vineri, ianuarie 24, 2025
ȘTIRIRevista presei pentru o agendă națională: 2 aprilie

Revista presei pentru o agendă națională: 2 aprilie

NAȚIONAL

  1. Despre memorie și demnitate națională: ieri s-au împlinit 80 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă, eveniment cunoscut în istorie drept „Katyn-ul românesc”. În data de 1 aprilie 1941, în poiana Varnița mii de români bucovineni (aproximativ 3.000 – 5.000) care voiau să se întoarcă în România – nordul Bucovinei fiind cedat URSS-ului în urma pactului Ribbentrop – Molotov – au fost asasinați de către trupele sovietice) [1]. Reamintim că autoritățile ucrainene au jignit profund România și pe români chiar înainte de comemorarea acestui episod, prin faptul că Administrația Regională de Stat Cernăuți, a publicat pe rețelele de socializare un filmuleț în care se spune că Masacrul de la Fântâna Albă a fost „planificat de serviciile secrete românești împotriva locuitorilor Bucovinei”. Mai mult decât atât, potrivit filmulețului, în pădurea Varnița au fost împușcate „aproximativ 50 de persoane” neprecizându-se nici măcar naționalitatea acestora [2]. NOTĂ: dincolo de gestul sfidător al autorităților ucrainene, semnalăm lipsa impardonabilă de reacție din partea autorităților române. Sursa 1, Sursa 2.
  1. În viziunea mai multor istorici retrocedarea imobilelor din Ardeal anulează Unirea de la 1918: „Reconstituirea dreptului de proprietate pentru composesoratele maghiare ar însemna, de facto, restituirea Transilvaniei către maghiari, adică anularea întregului act de la 1 decembrie 1918 [1]. Reamintim că reputatul profesor și avocat Ioan Sabău Pop avertiza în acest sens (din 2014), că retrocedările ilegale din Transilvania se ridicau încă de pe atunci la 60 de miliarde de euro [2]. Sursa 1, Sursa 2.
  1. Din seria reacțiilor apărute ca urmare a numeroaselor proteste în mai multe orașe ale țării (peste 70 de orașe):
  • Președintele Klaus Iohannis declară că virusul nu dispare prin „violență și manifestări extremiste”. Sursa.
  • Liderul USR, Dan Barna, i-a catalogat pe protestatarii care au manifestat împotriva dictaturii medicale în fața unui spital din Bacău drept „huligani” și „fasciști”. Sursa.
  • Copreşedintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, a declarat că partidul pe care îl reprezintă nu a organizat protestele din zilele precedente, însă le susţine şi participă la ele pentru a veghea la respectarea drepturilor cetăţenilor [1].] Sursa.
  1. Dosarul educației din România:
  • Potrivit unui sondaj realizat de Salvați Copiii, în primul an de pandemie (2020), când școala s-a derulat preponderent online, părinții din România estimează că au plătit aproape dublu pentru educația copiilor (față de 2018). Sursa.
  • Supraaglomerate instituțiilor de învățământ în București: în ultimii 4 ani s-au construit 30.000 de locuințe și doar 4 școli și grădinițe. Sursa.
  1. Dosarul agriculturii românești:
  • Carrefour România a lansat cea de-a treia ediție a programului „Creștem România BIO”: programul este o inițiativă prin care Carrefour investește în dezvoltarea unei agriculturi locale curate și în următoarea generație de cultivatori români cu certificare ecologică. Sursa.
  • Senatorul Călin Mătieș a anunțat că va iniția un proiect de lege, intitulat „Bani românești – produse românești”; prin intermediul acestei legi, parlamentarii și toate instituțiile statului vor fi obligate să consume numai produse românești, provenite de la producătorii autohtoni [1]. În același capitol al acțiunilor întreprinse de acesta pentru a susține producătorii locali, se încadrează și depunerea unui amendament, la 30 martie, potrivit căruia în programul „Cornul și laptele” se vor achiziționa doar produse românești, de la producători locali autorizați [1]. Sursa 1, Sursa 2.
  1. Pe 1 aprilie, s-au împlinit 70 de ani de la cel de-al treilea val de deportări în masă organizate de autoritățile comuniste în perioada sovietică. Operațiunea „Sever”, tradusă ca „Nord”, a vizat în primul rând minoritățile religioase.  Acțiunea a început la 1 aprilie 1951, la ora 04,00 dimineața și s-a încheiat la 22,00, în seara aceleiași zile. Au fost arestate și deportate în Siberia aproape 3.000 de persoane, între care 842 de copii. Sursa.
  1. Din seria miniștrii noștri, „profesioniștii” noștri: Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, actual președinte al Consiliului Județean Iaşi, s-a „împiedicat” iar (trecând şi în 2020 printr-un episod similar) de pronunțarea unor cuvinte în limba engleză. Într-o ședință a Consiliului Județean, liderul PNL Iaşi a stâlcit denumirea în limba engleză a unei asociaţii şi pentru că nu a putut să o spună corect a continuat cu „bam, bam, bam”. Sursa.
  1. „Criza sanitară” declanșată de pandemia COVID 19 a generat laboratoarelor de analize medicale o cifră de afaceri de peste 2,5 mld de lei (în 2020). Se preconizează că anul acesta, se va atinge un maxim istoric (3 mld. lei). Sursa.
  1. CFR Infrastructură a anunțat joi investiții în valoare de 26,02 milioane de lei, din fonduri de la Bugetul de Stat, pentru lucrări de întreținere între stațiile Cilibia și Făurei. Sursa.

ROMÂNII MINORITARI DIN ROMÂNIA

  1. Szasz Lorand, consilierul personal și finul primarului Kovacs (din Carei), apare pe lista datornicilor de la Serviciul de Taxe și impozite, iar în timpul programului de lucru, când este plătit din bani publici, acesta postează pe pagina personală de facebook și/sau pe blogul pe care-l deține. Sursa.
  2. În timpul orelor de școală online, unii elevi urcă cu bicicletele pe blocurile de piatră sculptată ce formează Monumentul Ostașului Român din Carei fără ca poliția locală să intervină (monumentul dezvelit în data de 25 octombrie 1964 este un simbol al luptei de eliberare a Careiului de sub ocupația hortystă instaurată în septembrie 1940). Sursa.

MINORITĂȚI ETNICE

  1. Județul Covasna are începând de joi, 1 aprilie, un nou prefect: fostul primar al comunei Ozun, propunerea UDMR Covasna, Ráduly István, a depus jurământul și a preluat funcția de reprezentant al Guvernului în teritoriu. Sursa.
  2. Noul prefect al județului Harghita este, începând cu data de 1 aprilie, Szabó Zsolt, un profesor de limba şi literatura română din Gheorgheni, membru al formațiunii politice PLUS. Sursa.
  3. În condițiile în care primarul de la Ditrău (UDMR) afirmase public anul trecut că locuitorii din Ditrău, aproape în totalitate etnici maghiari, nu-i acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales pe cei cu piele de culoare (cu referire la cei doi muncitori din Sri Lanka angajați la o brutărie locală), Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș a clasat dosarul penal deschis în acest sens, pe motiv că nimeni nu este vinovat pentru incidentele rasiste și xenofobe petrecute în ianuarie anul trecut. Sursa.
  4. 333.800 de lei este suma alocată de Consiliul Local Sfântu Gheorghe pentru amplasarea a 8 semafoare în municipiul Sfântu Gheorghe; bugetul inițial, aprobat vara trecută, a fost majorat cu 268.000 de lei (motivul nu a fost precizat). Sursa.

COMUNITĂȚI ISTORICE

  1. Vadim Brânzaniuc, pretorul sectorului Buiucani al municipiului Chișinău, care se află într-o vizită oficială la București, a venit cu o serie de precizări referitoare la expoziția denigratoare la adresa memoriei istorice a românilor din Basarabia, organizată pe 27 martie 2021, în centrul orașului, clasificând această acțiune drept „provocare” la adresa românilor [1]. Amintim că prin intermediul acelei expoziții, organizatorii afirmau că „România a ocupat Moldova în 1918” iar în momentul de față „încă mai are tendințe expansioniste” [2]. Sursa 1, Sursa 2.
  2. Studenţii români de la Universitatea din Cernăuţi vor putea studia concomitent şi la Universitatea „Ştefan cel Mare din Suceava. Sursa.
  3. Oraşul Măgurele din Ilfov va oferi comunei Răzeni, raionul Ialoveni (Republica Moldova) 1,5 milioane lei pentru implementarea a două proiecte de infrastructură. Sursa.
  4. Angajații teatrului muzical-dramatic „Olga Kobyleanska” din Cernăuți au fost trimiși forțat în concediu fără pată, din cauza lipsei de fonduri. Sursa.
  5. Artiștii români din regiunea Cernăuți sunt invitați să participe la Festivalul de Dans și Muzică Populară „Cânt și Joc Românesc”. Concursul se desfășoară în regim online și este organizat de către Asociația Județeană a Organizatorilor de Evenimente cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, având ca parteneri alte câteva asociații culturale. Sursa.

DIASPORA

  1. Spania: comunitatea românilor din Andaluzia a amendat afirmațiile umilitoare făcute de deputatul Vox pentru Granada, Macarena Olona, în cursul zilei de luni, când a susținut că prezența românilor în zonă este o problemă și că toți ar trebui să le dea „un șut în fund” celor care ocupă ilegal locuințe. Sursa.
  2. Scoția: politicianul Alex Arthur și-a cerut scuze public, după ce a postat un mesaj pe Twitter, în care afirma că cerșetorii români din Edinburgh sunt „grași ca niște porci bine hrăniți”. Sursa.
  3. Germania: relaxează din nou (după o decizie similară adoptată anul trecut) reglementările privind angajații străini care lucrează în agricultură, cărora li se permite să lucreze fără să-și plătească serviciile sociale timp de 102 zile (faţă de 70 de zile cât se stabilise în mod obișnuit). Sursa.
  4. Italia: românii care merg în Italia, trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular (tip PCR) și să intre cinci zile în carantină. Sursa.

INTERNAȚIONAL

  1. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a denunțat, joi, „provocările” şi „amenințările” Rusiei în zona frontierei comune, iar, în contextul tensiunilor, Departamentul Apărării din SUA a iniţiat consultări cu aliaţii din cadrul NATO [1]. În replică, administrația Vladimir Putin a comunicat, joi după-amiază, că poate transfera „cum dorește” trupe pe teritoriul Rusiei, subliniind însă că forțele armate aflate în apropierea frontierei cu Ucraina nu reprezintă nicio amenințare [2]. Sursa 1, Sursa 2.
  2. Administrația de la Washington a transmis omologilor din Belarus că riscă reintroducerea sancțiunilor economice (pentru nouă companii de stat) dacă prizonierii arestați în timpul manifestațiilor pro-democrație nu vor fi eliberați. Sursa.
  3. Myanmarul se confruntă cu riscuri majore de izbucnire a unui război civil din cauza loviturii de stat militare, avertizează emisarul special al Națiunilor Unite, Christine Schraner Burgener, cerând Consiliului de Securitate ONU măsuri urgente pentru restabilirea democrației. Sursa.
  4. Curtea Supremă din Wisconsin a decis că guvernatorul Tony Evers și-a depășit sfera de autoritate pentru a impune și extinde mai multe ordine de urgență COVID-19, încălcând astfel legea statului. Sursa.
  5. Un tribunal din Belgia a obligat autoritățile să ridice toate măsurile de restricție impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului în țară, în maxim 30 de zile. Sursa.
  6. Circulația autovehiculelor de mare tonaj va fi restricționată pe teritoriul Ungariei, de joi seară până vineri și de sâmbătă seară până luni, întrucât în statul vecin se sărbătorește Paștele Catolic. Sursa.
  7. Facebook a cenzurat un videoclip realizat de Lara Trump în care își intervievase socrul (Donald Trump), după ce a avertizat familia că orice conținut postat în numele fostului președinte al S.U.A., va fi șters. Sursa.
  8. Cadrele medicale și farmaciștii din Italia vor fi obligați să se vaccineze antiCovid. În caz contrar, aceștia riscă să fie suspendați pentru restul anului fără a-și mai primi plata salariilor. Sursa.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE