sâmbătă, iulie 13, 2024
ACTUALITATERevoltător: Statul român vrea să renunțe la propriul drept de veto în...

Revoltător: Statul român vrea să renunțe la propriul drept de veto în UE, în cele mai critice domenii: securitate și politică externă

România s-a alăturat grupului de nouă țări care cer eliminarea dreptului de veto al statelor membre, în două domenii critice: politica externă și securitatea, informează un comunicat al Ministerului de Externe, citat de G4 Media.

Cele nouă state inițiatoare sunt Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Slovenia, Spania şi Olanda.

Ele au cerut la 4 mai, printr-o scrisoare comună, introducerea votului cu majoritate calificată în domeniul politicii externe şi de securitate comune a UE, în locul votului în unanimitate în vigoare în prezent.

Decizia MAE, care practic anulează statutul României de țară cu drepturi egale în UE, nu a fost anunțată de nimic. În spațiul public nu a existat nicio dezbatere în acest sens.

Luni, 22 mai, România a participat ca membru al Grupului la reuniunea de luni, după ce la reuniunile anterioare participase ca observator, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

Reamintim că deciziile în Consiliul UE se iau cu unanimitate, ceea ce înseamnă că votul fiecăruia dintre cele 27 de state membre e egal, indiferent de mărimea țării.

„Ultimul an a fost marcat de decizii fără precedent la nivel european, în termeni de rapiditate și impact, având în vedere determinarea UE de a sprijini Ucraina în fața agresiunii Rusiei, precum și pe celelalte state afectate de consecințele acestui război. Rezultatele au demonstrat clar capacitatea de acțiune a Uniunii Europene, în plan extern, atunci când cele 27 de state membre mențin unitatea în jurul unor obiective și valori comune. Provocarea ține de menținerea acestei eficiențe pe termen lung și asigurarea vizibilității UE într-un context global în rapidă schimbare și cu provocări care se multiplică în mod constant. Pentru aceasta, un proces decizional mai eficient, prin utilizarea majorității calificate, ar oferi UE capacitatea de a se pronunța rapid și de a avea o acțiune de impact. România dorește să se implice încă din fazele timpurii ale discuțiilor care vor urma pe acest subiect de interes la nivel european pentru a putea participa la definirea unor abordări constructive”, a declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE