marți, martie 19, 2024
ACTUALITATERevista Presei pentru o agendă națională: 15 aprilie

Revista Presei pentru o agendă națională: 15 aprilie

NAȚIONAL

  1. Industria de apărare românească se îndreaptă spre colaps, aspect la care, potrivit sindicaliștilor a contribuit și indiferența cu care ministrul Economiei Claudiu Năsui tratează problemele acestui sector. În prezent, gradul de încărcare al sectorului cu comenzi militare este de numai 4%, iar din cei 406 milioane de lei solicitați pentru investiții, fabricile din industria de apărare au primit doar 6 milioane de lei. Sursa.
  2. Raportul de țară din 2020 privind România publicat de Comisia Europeană a arătat că se taie ilegal o cantitate enormă de lemn, iar românii suferă pierderi considerabile nu doar la nivelul sănătății, ci și la nivel financiar, respectiv 6 miliarde de euro în fiecare an. Comisia Europeană estimează că defrișările ilegale din perioada 2013-2018, însumează circa 20 de milioane metri cubi pe an, o cantitate aproape egală cu aceea exploatată oficial în țara noastră. Pe scurt: cât se taie cu acte tot atâta se fură. Sursa.
  3. Dosarul agriculturii românești.
  • Țăranii și fermierii români au înregistrat a doua cea mai mare scădere a veniturilor din UE în anul 2020. Sursa.
  • În perioada iulie 2020 – ianuarie 2021, România a exportat peste granițele UE aproximativ 3,5 milioane de tone de cereale,  în valoare de 658,8 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mică cantitate din ultimii 8 ani [1]. Aceste cifre nu ne arată doar că exportul a scăzut, ci reflectă o scădere drastică a producției interne, dar și o creștere implicită a importului. De pildă, la începutul acestei luni România a apelat la importuri de floarea soarelui din Argentina (95.000 de tone vor fi importate deși România este unul dintre principalii producători de semințe de floarea soarelui din Europa) [2]. Sursa 1, Sursa 2.
  • Robert Chioveanu, președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranță Alimentelor a declarat că mieii pot fi sacrificați anul acesta la stână, direct de către oieri, numai dacă în județ nu există abatoare autorizate iar primăriile nu au un centru de sacrificare temporar. Sursa.
  • Ioan Bălan, vicepreședinte PNL și deputat de Suceava, a atras atenția, printr-o declarație făcută în Parlamentul României, asupra situației dificile în care se află țăranii și fermierii români, care deși se numără printre cei mai harnici din Uniunea Europeană, se chinuie să supraviețuiască de la o recoltă la alta. Sursa.
  1. Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de peste 2 miliarde de lei în primele două luni din 2021, cel puţin dublu faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2020 şi de peste patru ori mai mare decât în perioada corespondentă din 2019. Sursa.
  2. Actualul ministru al Justiției, USR-istul Stelian Ion, a alocat peste 9 milioane de lei pentru publicitate pentru Consiliul Superior al Magistraturii, în plină criză economică. Sursa.
  3. Schimbări în coaliția de guvernare:
  • Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan au fost demiși de la Ministerul Sănătății de către premierul Florin Cîțu. Sursa.
  • Premierul Florin Cîţu a preluat interimar funcţia de ministru al Sănătăţii, după ce vicepremierul Dan Barna, lider USR PLUS, a refuzat să accepte preluarea portofoliului [1]. Una dintre primele măsuri a fost revocarea ordinului prin care erau introduse noi criterii pentru carantinarea localităților (ordin publicat în Monitorul Oficial de către secretarul de stat Andreea Moldovan, deși premierul nu-și dăduse acceptul) [2]. Sursa 1, Sursa 2.
  • Reacții pe marginea acestor schimbări:
  • După demiterea ministrului sănătății Vlad Voiculescu, fără consultarea PLUS, Dacian Cioloş (co-lider USR-PLUS) afirmă că modul în care a procedat premierul este „absolut inacceptabil”. Sursa.
  • Birourile Naționale ale USR și PLUS, au decis în ședința de urgență de miercuri, că demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este o decizie „unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu”, motiv pentru care acesta nu mai are susținerea alianței USR-PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru. Sursa.
  • Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat miercuri, în plină criză politică că premierul Florin Cîțu are în continuare susținerea partidului pe care îl conduce. Sursa.
  1. Despre sistemul de sănătate românesc:
  • Organizarea spitalelor în Covid și non-covid i-a lăsat fără tratament pe bolnavii care suferă de alte afecțiuni, iar asociațiile de pacienți atrag atenția că lipsa accesului la servicii medicale și amânarea intervențiilor esențiale pentru bolnavii cronici vor duce, în continuare, la creșterea mortalității. Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, atrage atenția asupra faptului că peste 5.000 de persoane cu boli cardiovasculare mor lunar din lipsa la tratament, în România. Sursa.
  • 123 de medici solicită Președintelui Iohannis, parlamentarilor și guvernanților încetarea politicii de perpetuare a stării în care se află România de un an încoace și revenirea la starea de normalitate. Sursa.
  1. Dosarul infrastructurii românești:
  • Autostrada Ploiești – Buzău, în lungime de 63,25 kilometri, va fi realizată în trei ani, iar construcția sa va costa 4,68 miliarde de lei. Sursa.
  • Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a postat miercuri imagini noi de pe loturile 1 și 5 din Autostrada Sibiu – Pitești. Mariana Ioniță, directorul general al CNAIR, estimează că șantierul va fi pornit și pe lotul 5 la sfârșitul lunii mai, cel târziu începutul lunii iunie. Sursa.
  • Autostrada de Centură București Sud: după doi ani de la semnarea contractului, grecii de la Aktor dau semne că vor începe în sfârșit lucrările pe lotul 3 Bragadiru – Joița. Potrivit unei imagini surprinse de pasionații de infrastructură la intersecția cu A1 București – Pitești, constructorul elen a marcat cu stegulețe traseul viitoarei autostrăzi. Sursa.
  • Asociația Pro Infrastructură (API) a prezentat imagini cu primele lucrări din Județul Sălaj de pe Autostrada Transilvania (A3). Acestea sunt executate de către grupul Umbrărescu (UMB), care a câștigat contractele pentru construcția tronsoanelor cuprinse între Nădășelu – Zimbor – Poarta Sălajului. Sursa.
  1. Institutului Național al Patrimoniului, care gestionează consolidarea și restaurarea monumentelor istorice din România, funcționează într-o clădire monument istoric aflată într-o stare avansată de degradare. Sursa.
  2. Producția uzinelor auto din România în primul trimestru: cele două uzine producătoare de mașini din România (Dacia de la Mioveni și Ford de la Craiova), au realizat în perioada ianuarie – martie 2021 un volum total de 117.789 unități [1]. Spre deosebire de perioada similară a anului trecut, scăderea este de numai 4%, lucru care este o performanță în contextul în care lockdownul din Europa de Vest cauzat de cel de-al treilea val al pandemiei și lipsa componentelor electronice au influențat negativ producția la nivel mondial [2]. Sursa 1, Sursa 2.

 ROMÂNII MINORITARI DIN ROMÂNIA

  1. În timp ce în Miercurea Ciuc, se alocă 58% din buget (adică 138,7 milioane de lei), pentru programe educaționale, sociale, culturale [1], suma alocată programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita pentru anul 2021 este de numai 70.000 lei [2]. Sursa 1, Sursa
  2. Proiectul „Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe” continuă și astăzi, cu două manifestări organizate online (începând cu ora 15:00). Activitățile ediției a XXX-a a proiectului Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe sunt organizate de Centrul European de Studii Covasna-Harghita – instituție care funcționează sub egida Academiei Române, și de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din subordinea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei. Sursa.
  3. Prefectul județului Covasna, Ráduly István, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că își propune să reducă numărul beneficiarilor de pachete cu produse de igienă personală și cu alimente de la Uniunea Europeană, de la peste 15.000 la sub 10.000, prin măsuri care să crească nivelul de trai al locuitorilor județului. Ținând cont că județul este locuit în proporție de 74% de etnici maghiari (potrivit recensământului din 2011) rămâne de văzut câte dintre aceste măsuri de creștere a nivelului de trai vor viza și comunitatea românească din acest areal. Sursa.
  4. Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a desemnat cele cinci persoane care vor primi în acest an titlul de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe”, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru activitatea publică şi profesională desfăşurată de-a lungul vieţii. Laureaţii din acest an sunt: inginerul Ioan Corbu, profesoara Rodica Marieta Costache, subinginera Natalia Angela Popovici, Andrei Cochior și educatoarea Săndica Borchină. Sursa.

MINORITĂȚI ETNICE

  1. Serviciul Comunitar de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe își continuă activitatea de pe strada Dózsa György nr. 14 într-un spațiu proaspăt renovat. Lucrările de renovare au durat 5 luni și au inclus modernizarea curții, dar şi a exteriorului și a subsolului clădirii. Reamintim că potrivit recensământului din 2011, municipiul este locuit în proporție de 74% de către etnici maghiari, ceea ce înseamnă că principalii beneficiari nu vor fi românii. Sursa.
  2. În cadrul unui interviu difuzat luni la un post de radio local, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, întrebat fiind despre problema romilor care caută prin containerele de gunoi provocând, astfel, neplăceri locuitorilor, a declarat: „Nu este simplă problema deloc, cu atât mai mult cu cât în ultimii 30 de ani autorităţile centrale au încurajat aceste comunităţi să aibă cât mai mulţi copii.” Sursa.
  3. Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă, proiectul de buget pe acest an, care va fi format din venituri de aproape 240 de milioane de lei. Din veniturile totale, 58%, adică 138,7 milioane de lei, sunt orientate către programe de investiții, de infrastructură şi cheltuieli curente, adică programe educaționale, sociale, culturale. Sursa.

DIASPORA

  1. Cea mai mare federație sindicală din Spania (Comisiones Obreras) susține că 54% dintre lucrătorii sezonieri sunt români. De altfel, sindicatul cere ca salariile din acest sector să fie decente, iar condițiile de cazare mai bune. Sursa.
  2. În localitatea italiană Brescello din provincia Reggio Emilia (regiunea Emilia-Romagna), un italian a angajat trei îngrijitoare (badante) pentru tatăl său, după care le-a denunțat carabinierilor pentru înșelăciune, cu scopul de a evita plata contribuțiilor. Sursa.
  3. „Omulețul roșu” este romanul Doinei Ruști, o scriitoare româncă, care a fost reeditat în limba italiană. Sursa.

COMUNITĂȚI ISTORICE

  1. Despre comunitatea românească din Ucraina:
  • Urgența militară peste urgențele românilor din Ucraina: Guvernul Cîțu a cerut parlamentului să aprobe în regim de urgență Acordul de cooperare militară între România și Ucraina, parafat în septembrie anul trecut la București. În urma acestui demers, România și-a dat, practic, acordul de a sprijini Ucraina în posibilul conflict militar cu Rusia. Sursa.
  • Deputatul PNL Daniel Gheorghe a cerut Ministerului Afacerilor de Externe (MAE) și Guvernului României măsuri ferme și rapide pentru apărarea drepturilor fundamentale ale comunității românești din țara vecină, declarând: „Noi nu putem avea o relație decentă, prietenească și onestă cu Ucraina, atât timp cât avem de-a face cu acest joc agresiv la adresa comunității românești”. Sursa.
  1. Europarlamentarului Rareș Bogdan interpelează Comisia Europeană privind drepturile românilor/vlahilor din Timoc și catastrofa ecologică care îi afectează pe aceștia. Sursa.
  2. Uniunea Europeană a oferit 300 de mii de euro pentru a moderniza o școală românească din Ucraina și o școală cu predarea în limba ucraineană din România. Sursa.
  3. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, spune că declarația făcută acum câteva zile despre moldoveni a fost scoasă din context (referitor la afirmația potrivit căreia ar dori „vaccinarea moldovenilor împotriva unui moldovensim primitiv”). Acesta a solicitat ca declarația să fie încadrată în context și să se menționeze faptul că referirea a fost una în glumă. Sursa.

INTERNAȚIONAL

  1. Discuții pe marginea conflictului din Ucraina:
  • NATO a cerut Rusiei să pună capăt operațiunilor militare din apropierea frontierelor Ucrainei, operațiuni care au stârnit temeri legate de escaladarea unui conflict între cele două țări. Sursa.
  • Analistul militar Pavel Felgenhauer a afirmat că președintele rus Vladimir Putin a desfășurat în teren armele nucleare și rachetele balistice intercontinentale „pentru o posibilă lansare împotriva SUA și a aliaților săi”. Știrea vine în contextul în care Rusia își intensifică prezența la granița ucraineană. Sursa.
  • Parlamentul European a cerut înăsprirea sancțiunilor adoptate împotriva Rusiei, dacă situația din Donbas va escalada. Sursa.
  1. Despre vaccinuri și modul în care a fost gestionată epidemia de coronavirus la nivel mondial:
  • Procurorii din Italia (una dintre cele mai afectate țări de epidemia de coronavirus) au deschis o anchetă asupra unui fost director adjunct al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Ranieri Guerra, care în prezent este consilierul special al lui Tedros Adhanom Ghebreyesus (directorul OMS), întrucât este suspectat că a mințit procurorii și că le-a oferit informații false despre modul necorespunzător în care a fost gestionată criza în Bergamo (epicentrul primului val de coronavirus care a lovit Italia la începutul anului 2020). Sursa.
  • Danemarca renunță definitiv la vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 din cauza efectelor sale secundare „rare, dar grave”. Sursa.
  • Autoritățile franceze au decis că vaccinul Johnson&Johnson împotriva COVID-19 va fi administrat doar persoanelor de peste 55 de ani. Decizia vine în contextul apariției unor informații referitoare la formarea de cheaguri de sânge în cazul unor pacienți cărora le-a fost administrat acest ser. Sursa.
  • Curtea pentru Familie die Weimar (Germania) a decis eliminarea: obligativității măștii pentru două școli din Weimar, a distanțelor minime și/sau participarea la testele rapide SARS-CoV-2. În același timp, instanța a decis menținerea învățământului cu prezență fizică. Sursa.
  1. O nouă victorie pentru creștinii din California: ordinul discriminatoriu al Guvernului Newsom privind locația și limita de capacitate pentru întrunirile religioase a fost anulat. Sursa.
  2. Instanța Circuitului 6 menține legea din Ohio care interzice avortul bebelușilor cu sindrom Down. Sursa.
  3. Bernard Madoff, autorul celei mai mari escrocherii financiare din istorie, a murit la vârsta de 82 de ani, în penitenciarul din Carolina de Nord în care ispășea o pedeapsă de 150 de ani. Acest fost investitor american a fost autorul a ceea ce s-a numit frauda piramidală Ponzi (în valoare de zeci de miliarde de dolari, dezvăluită în decembrie 2008), care a constat în plătirea sau rambursarea unor clienţi mai vechi din fonduri depuse de către clienţi noi. Sursa.
spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE