miercuri, octombrie 9, 2024
ACTUALITATERevista Presei pentru o agendă națională: 16 aprilie

Revista Presei pentru o agendă națională: 16 aprilie

NAȚIONAL

  1. Ministerul de Finanțe a redeschis joi o emisiune de obligațiuni scadentă în 2023 şi s-a împrumutat cu alte 621,4 milioane lei de la bănci, peste valoarea programată a licitației, de 500 milioane lei, la o dobândă anuală de 2,31%. Sursa.
  2. Orașul Cernavodă a scos la licitație un contract de 2,7 milioane lei pentru proiectarea și construcția Centrului turistico-arheologic „Hamangia, prima civilizație a vechii Europe” și „Gânditorul”. Scopurile sunt culturale și turistice, banii provin din fonduri europene nerambursabile. Sursa.
  3. Dosarul energetic al României:
  • Consumatorii casnici de electricitate din România au făcut față celei mai mari creșteri de prețuri din Europa, potrivit datelor Comisiei Europene. Sursa.
  • Ajutor pentru Complexul Energetic Oltenia: Guvernul a aprobat prin ordonanță de urgenţă un grant de peste 664 de milioane de lei. Sursa.
  • Hidroelectrica, cea mai mare companie a statului român, a scos la licitație un contract de 370 de milioane lei pentru retehnologizarea centralei Râul Mare-Retezat, un proiect anunțat încă de acum 2 ani. Sursa.
  1. Dosarul HoReCa:
  • Schema de ajutor pentru compensarea cu 20% a pierderilor din industria HoReCa a fost aprobată de Comisia Europeană, anunță deputatul PNL Ionel Dancă [1]. Bugetul alocat este de 500 mil. euro [2]. Sursa 1, Sursa 2.
  • HoReCa sabotată din nou: pensiunile au fost eliminate de la finanțările pentru afaceri în mediul rural, pentru următorii doi ani. Decizia îi aparține ministrului Agriculturii, Adrian Oros, care susține că multe dintre pensiunile ridicate pe fonduri europene au fost scoase din circuitul turistic și transformate în case de locuit. În urma acestei decizii, suma alocată proiectelor de tip non-agricol pentru perioada 2021-2022 a fost înjumătățită la 150 de milioane de euro. Sursa.
  1. Dosarul agriculturii românești:
  • Plata pe cap de animal pentru Ajutorul Național Tranzitoriu, speciile ovine/caprine a fost aprobată. Bugetul alocat este de 19 mil. de lei. Spre deosebire de anul 2019, pentru anul 2020 suma alocată s-a înjumătățit (de la 4,7 euro/animal în 2019 la 2,2 în 2020). Sursa.
  • Oierii din zona muntelui Căpățână se plâng că anul acesta românii nu au mai venit să cumpere carne de miel de la ei. Unul din motivele invocate este cel ce privește siguranța alimentară, în special în contextul pandemiei de Covid. Drept urmare, ciobanii din zona Sibiului preferă să trimită mieii spre export. Sursa.
  • Sabotaj sistematic: plata „simbolică” de 1 euro/cap de bovină a fost aprobată [1]. Crescătorii de bovine au intrat pe 22 martie la ședință cu ministrul Agriculturii cu o propunere din partea Ministerului Agriculturii de ANT de 5 euro pe cap de animal și promisiuni. Au ieșit de la ședință cu subvenție de 1 euro pe cap de bovină și aceleași promisiuni [2]. Sursa 1, Sursa 2.
  1. Populism sau beneficiu? Deputații USR PLUS Oana Ţoiu şi Radu Molnar au depus, joi, o inițiativă legislativă care prevede că persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 pot să beneficieze, la cerere, de o zi liberă, demersul urmărind încurajarea imunizării împotriva SARS-CoV-2. Sursa.
  2. Despre manifestarea „competenței”: sectorul 1 din București, cel mai bogat sector al Capitalei și locul unde este cea mai mare concentrare de sedii de mari corporații și importanți jucători din IT&C ar putea rămâne fără internet, cablu și telefonie fixă. Armand, a anunțat că vrea să dispară toate cablurile de pe stâlpii din sector, deranjată fiind de cel din fața Primăriei. Altfel, 238 de mii de bucureșteni care locuiesc în Sectorul 1 pot rămâne oricând fără internet și cablu, în condițiile în care telemunca și școala online au devenit un mod de viață. Sursa.
  3. Șeful autorității pentru digitalizare: cartea de identitate electronică nu este obligatorie, dar nu poți să mai pleci în vacanță/ la muncă fără ea. Cartea de identitate electronică va fi eliberată de la 1 septembrie și există o perioadă de grație de doi ani. Adică din 2023, românii au nevoie de buletin cu cip ca să meargă în Uniunea Europeană. Sursa.
  4. Compromis sau premeditare? Pentru ca Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR să nu se destrame, șeful statului ar fi acceptat „prețul” cerut de Dacian Cioloș pentru „execuția” lui Voiculescu, și anume: portofoliul Ministerului de Interne să treacă la PLUS. Sursa.
  5. Peste 120 de foști parlamentari au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului, cerând ca acestea să fie obligate să le redea pensiile speciale pe care le-au primit înainte de februarie 2021, lună în care aceste venituri au fost desființate. Sursa.
  6. Românii au făcut în ultimii trei ani peste 22,4 milioane de plăţi contactless pentru transportul public, din care aproape 2 milioane de tranzacții au fost în martie 2021, de trei ori mai multe decât în perioada similară din 2020. Sursa.
  7. Sociologii anunță că AUR a devenit al treilea partid în intențiile de vot (potrivit lui Remus Ştefureac, directorul INSCOP). Sursa.
  8. RodBun Grup, una dintre cele mai mari afaceri româneşti din agricultură, ia al doilea credit sindicalizat* din ultimii trei ani. Grupul Rodbun lucrează circa 10.000 de hectare de pământ, având ferme în majoritatea regiunilor din ţară. *Notă: Creditul sindicalizat reprezintă împrumut unitar acordat din resursele mai multor bănci, care trebuie să colaboreze pentru a putea acorda credite mai mari decât au ele voie legal să pună la dispoziție Sursa.
  9. Programul „Școală după școală” va fi extins de la 1 septembrie 2021 și se va adăuga și o masă caldă pentru elevii participanți, a anunțat secretarul de stat Zoltán Kallós, din Ministerul Educației. Sursa.
  10. Reprezentanții sistemului judiciar, printre care șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) și președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), resping amendamentul depus de UDMR la proiectul de lege de desființare a Secției Speciale, care prevede ca magistrații să NU fie anchetați pentru corupție de DNA, ci de către Secția de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) a Parchetului general, argumentând că acesta nu este de natură să ofere judecătorilor garanția eliminării unor presiuni externe sau a unor abuzuri, precum cele reclamate în trecut. Sursa.

ROMÂNII MINORITARI DIN ROMÂNIA

  1. Inspectoratul Școlar Județean Harghita, împreună cu instituțiile de învățământ tehnologic,  organizează astăzi, între orele 18:00 – 21:00, evenimentul online  „Noaptea meseriilor”. Interesant este faptul că din lista liceelor tehnologice participante, doar 1 (din 19) poartă nume românesc. Sursa.
  2. Senatorul Leonard Azamfirei i-a adresat, în plenul Senatului, Ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin DRULĂ, o interpelare referitoare la reluarea curselor interne TAROM pe ruta Târgu Mureș – București și retur. Se pare că legăturile Bucureștiului dincolo de Carpați sunt blocate sistematic. Sursa.
  3. Kelemen Hunor vorbește despre oameni care nu respectă nicio regulă de conviețuire când tocmai el și partidul din care face parte dă exemplu de nerespectare a acestora. Să ne aducem aminte de faptul că la Carei, întreaga comunitate romanescă a fost umilită în nenumărate rânduri: la inaugurarea Casei de Cultură după renovare, tăierea de panglică s-a făcut doar cu reprezentanți ai UDMR; programele artistice de pe scena Casei de Cultură au fost doar în limba maghiară; la dezvelirea unui grup statuar din centrul orașului, însuși Kelemen Hunor a ținut un discurs exclusiv în limba maghiară deși erau de față foarte mulți români. Sursa.

 MINORITĂȚI ETNICE

  1. Potrivit sentinței definitive a Curții de Apel București, pronunțată miercuri, toate drapelele maghiare care se regăsesc în clădirea primăriei din Odorheiu Secuiesc trebuie îndepărtate. Sursa.
  2. Sectorul Social al Arhiepiscopiei Râmnicului a oferit joi daruri pentru mai multe familii de romi din Râmnicu-Vâlcea. Pachetele oferite au constat în jucării, dulciuri și alimente de strictă necesitate. Sursa.
  3. Președintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că problemele din coaliția de guvernare „nu sunt nici pe departe atât de mari precum o anumită parte a presei încearcă să arate’’. Sursa.
  4. Primarul oraşului Odorheiu Secuiesc, Gálfi Árpád, îşi va continua activitatea ca independent. În 2016, Gálfi Árpád a câştigat alegerile locale din Odorheiu Secuiesc în calitate de candidat comun al Partidului Civic Maghiar (PCM) şi al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Edilul a ocupat şi funcţia de preşedinte al filialei locale PCM, însă în 2019, relaţia sa cu partidul s-a deteriorat, astfel că a fost exclus din PCM. Sursa.

DIASPORA

  1. Ministrul de Interne a explicat ce condiții se pun românilor din diaspora care vor să vină acasă de Paști: „Dacă nu ai un test PCR negativ, trebuie să știi că intri în carantină 14 zile. Dacă ai un test negativ în ultimele 72 de ore, vei intra în carantină la domiciliu sau la adresa indicată. În condițiile în care ai făcut vaccinul și a doua doză și din momentul rapelului au trecut minim 10 zile poți să vii în România, nu vei avea nicio restricție.” Sursa.
  2. Ambasada României în Italia anunță cetățenii din Sardinia cu privire la organizarea unui consulat itinerant la Cagliari, unde românii se pot programa pentru acte notariale, titluri de călătorie, cărți de identitate pentru minori, eliberarea pașapoartelor. Sursa
  3. Consulate itinerante la Reggio Calabria și Cosenza pentru români. Pentru cetățenii aflați în circumscripția consulară, Consulatul General al României la Bari, a inițiat demersurile necesare către autoritățile locale în vederea obținerii aprobărilor și spațiilor necesare desfășurării unei asemenea activități, în condițiile sanitare determinate de Covid-19. Sursa.

COMUNITĂȚI ISTORICE

  1. Din cauza necunoașterii limbii maghiare, un copil din Transcarpatia nu a fost înscris la grădiniță. Sursa.
  2. Convenţia Românilor din Republica Moldova a iniţiat consultări pentru a identifica soluţii ca electoratul românesc să fie reprezentat în Parlament. Sursa.
  3. Claudiu Târziu, copreședintele AUR a comentat într-un interviu acordat jurnalistului Cătalin Șerban de la Radio România Liberă: Unirea cu Basarabia ar fi bună și pentru Rusia. Reîntregirea României cu Basarabia, care este un stat asistat de România, implică un efort național de sprijinire. Sursa.
  4. Cimitirul Eroilor din Chișinău ar putea fi introdus în Registrul Monumentelor ocrotite de stat din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de parlamentarul Igor Munteanu, care a precizat că un proiect în acest sens este în așteptarea avizului Ministerului Culturii de la Chișinău și a raportului Comisiei de bază pentru a fi pus pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului Republicii Moldova. Sursa.
  5. Conflictul din estul Ucrainei poate fi un motiv de îngrijorare şi pentru Republica Moldova. Declarația a fost făcută de generalul american în rezervă, Ben Hodges care a mai adăugat că autoritățile de la Kremlin fac diferite manevre pentru a-și demonstra sfera de influență în regiunea Mării Negre. Sursa.
  6. Pavel Filip, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile militare din apropierea granițelor R. Moldova. Potrivit fostului premier de la Tiraspol până la frontiera cu Ucraina sunt doar 13 km distanță, iar autoritățile de la Chișinău nu au nici o reacție. Sursa.
  7. Calea ferată din Transcarpatia va fi modernizată. Cabinetul de Miniștri a alocat 5 milioane grivne pentru proiectarea și implementarea lucrărilor de refacere a ecartamentului căii ferate de 1435 mm (așa-numitul standard Stephenson) în regiunea Transcarpatia. Sursa

INTERNAȚIONAL

  1. NATO, replică lui Putin în Arctica: 40.000 de militari participă la operațiunea „Cold Response 2022”. Norvegia va găzdui cel mai mare exercițiu în interiorul cercului polar arctic de la Războiul Rece. Aproximativ 40.000 de soldați vor participa la Cold Response 2022, care urmează să aibă loc în regiunea Ofoten, cu Marina și Forțele Aeriene ca principali jucători. Sursa.
  2. Administraţia Joseph Biden a anunţat, joi, expulzarea a zece diplomaţi ruşi şi impunerea de noi sancţiuni împotriva Moscovei, din cauza ingerinţelor electorale şi atacurilor cibernetice. Sursa .
  3. Rusia anunţă că va riposta la sancţiunile SUA şi îl convoacă pe ambasadorul american pentru o „discuţie dură”. Sursa.
  4. Preşedintele american, Joe Biden, şi cancelarul german, Angela Merkel, s-au pus de acord într-o convorbire telefonică, miercuri, să ceară Rusiei să-şi reducă trupele de la frontiera ucraineană, în momentul în care situaţia de pe teren se înrăutăţeşte. Sursa.
  5. Taiwanul a anunțat că un număr record de avioane militare chineze au pătruns luni în zona sa de apărare antiaeriană. Sursa.
  6. Curtea Constituțională a decis că președintele Maia Sandu (Republica Moldova) poate dizolva parlamentul și declanșa alegerile anticipate. Sursa.
  7. Ucraina are în vedere să se doteze cu arme nucleare, în cazul în care nu devine membră a NATO, a afirmat joi ambasadorul ucrainean în Germania. Sursa.
  8. Datele publicate de Institutul Național de Statistică arată că rezervările la restaurantele din Marea Britanie au fost la 79% din nivelurile din 2019, pe 12 aprilie – prima zi în care sectorul ospitalității din Anglia și-a redeschis porțile. În aceeași zi, traficul pe șosele a crescut la 91% din nivelul observat în prima săptămână din februarie 2020. Sursa.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE