cu capul in ecran, distrugerea ochilor cu lumină verde și sfârșitul copilăriei.
acești birocrați jegoși au contracte cu firmele digitale și sacrifică milioane de prunci cu reformele lor fasciste de control social permanent
toti idioții și politrucii experimentează pe profesori și pe copii in loc să-i lase naibii in pace să citească manuale și să rezolve exercițiul cu cretă pe o tablă.