NAȚIONAL
- Fermierii denunță faptul că agricultura se află în blocaj financiar total. Asociația Forța Fermierilor solicită premierului Florin Cîțu și ministrului Agriculturii, Adrian Oros, să facă toate demersurile pentru ca în următoarea ședință de Guvern să fie adoptată hotărârea pentru plata restanțelor la subvenția pe motorină aferentă anului 2020. Această nouă lovitură vine după neacordarea despăgubirilor pentru secetă, după înjumătățirea ajutoarelor naționale tranzitorii (ANT bovine) și după nefinanțarea raselor autohtone de porcine (Bazna și Mangalița). Sursa.
- Comisarul şef al Gărzii Naţionale de mediu, Octavian Berceanu, vorbește despre situația localnicilor din Sinteşti (situată în apropierea Capitalei), unde tone de gunoi sunt aduse cu camioane şi arse ilegal pe terenuri virane și atrage atenţia asupra situaţiei copiilor din Sinteşti, despre care spune că vor fi nişte adulți bolnavi [1]. Reamintim că Bucureștiul ocupa primul loc în cel mai recent top al orașelor poluate din Uniunea Europeană [2], iar potrivit unor oameni de specialitate din domeniu România a ajuns groapa de gunoi a Europei [3]: cea mai mare problemă de mediu a României o reprezenta, în opinia experților europeni, pericolul gropilor de gunoi supraaglomerate (pentru că se importă deșeuri deși nu există suficiente gropi de gunoi) [4]. Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3, Sursa 4.
- Efectele școlii online: în pandemie aproape că s-a triplat numărul copiilor cu un nivel modest de performanță, a spus Dragoș Iliescu, expert internațional în testare, în cadrul Conferinței online „Educația digitală asimptomatică. Expertul avertizează că „școala digitală așa cum se face acum are costuri serioase pentru acești copii, pentru țară și pentru societatea românească”. Sursa.
- Ieri au avut loc din nou mari proteste împotriva noilor restricții introduse de guvernul PNL-UDMR-USR cu acordul tacit al PSD. Cele mai ample au avut loc la Constanța și Brăila dar oamenii au ieșit în stradă și la Galați, Alba Iulia, Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Arad și București. Sursa.
- „Calitatea guvernării”: Un tronson al autostrăzii Transilvania, Gilău-Nădăşelu, s-a surpat la numai trei ani de când a fost inaugurat. Sursa.
- Iulian Cristian Gherghe, fost director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, a fost arestat pentru 30 de zile sub acuzații precum: delapidare, fals material, fals intelectual şi uz de fals dar și pentru că ar fi sustras aproape 180.000 de dolari din fondurile de război ale DGIA. Sursa.
- Andrei Ilarie, tânărul cu probleme psihice care a amenințat-o cu moartea pe Maia Morgenstern, folosindu-se de o presupusă afiliere AUR, a fost condus la o secție de poliție și este cercetat de autorități [1]. Reamintim că actrița Maia Morgenstern a primit un mail semnat de „partidul AUR”, în care este amenințată cu moartea [2]. În replică, George Simion, copreședintele AUR, a transmis un comunicat prin care susține că partidul din care face parte nu are legătură cu aceste amenințări, iar autorul lor nu este membru [3]. Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3.
- Legea e lege, dar nu pentru toți: Prefectul județului Brăila, Nicușor Ciocan (USR) a fost surprins fără mască în timpul unei întâlniri desfășurate în propriul birou (o încălcare a regulilor care impun purtarea măștii în spații închise), chiar în momentul în care în fața prefecturii era un protest anti-restricții. Sursa.
- În Sighetu Marmației urmează să se deschidă un Consulat General al Ucrainei. Sursa.
- Industria de apărare din România depinde de Serbia și Bulgaria în ceea ce privește pulberea și explozivul pentru a reuși să producă muniție. Sursa.
ROMÂNII MINORITARI DIN ROMÂNIA
- O radiografie a problemelor românilor transilvăneni la împlinirea a 230 de ani de la depunerea memoriului „Supplex Libellus Valachorum” către Curtea Imperială de la Viena: Numărul românilor angajați în administrațiile locale conduse de UDMR nu este în concordanță cu procentul locuitorilor români, casele memoriale ale unor personalități românești dispar rând pe rând, la fel și lucrările arhitecților români din centrele civice ale orașelor conduse de lideri UDMR. În municipiul Carei: se interzice amplasarea unui catarg cu drapel românesc pe domeniul public de către consilierii locali majoritari UDMR, din 2008 încoace nu există niciun reprezentant român în conducere, Monumentul Ostașului Român și bustul lui Simion Bărnuțiu sunt ascunși după arbori de tuia înalți, iar amplasarea plăcii comemorative cu numele delegaților români careieni la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, nu a fost permisă pe locul de drept, adică pe clădirea Primăriei, acolo unde a avut loc adunarea de alegere a lor în noiembrie 1918. Sursa.
- Pentru anul școlar viitor, Inspectoratul Școlar Satu Mare nu a aprobat numărul claselor de liceu cu predare în limba română solicitate de conducerea școlii Iuliu Maniu. Este singura unitate de învățământ din oraș unde s-au redus clasele cu predare în limba română [1]. Reamintim că au fost aprobate doar 2 clase din cele 3 solicitate. Un alt aspect important este faptul că doar clasele românești sunt reduse, iar la clasele profesionale predarea se face doar în limba maghiară [2]. Sursa 1, Sursa 2.
- Actualități careiene: Din martie 2020 și până în prezent, nu a avut loc nicio ședință de Consiliul Local online deși în actele redactate de secretarii Primăriei este fals consemnat acest aspect. Sursa.
- De Buna Vestire, încă cinci copii (Elena, Sandor, Eva, Mihai și David) din Târgu-Secuiesc, Ojdula și Sfântu-Gheorghe au primit banii de burse în cadrul programului Bursele. În total sunt înscriși 32 de tineri din jud. Covasna, Harghita și Satu-Mare. Prin acest demers, Asociația Calea Neamului, Grai Străbun și Liga Studenților Iași sprijină învățământul cu predare în limba română din Transilvania acordă elevilor cu rezultate bune la învățătură și cu o situație materială grea, burse în valoare de 500 de lei, de trei ori pe an. Sursa.
MINORITĂȚI ETNICE
- Manipulare ieri și azi: Agenția maghiară de știri MTI a anunțat că sâmbătă, în comuna Sângeorgiu de Mureş, alipită municipiului Târgu-Mureş, a fost dezvelit monumentul închinat victimelor, râniților şi persecutaților din cadrul confruntărilor sângeroase dintre români şi maghiari din martie 1990, eveniment rămas în memoria comună sub denumirea de Martie negru [1]. Trebuie menționate în acest sens două aspecte: primul se referă la faptul că evenimentele de la Tg-Mureș din 1990 au făcut parte din Planul „Aurora Zorilor” conceput de conducerea politică și militară a Ungariei pentru a ocupa Transilvania [2]. Cel de-al doilea aspect clarifică faptul că protestatarii maghiari de la Tg-Mureș manifestau violent pentru autonomia Transilvaniei, iar în urma acestor manifestări românul Mihăilă Cofariu a fost bătut cu bestialitate. Manipularea „de ieri” survine în momentul în care cazul românului Mihăilă Cofar este preluat trunchiat de presa occidentală care a afirmat că victima era maghiară și agresorii români. Manipularea „de azi” derivă din modul în care atât etnicii cât și elitele maghiare continuă să marcheze acest eveniment în aceeași notă (de victimizare), lucru care nu este decât „un atentat și o incitare la adresa unei conviețuiri pașnice între români și maghiari” [3]. Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3.
- UDMR, deşi este cel mai mic partid al coaliţiei, reuşeşte să împiedice adoptarea mai multor proiecte importante anunţate de actuala Putere, în ciuda promisiunilor USR-PLUS şi PNL din timpul campaniei. Teme precum transparenţa instituţiilor publice, alegerea primarilor în două tururi sau Secţia Specială, au întâmpinat dificultăți din partea formaţiunii maghiare. Sursa.
DIASPORA
- Spania: Potrivit unui studiu realizat de Asociația registratorilor imobiliari din Spania registratorilor, românii sunt străinii care cumpără cele mai multe case în provinciile din interiorul Spaniei și în zona de nord. Sursa. Sursa.
- Germania: Muncitorii români de la fabrica de mezeluri Martens, din cadrul concernului Tönnies, au organizat un protest de amploare în scopul semnării unui contract colectiv de muncă (care să le asigure angajaților salarii meritorii). La această fabrică, 70% dintre angajaţi sunt români, potrivit Deutsche Welle. Sursa.
- Italia: Lucrătorii români din Italia care întâmpină dificultăți în derularea raporturilor de muncă pot sesiza acest lucru și solicita o intervenție din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă competent pentru regiunea în care lucrează, prin completarea unei cereri disponibile și în limba română [1]. Reamintim că în această țară se află peste 1 milion de români. Sursa 1, Sursa 2.
- Mexic: Comunitatea ortodoxă românească din Cancun, a participat în data de 20 martie 2021 la prima Sfântă Liturghie în limba română. Sursa.
COMUNITĂȚI ISTORICE
- Pe data de 27 martie s-au împlinit 103 ani de la Unirea Basarabiei cu Țara [1]. Președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, îndeamnă românii de pretutindeni să se gândească cu drag la Basarabia, cea care a venit prima înapoi în trupul țării în 1918 [2]. În cinstea acestui eveniment municipiile Iași și Cahul au semnat un acord de înfrățire [3]. De altfel, tot cu acest prilej, Mişcarea civică Europeană, reprezentată de istorici, deputaţi, profesori, asociaţii şi mişcări politice, anunţă crearea unei convenţii a Românilor din Republica Moldova prin intermediul căreia își propun să participe la alegerile parlamentare anticipate pentru a reprezenta interesele românilor de pretutindeni [3]. Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3.
- Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat în 2010, și-a încetat valabilitatea duminică. Sursa.
- Senatorul Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni, a vizitat vineri Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat, unde 512 elevi români, găgăuzi și de alte origini etnice învață în limba română. Reamintim că Guvernul României a alocat suma de 780 de mii de euro pentru construcția unui nou bloc de studii, care va avea o bibliotecă românească, laboratoare pentru lecțiile de fizică, biologie și chimie, o sală de sport, cantina și alte facilități. Sursa.
- În Maramureșul istoric din dreapta Tisei, cunoscut astăzi ca regiunea ucraineană Transcarpatia [1], 400 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani vor fi recrutați în armata ucraineană [2]. Sursa 1, Sursa 2.
- La Bilca vor fi comemorați pe 1 aprilie românii bucovinenii masacrați în Poiana Varniţa, ca urmare a semnării Pactului Ribbentrop-Molotov în data 26 iunie 1940, când Basarabia şi nordul Bucovinei au fost cedate Uniunii Sovietice. Notă: ca urmare a semnării acestui pact aproximativ 3 milioane de români au rămas pe un teritoriu străin în care originile, tradiţia, cultura şi religia lor nu erau acceptate. Din acest motiv, pe 1 aprilie 1941, într-o zi de Paşti, un grup mare de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului s-au îndreptat către graniţa sovieto-română purtând un steag alb şi însemne religioase (icoane şi cruci din cetină). Când au ajuns la trei kilometri de graniţă în locul numit Poiana Varniţa, peste 3.000 de oameni au fost surprinşi de soldaţii sovietici ascunşi în pădure. La scurt timp, cea mai mare parte dintre ei au fost seceraţi de gloanţe, iar cei care au fugit au fost urmăriți de cavalerie și au fost omorâți. Sursa.
INTERNAȚIONAL
- Robert Redfield, omul care a condus Centrele pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) în timpul mandatului lui Donald Trump susţine că noul coronavirus a fost „produs şi lansat” dintr-un laborator din Wuhan. Sursa.
- Un avion de recunoaștere al armatei britanice a surprins ultimele teste efectuate în cazul rachetei hipersonice Zircon, despre care propaganda rusă susţine că are capacitatea de a omorî milioane de oameni. Sursa.
- Coreea de Nord a lansat săptămâna trecută un nou tip de rachetă balistică tactică cu rază scurtă de acțiune, determinând Statele Unite să solicite o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU care a considerat că această acțiune a fost o încălcare a rezoluţiilor ONU. În replică, Coreea de Nord a denunțat luni dublul standard al Consiliului de Securitate al ONU. Sursa.
- Creștinii sunt cel mai persecutat grup religios din lume la ora actuală, în special în țările majoritar musulmane. Potrivit analiștilor de la PragerU, persecuțiile nu sunt de tipul „Războiul împotriva Crăciunului”, ci: „stai la locul tău sau te vom ucide”. Sursa.
- China a anunțat că va adopta sancțiuni împotriva a doi americani, unui canadian şi unei comisii parlamentare canadiene pentru drepturile omului, ca răspuns la sancțiunile impuse săptămâna trecută de către Uniunea Europeană, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite în legătură cu tratamentul aplicat de Beijing minorităţii uigure. În replică șeful diplomației americane, Antony Blinken, a clasificat aceste acțiuni ca fiind „nefondate” și a subliniat că acest lucru va spori „atenţia internaţională” asupra „genocidului” din provincia Xinjiang [1]. Reamintim că o universitate chineză a publicat recent din greșeală un studiu care arată strategia Beijingului de epurare etnică a minorității uigure [2]. Sursa 1, Sursa 2.
- Patru soldați ucraineni au fost ucişi şi alţi doi au fost răniţi într-un bombardament în estul Ucrainei, a anunțat vineri Kievul, acesta fiind cel mai sângeros bilanţ după 2019 în regiune, informează Agerpres, care citează AFP. Atacul violent a fost săvârșit de separatiștii pro-ruși susținuți de Moscova în războiul din Donbas, și pare să pună capăt armistițiului de încetare a focului. Sursa