joi, mai 23, 2024
ACTUALITATERevista presei pentru o agendă națională. Vineri, 5 februarie

Revista presei pentru o agendă națională. Vineri, 5 februarie

De azi, 5 februarie, R3Media vă oferă în exclusivitate o altfel de revistă a presei. Este vorba despre o trecere în revistă a celor mai importante subiecte ale zilei, tratate dintr-o perspectivă națională.

Vom trece în revistă subiectele ce țin de actualitatea internă, de soarta românilor din Harghita și Covasna, despre Basarabia, dar și din țările vecine, Ucraina, Serbia, Bulgaria.

Vom fi atenți la evoluțiile din Ungaria, dar și relațiile internaționale, totul structurat, pentru o mai bună informare.

ȘTIRI INTERNE

Cultură

 1. NU este normal, ca inclusiv în documente emise de Ministerul Educației (a se vedea „Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2021-2022”) să nu se amintească de disciplina istorie, dar să se vorbească numai de istoria și tradițiile minorităților naționale care locuiesc în țara noastră. Să fim bine înțeleși: este bine și normal ca Ministerul să se aibă în vedere istoria și tradițiile minorităților naționale, dar nu e normal să nu mai vorbim la nivel oficial de istoria românilor.

Sursă: https://rgnpress.ro/2021/02/04/este-ministerul-educatiei-instrumentul-extremistilor-globalisti-prin-care-se-vrea-distrugerea-identitatii-nationale-romanesti/

 1. Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean va evoca personalitatea lui Emanuil Gojdu, avocat și deputat cu o contribuție remarcabilă la istoria și cultura României, miercuri, 3 februarie 2021, când se împlinesc 130 de ani de la trecerea sa în veșnicie. Materialul video subtitrat în limba italiană va fi prezentat pe pagina de Facebook a IRCCU Veneția

Sursă: https://rgnpress.ro/2021/02/03/emanuil-gojdu-evocat-in-seria-marturii-ale-timpului-oameni-si-fapte/

Economie

 1. Un nou indicator negru pentru 2020: Numărul de companii noi cu capital străin este la cel mai redus nivel din ultimele două decenii. În 2020, numărul firmelor noi cu capital străin a fost de 4.080 de entităţi, cu o valoare a capitalului subscris de acţionari străini de 975,6 mil. euro, comparativ cu anul 2019 când au fost create 5.558 de companii şi un capital de 374,6 mil. euro.

Sursă: https://www.zf.ro/companii/un-nou-indicator-negru-pentru-2020-numarul-de-companii-noi-cu-19900984

 1. Un sfert dintre angajații care lucrau la începutul anului trecut în do­me­niul turismului şi Ho­ReCa au plecat să lu­creze fie în alte industrii, fie au plecat din ţară. Astfel, din cei 400.000 de angajați în turism, dintre care 200.000 lucrau în industrie, iar restul în industriile conexe, 100.000 au ales să plece de la începutul pandemiei, spune Daniel Mischie, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor şi Restau­rantelor din România

Sursă: https://www.zf.ro/companii/sfert-dintre-angajatii-turism-au-plecat-catre-industrii-au-parasit-19900778

Harghita – Covasna – Tg Mureș – Satu Mare

 1. Ionuț Neagu, senator AUR de Covasna: „Sunt speranțe că în jurul nostru se vor trezi conștiințele colegilor din alte partide parlamentare, care au datoria să fie în slujba poporului român prin tot ceea ce vor face în viitorii patru ani.”

Sursă: https://mesageruldecovasna.ro/sunt-sperante-ca-in-jurul-nostru-se-vor-trezi-constiitele-colegilor-din-alte-partide-parlamentare-care-au-datoria-sa-fie-in-slujba-poporului-roman-prin-tot-ceea-ce-vor-face-in-viitorii-patru/

 1. Să urmărim alte vechi documente care atestă împrumutarea de către maghiari a unor cuvinte româneşti, datorită uriaşei personalităţi a limbii române în Transilvania şi dincolo de Transilvania, în zone şi localităţi de pe teritoriul actualei Ungarii. Sunt menţionate localitatea/zona şi anul atestării documentare.

clacă, cuvânt românesc de origine bulgară, spun lingviştii, deci din timpul convieţuirii românilor cu bulgarii, de dinaintea venirii ungurilor în Transilvania, figurează împrumutat în maghiară sub forma kaláka

Sursă: https://mesageruldecovasna.ro/jurnal-din-anii-ciumei-covid-19-a-fost-transilvania-un-principat-maghiar-sau-intotdeauna-o-tara-romaneasca-vi/

 1. Viitorul prefect de Harghita, suspectat că ar fi omul UDMR din USR. Voci din USR, dar și surse din UDMR spun că doamna propusă pentru a ocupa această funcție este o bună prietenă a UDMR-ului și în special al unui important, lider UDMR din Odorheiu Secuiesc, cu care a și încheiat în decursul timpului, contracte prin care posibilul viitor prefect a încasat 206.250 lei de la o primărie din Harghita.

