ACTUALITATERevista presei pentru o agendă națională: 6 aprilie

Revista presei pentru o agendă națională: 6 aprilie

NAȚIONAL

 1. Acțiuni, declarații și reacții pe marginea pandemiei de coronavirus:
 • România a înregistrat în 2020 un exces al mortalității raportat la media ultimilor 4 ani precedenți dublu față de cel din Suedia, țară criticată de presa și experții internaționali pentru strategia sa de tip laissez-faire de combatere a pandemiei de Coronavirus. Sursa.
 • Presa aservită relatează că la protestele pentru libertate (împotriva măsurilor de „combatere” a coronavirusului) au fost sute de manifestanți, în timp ce în stradă au fost zeci de mii numai în București. Sursa.
 • Peste 50 de medici români contra dictaturii COVID: cadrele medicale cer autorităților, în 11 puncte, revenirea la normalitate și „încetarea stării de teroare” pentru „o viroză care are morbiditate și mortalitate asemănătoare gripei sezoniere”. Sursa.
 • Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că primul pas spre „revenirea la normalitate” poate începe la 1 iunie. Până atunci, campania de vaccinare trebuie accelerată, iar pentru asta a cerut o implicare activă din partea Bisericii. Sursa.
 • Ajutorul Bisericii în ceea ce privește informarea populaţiei cu privire la vaccinare deja există, prin popularizarea de preoți a broşurii cu informaţii despre vaccin, spune Vasile Bănescu (purtătorul de cuvânt al Patriarhiei), ca reacție la declarațiile premierului Florin Cîțu. Sursa.
 1. Deputatul PNL, Alexandru Muraru, fratele viitorului ambasador al României în SUA și actual consilier al președintelui Iohannis, a declarat că partidul AUR ar putea fi scos în afara legii deoarece „a reluat o amplă operațiune sistematică de punere în discuție a faptelor istorice din anii 40, de elogiere a criminalilor de război, de relativizare a crimelor din timpul Holocaustului, de parodiere a simbolurilor memoriei victimelor Holocaustului”. Mai mult decât atât, potrivit acestuia senatorul AUR Sorin Lavric riscă închisoarea fiindcă a elogiat „personaje macabre” precum Mircea Vulcănescu, Mitropolitul Visarion Puiu sau monahul Nicolae Steinhardt. Notă: REAMINTIM CĂ PERSONALITĂȚILE DESPRE CARE SENATORUL SORIN LAVRIC A VORBIT ÎN PARLAMENT SUNT VICTIME ALE REGIMULUI COMUNIST, CARE AU FOST JUDECATE ȘI CONDAMNATE DE TRIBUNALE COMUNISTE. FAPTUL CĂ LA MAI BINE DE 30 DE ANI DE LA PRESUPUSA CĂDERE A ACESTUI REGIM CRIMINAL ASTFEL DE PERSONALITĂȚI URIAȘE ALE NEAMULUI ROMÂNESC NU AU FOST REABILITATE NE DETERMINĂ SĂ AFIRMĂM: „Comunismul n-o muritu’, numa’ un pic s-o hodinitu’”. Sursa.
 2. Din seria loviturilor încasate de țăranii români: în condițiile în care România, deși era al doilea cel mai mare producător de carne de miel din UE în 2020, vindea kilogramul de miel (de peste 13 kg) în carcasă la poarta fermelor din România, în medie, cu 2,45 de euro, acesta fiind cel mai mic preț din UE [1], anul acesta, potrivit Direcției Sanitar Veterinare Bacău, crescătorii de animale care vor să vândă miei pentru masa de Paști sunt obligați să-i sacrifice într-un abator autorizat. Cu alte cuvinte, oierii nu mai pot să vândă mieii în viu și/sau tăiați direct la stână, deși anul trecut în perioada Sărbătorilor Pascale primiseră o derogare în acest sens [2 ]. Sursa 1, Sursa 2.
 3. Proiectul de lege inițiat de PNL-USR PLUS–UDMR care prevede că terenurile agricole pot fi cumpărate de către străini, chiar dacă aceştia nu sunt rezidenţi în România şi chiar dacă sunt doar samsari de terenuri, provoacă îngrijorare printre cei care lucrează în agricultură [1]. Un studiu realizat de către Transnational Institute pentru Comisia de Agricultură din cadrul Comisiei Europene atrăgea atenția încă din 2015 că aproape jumătate din terenul agricol al României este deţinut de cetăţeni străini [2]. Sursa 1, Sursa 2.
 4. Romgaz a rupt contractul cu spaniolii care trebuiau să construiască centrala de la Iernut, pentru întârzieri nejustificate în derularea proiectului. Sursa.
 5. Pacienții români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantați în România, pentru că acreditarea Centrului de Transplant al Spitalului Clinic „Sfânta Maria” a expirat pe 9 martie, a afirmat duminică Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Sursa.

ROMÂNII MINORITARI DIN ROMÂNIA

 1. Deputatul AUR Dan Tănasă: dovada că avem un stat slab este faptul că o companie privată își face reclamă exclusiv în limba maghiară în Covasna. Sursa.
 2. 15 clădiri monument istoric din judeţul Covasna, printre care mai multe biserici şi conace vechi, se află într-o stare avansată de degradare şi necesită intervenţii urgente pentru restaurare, avertizează conducerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Sursa.
 3. Peste 68% dintre unităţile de învăţământ preuniversitar din Covasna nu dispun de pază umană şi nici de sisteme tehnice de supraveghere video, se arată într-un raport al Inspectoratului de Poliţie Judeţean. Sursa.

MINORITĂȚI ETNICE

 1. Primăria Târgu Secuiesc a lansat un program multianual de sprijinire a familiilor cu minimum trei copii, prin intermediul căruia acestea pot beneficia de o serie de reduceri sau gratuităţi. Sursa.
 2. UDMR-istul Raduly Istvan, fostul primar al comunei Ozun (jud. Covasna) a ajuns prefectul județului, reprezentând astfel Guvernul PNLS-USR PLUS-UDMR în zonă. Istvan este unul dintre edilii care au încălcat legea și au arborat steagul secuiesc pe clădirea primăriei, motiv pentru care a fost acționat în instanță și obligat să respecte prevederile legale ale statului român. Sursa.

DIASPORA

 1. Raportul Departamentului de Stat SUA și cel al Comisiei Europene consideră Romania primul stat din Uniunea Europeană care furnizează victime pentru trafic în Uniunea Europeană, fie că este vorba de exploatarea sexuală sau de muncă forțată. Sursa.
 2. Din cei 1.279.000 de cetăţeni români care s-au întors din țări europene de teama pandemiei, aproximativ 80% au plecat înapoi (800.000). Sursa.
 3. Parohia românească „Sfântul Emilian” din Orbassano-Torino (Italia) își construiește o nouă biserică. Sâmbătă s-a ajuns la momentul montării turlei și a crucii de pe biserică. Sursa.

COMUNITĂȚI ISTORICE

 1. Consiliul Național al Românilor din Ucraina îi solicită guvernatorului regiunii Cernăuți să dezmintă oficial informațiile false din cadrul videoclipului care manipulează adevărul despre masacrul de Fântâna Albă. Sursa.
 2. „Să recuperăm istoria” este îndemnul Episcopiei Basarabiei de Sud, care desfășoară o campanie de strângere de fonduri pentru ridicarea Mănăstirii Eroilor Români de la Țiganca, raionul Cantemir (Republica Moldova). Sursa.
 3. Un bust al Părintelui Haralambie Balamaci(e) (martir aromân căzut pentru limba și națiunea română în 1914) va fi dezvelit anul acesta, pe 10 mai, la Corcea (Albania), de către comunitatea de aromâni/români din zonă. Sursa.

INTERNAȚIONAL

 1. Rusia testează un nou tip de armă (o nouă torpilă cu propulsie nucleară care este destinată să depășească nedetectată sistemele de apărare de coastă) într-o zonă a Arcticii cu scopul de a-şi asigura securitatea coastei de nord şi controlul asupra unei rute maritime cheie între Asia şi Europa. Sursa
 2. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a promis duminică sprijinul „neclintit” al UE acordat Kievului şi, în acelaşi timp, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu mişcările de trupe ruse lângă Ucraina. Sursa.
 3. Senatul statului Texas a adoptat recent un proiect de lege care interzice rețelelor de socializare să discrimineze utilizatorii pe baza convingerilor politice. Sursa.
 4. Vladimir Putin a promulgat luni o lege care îi permite să candideze de încă două ori la funcția de președinte al Rusiei. Conform noii legi, acesta ar putea rămâne la Kremlin până în 2036. Sursa.
 5. Andy Ngô, un jurnalist conservator, fost redactor la „The Post Millenial”, și autorul bestsellerului „Demascarea: În interiorul planului radical al Antifa de a distruge democrația” a părăsit țara la începutul acestui an, din cauza amenințărilor pe care le primea și a „escaladării preocupărilor de siguranță”. Sursa.

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...