Sursă: https://ziarharghita.ro/viitorul-prefect-de-harghita-suspectat-ca-ar-fi-omul-udmr-din-usr

 1. Atac la învățământul în limba română din județul Satu Mare. Se reduc clasele cu predare în limba română. O altă informație despre reducerea claselor cu predare în limba română din județul Satu Mare vine pe surse pentru că Inspectoratul Școlar Județean NU FACE PUBLICE deciziile sale  privind învățământul de stat din județ. După petiția inițiată de tășnădeni ca urmare de desființării claselor de liceu din orașul lor, s-a activat o nouă petiție, de această dată de către sătmărenii care sunt revoltați de reducerea claselor profil matematică-informatică.

Sursă: https://www.buletindecarei.ro/2021/02/atac-la-invatamantul-in-limba-romana-din-judetul-satu-mare-se-reduc-clasele-cu-predare-in-limba-romana.html

 1. Potrivit edilului șef din Târgu Mureș, Soós Zoltán, cea mai importantă întâlnire a fost cea cu Semjén Zsolt, vicepremier al Ungariei, în cadrul căreia oficialul din țara vecină a fost asigurat că perioada politică lungă ”care a alimentat și a exploatat conflicte etnice” s-a încheiat la Târgu Mureș.

Sursă: https://www.zi-de-zi.ro/2021/02/02/primarul-diplomat-soos-zoltan-lobby-la-budapesta-pentru-refacerea-relatiilor-bilateriale-dintre-romania-si-ungaria/

Politică

 1. Nicolae Raţiu, fiul cel mare al lui Ion Raţiu, cere AUR să elimime afişul partidului în care este folosită imaginea tatălui său.

„Solicit partidului Alianţa pentru Unirea Românilor să şteargă postarea în care imaginea lui Ion Raţiu este utilizată alături de identitatea vizuală a partidului AUR şi să evite în viitor orice astfel de asociere a lui Ion Raţiu cu simbolurile, doctrina şi imaginea partidului”

Sursă: https://m.adevarul.ro/news/politica/exclusiv-fiul-ion-ratiu-cere-aur-nu-mai-foloseasca-imaginea-tatalui-sau-1_601bf02d5163ec42719eab8f/index.html

 1. Reprezentanți ai intelighentsiei au semnat o scrisoare deschisă adresată liderilor Coaliției PNL, USR-PLUS și UDMR, în care le cer acestora să facă un „cordon sanitar” în jurul AUR și să întrerupă orice dialog cu formațiunea. Acesta ar trebui, spun semnatarii, să se rezume la interpelări. De asemenea, semnatarii se declară „îngrijorați cu privire la deschiderea către dialog” arătată în cazul AUR de membri marcanți ai Coaliției. Aceștia fac referire la miniștrii Educației, Justiției și Sănătății. „Dar cu fiecare atac la adresa AUR, susținerea românilor patrioți pentru tânărul partid crește”

Sursă: https://rgnpress.ro/2021/02/04/atacul-internationalistilor-extremisti-impotriva-aur-gazduite-de-u-m-uri-din-presa-primeste-replici-dure-pe-retelele-de-socializare-de-la-romani/

Diaspora

Italia

 1. Opt muncitori care și-au rupt spatele transportând și montând mobilă pentru colosul italian din sector, Mondo Convenienza, au decis să denunțe exploatarea la care au fost supuși în ultimii ani de cooperativele pentru care lucrau. Zile de lucru care începeau de la 6:00 dimineața și se terminau chiar și la ora 22:00, fără pauze, nici măcar pentru a mânca un sandwich, și discriminare față de lucrătorii români, dar și bani opriți din salarii fără niciun drept, era normalitatea în cadrul acestor cooperative.

Sursă: https://www.rotalianul.com/marturia-unuia-dintre-muncitorii-romani-din-italia-care-au-denuntat-mondo-convenienza-pentru-exploatare/

Spania

 1. Spania vrea să acorde dubla cetățenie românilor. ”Apreciem foarte mult contribuţia populaţiei române la societatea spaniolă”

Sursă: https://ziarulromanesc.es/spania-vrea-sa-acorde-dubla-cetatenie-romanilor-apreciem-foarte-mult-contributia-populatiei-romane-la-societatea-spaniola/

Internațional

Ucraina

 1. Majoritatea ucrainenilor cred că în ţară lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită, arată un sondaj de opinie realizat de Centrul „Monitorizarea socială”.

Conform datelor sondajului,78,3 la sută din ucraineni consideră că în tara noastră lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită. Doar 21,7 la sută spun că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună. Față de decembrie 2019, ponderea celor care sunt de părere că țara se îndreaptă într-o direcție greșită a crescut cu 33 la sută.

Sursă: https://www.bucpress.eu/social/ucraina-peste-78-din-cetateni-14067

 1. Eurodeputaţi din partidul aflat la putere în Ungaria, FIDESZ, i s-au adresat lui David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, pentru a-i sesiza “intimidarea continuă” a etnicilor ungari care trăiesc în Ucraina, relatează agenţia de ştiri MTI.

Sursă: https://www.bucpress.eu/opinie/eurodeputatii-fidesz-reclama-la-bruxelles-14065

Moldova de Est

 1. Un sondaj realizat de IData prezintă informații noi referitoare la procentul unioniștilor din Republica Moldova.

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la Unirea Republicii Moldova cu România, „pentru” ar vota 37,5% din cetățeni.

Sursă: https://www.bucpress.eu/opinie/republica-moldova-procentul-unionistilor-a-14068

Suedia

 1. Suedia intenționează să lanseze un „certificat digital de vaccinare” și a dispus ca trei agenții guvernamentale să dezvolte infrastructura necesară pentru a gestiona datele personale în acest sens.

Sursă: https://alephnews.ro/sanatate/suedia-va-introduce-certificatele-digitale-de-vaccinare-din-aceasta-vara/

Spania

 1. Arancha Gonzalez ministrul spaniol de externe, care tocmai a fost la Bucureşti: „Ne îndreptăm inevitabil spre certificatele de vaccinare. Vor fi un element foarte important pentru garantarea întoarcerii în siguranţă la mobilitate”

Sursă: https://www.zf.ro/business-international/pasapoartele-vaccinare-certificatele-imunitate-bilete-catre-19904963

Ungaria

 1. Ungaria va încerca în următorul deceniu să sporească rolul capitalului ungar până când acesta va controla mai mult de 50% din sectoare precum telecomunicaţii, materiale de construcții şi transport feroviar

Sursă: https://www.zf.ro/business-international/guvernul-ungar-inghite-economia-piata-bucata-bucata-orban-vrea-19903854

SUA

 1. Liberalii Curții Supreme sunt cei ce au stabilit că protestele violente care au zguduit SUA anul trecut, pregătind anihilarea lui Trump, nu sunt „revolte“. Judecătorul Hugo Black a fost cel mai categoric, susținând că acestea ar fi acoperite de Primul Amendament cu privire la libertatea de exprimare.

Sursă: https://tribuna.us/liberalii-curtii-supreme-sunt-cei-ce-au-stabilit-ca-protestele-nu-sunt-revolte/

 1. Fostul președinte Donald Trump a răspuns oficial acuzării inițiate de Partidul Democrat, susținând că Senatul nu are motive constituționale pentru a-l judeca.

Sursă: https://tribuna.us/donald-trump-procesul-de-punere-sub-acuzare-este-neconstitutional/

 Al doilea proces de destituire a lui Donald Trump va începe săptămâna viitoare. Dar în joc este mai mult decât moștenirea lăsată de Trump.

Sursă: https://tribuna.us/de-ce-democratii-nu-vor-inceta-niciodata-sa-vorbeasca-despre-insurectie/

SUA-Rusia

 1. Rusia și Statele Unite au prelungit tratatul de control al armelor nucleare pentru încă cinci ani

Sursă: https://www.globalsecurity.org/wmd/library/news/russia/2021/russia-210203-rferl01.htm?_m=3n%2e002a%2e2989%2enw0ao06oe6%2e2ri1

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE