joi, mai 23, 2024
ACTUALITATERevista Presei pentru o agendă națională: 14 aprilie

Revista Presei pentru o agendă națională: 14 aprilie

NAȚIONAL

 1. Dosarul economiei românești:
 • Deficitul de cont curent este de aproape 4 ori mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă din 2019. Finanțarea lui se face nesănătos, nesustenabil: „Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a crescut cu 277,49% în primele două luni ale acestui an, la 1,627 miliarde de euro, comparativ cu cel din perioada similară din 2020, de 431 de milioane de euro”, conform unui comunicat al Băncii Naţionale a României. În condițiile inexistenței unui program de măsuri de stimulare a producției în România, deficitul balanței comerciale se adâncește substanțial ceea ce duce la majorarea deficitului de cont curent, creșterea datoriei externe, un necesar de finanțare mai ridicat și austeritate și taxe mai mari în viitor. Crește presiunea și pe deprecierea leului. Românii contribuie din ce în ce mai mult la creșterea economică din alte țări și implicit la revenirea economică mai rapidă a acestora. #fabricatînRomânia nu există. Sursa.
 • Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat, a crescut în România cu 3,6% în februarie, a şaptea cea mai mare evoluţie din Uniunea Europeană şi cu 5,8 puncte procentuale peste media europeană de -2,2%, potrivit datelor Eurostat. Sursa.
 • Investițiile străine s-au diminuat cu 12% iar producția industrială a scăzut cu 3,1% în februarie 2021 față de luna similară a anului trecut. Sursa.
 1. Dosarul energetic al României:
 • Se va ajuta România de exploatarea gazelor din Marea Neagră? Capacităţile de producţie de energie pe bază de gaz, principala soluţie de tranziţie de la cărbuni spre zona de energie verde, sunt singurele, dincolo de cărbuni, care până în 2030 scad, conform Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC), documentul după care se va dezvolta din punct de vedere energetic România în următorul deceniu. Sursa.
 • Romgaz se va împrumuta pentru a cumpăra de la Exxon Mobil participația de 50% în proiectul Neptun Deep, din Marea Neagră, unde sunt rezerve estimate de 120 de miliarde de metri cubi. Sursa.
 • Romgaz a acordat o ultimă perioadă de 14 zile asocierii Romelectro-Duro Felguera pentru a finaliza centrala de la Iernut. În caz contrar, producătorul de gaze este pregătit să realizeze pe cont propriu acest proiect, pentru a nu pierde finanţarea din Planul Naţional de Investiţii. Sursa.
 1. Discuții pe marginea vaccinării în România:
 • Din seria vaccinul nu este obligatoriu, dar este totuși obligatoriu: cadrele didactice care nu sunt vaccinate vor preda online. Este o „ipoteză” pentru reluarea școlii, anunțată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu care a apărut sub pretextul unui presupuse „presiuni din partea părinților”. Sursa.
 • Vaccinarea anti-COVID pentru copiii cu vârste între 12 şi 15 ani ar putea începe din toamnă, precizează Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Anunțul vine după ce Pfizer a declarat că vaccinul său anti-COVID este „100% eficient” și în rândul copiilor sub 15 ani. Sursa.
 1. Despre „selecția elitelor din România”, nepotisme, și „profesioniști” în aparatul de stat:
 • Premierul Florin Cîțu a numit-o pe fiica vitregă a lui Marcel Vela vicepreședinte al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. „Întâmplător”, mama sa are acţiuni într-o companie care, prin intermediul altei firme, vrea să construiască patru microhidrocentrale într-o arie naturală protejată. Sursa.
 • Sergiu Anghel, președintele Senatului UNATC București, atrage atenţia că un fost student al facultăţii de actorie, cu rezultate mai mult decât mediocre la învăţătură, ar putea fi propulsat de USRPLUS la conducerea unei instituţii de prestigiu a statului român (Institutul Cultural Român). Potrivit profesorului, este vorba de Cosmin Manolescu, „cel mai prost elev dintre cei pe care i-am dus din clasa a VIII-a până la absolvirea secției  de coregrafie din UNATC (după ce i-am corectat trei zile la rând o lucrare de licență total agramată). Manolescu ar fi fost propus la șefia ICR de Vlad Alexandrescu, în tandem cu Cristina Modreanu”. Sursa.
 1. Despre neîncrederea „fără fundament” a românilor în sistemul medical și „siguranța” instituțiilor medicale:
 • Minciună deconspirată: Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spune că a aflat de incidentul de la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală în jurul orei 18.30, în timp ce Secretarul de stat Andeea Moldovan afirmă, că ministrul a fost la spital la ora 17.00. Raed Arafat a precizat că a fost sunat de Voiculescu după ora 18.00. Sursa.
 • Incidentul tragic produs luni seară și soldat cu decesul a trei persoane într-un tir ATI nu este singurul de acest gen. Chiar dacă secretarul de stat Raed Arafat declara că doar un singur TIR a avut probleme, din totalul de cinci, iată că lucrurile nu stau deloc așa. Au fost probleme la Iași, la Ploiești, dar și la Timișoara. Sursa.
 1. Una din trei familii nu a reușit să-și cumpere toate alimentele necesare de când a început pandemia. Sursa.
 2. Reprezentanții AUR au protestat în faţa Ministerului Sănătăţii şi au cerut demisia din funcție a lui Vlad Voiculescu. Sursa.
 3. Lanțul de hipermarketuri Kaufland, liderul comerțului local după cifra de afaceri din 2019, a lucrat direct anul trecut cu 2.900 de furnizori de bunuri şi servicii. Dintre aceștia, 2.400 sunt români, ceea ce înseamnă o pondere de 83% din total. Sursa.
 4. Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FIO) solicită Guvernului României deconectarea domeniului HoReCa de la rata incidenţei de orice fel de la 1 iunie 2021, în condiţiile în care până la această dată vor fi vaccinaţi 90% dintre angajaţii din domeniu, iar la nivel naţional vor fi cinci milioane de persoane vaccinate. Sursa.
 5. Trainingul online „Starea de Bine a Profesorilor: o călătorie conștientă” face parte din programul Profesori Fericiți pentru România, o inițiativă creată de Simona Baciu, co-autoarea cărții „Profesorul din tine” și susținută de companiile Herlitz România și Azomureș. Cursurile au început în februarie 2020 și vor continua și anul acesta, până când se va ajunge în toate județele din țară. Sursa.

ROMÂNII MINORITARI DIN ROMÂNIA

 1. Consiliul Județean Harghita a lansat apelurile de proiecte cu finanțare nerambursabilă, urmărind astfel să sprijine asociațiile neguvernamentale, fundațiile, cultele religioase, precum și persoanele fizice și juridice de drept public și privat în demersul lor de promovare a culturii, turismului, identității județului. Rămâne de văzut câte proiecte vor deservi interesele comunității românești din zonă. Reamintim că județul Harghita este locuit în proporție de 84% de etnici maghiari, ceea ce înseamnă totuși că cei mai mulți beneficiari nu vor fi români. Sursa.
 2. În Covasna (unde 74% din populație este de etnie maghiară), lipsa informațiilor și birocrația sunt cele mai mari obstacole în lansarea sau dezvoltarea unei afaceri, afirmă conducerea asociației StartUp Covasna, care a realizat recent o consultare publică pe tema fondurilor nerambursabile. Sursa.
 3. Senatorul AUR Ionuț Neagu îl interpelează pe viceprim-ministrul Kelemen Hunor în chestiunea discriminării la care sunt supuși românii din județele Covasna și Harghita (unde sunt numeric inferiori), și cere aceștia să se bucure de drepturi specifice, care includ reprezentare parlamentară și subvenții bugetare.  Sursa

 MINORITĂȚI ETNICE

 1. Consiliul Județean Harghita a organizat conferința internațională „Romii, o comunitate controversată”. Pe parcursul celor trei zile dedicate evenimentului, peste 60 de specialişti din Bucureşti, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Sfântu Gheorghe şi din Ungaria au prezentat cercetări, sondaje şi propuneri în domeniu, abordând între altele, situaţia romilor din România, marginalizarea lor socială şi tehnici de incluziune socială. Sursa.

DIASPORA

 1. Numărul românilor din Spania la sfârșitul anului 2020 a fost de 1.079.726 de persoane, cei mai numeroși rezidenți străini din această țară, din totalul de 5.800.468, potrivit datelor oficiale prezentate marți de Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației. Acestea sunt cifrele oficiale, care numără cetățenii români cu reședința declarată în Spania, însă este de așteptat ca în realitate numărul românilor să fie mult mai mare. Sursa.
 2. Caz de sclavie modernă în Marea Britanie: un cetățean român de etnie romă, în vârstă de 35 de ani, este acuzat de către procurorii englezi că aranjează sau facilitează călătoria românilor în Marea Britanie, în vederea exploatării, cerându-le să efectueze muncă forțată sau obligatorie. În fața juriștilor un român a declarat că trebuia să locuiască într-un apartament cu două camere mucegăite și lucra în schimburi de către 12 ore pe zi. Sursa.
 3. Un pastor din Germania în vârstă de 77 de ani a fost găsit mort în apartamentul său din Berlin. Presupusul său iubit și un tânăr de pe scena prostituției masculine, ambii cetățeni români de etnie romă, sunt judecați. Sursa.
 4. Italia: carabinierii și polițiștii din Frosinone și Ferentino au conlucrat la „Operațiunea Dragon” în urma căreia un român de 39 de ani, presupus cap al unei rețele de trafic de droguri și prostituție și alte 12 persoane, între care și 2 românce, au fost arestate. Sursa.
 5. Firma Surexport Compania Agraria, din regiunea Huelva, localitatea Almonte (Spania), caută 900 de români: firma spaniolă are nevoie de lucrători în agricultură, la recoltarea căpșunilor, zmeurei, murelor și afinilor. Din cele 900 locuri, 600 sunt pentru femei. Sursa.

COMUNITĂȚI ISTORICE

 1. Odată cu sosirea primăverii, în localitatea românească Horbova din Ţinutul Herţa (Ucraina) a început Festivalul regional „Primăvara teatrală Bucovineană-2021” (formatul fiind unul online). Sursa.
 2. Învățătoare de etnie română din regiunea Cernăuți în clasamentul celor mai buni 10 profesori ai Ucrainei. În cadrul competiției „Profesorul anului – 2021” din Ucraina Aliona Onofrei, directoarea Complexului Educativ „Lider” din Cernăuți și Olesia Petriuk – profesoară de matematică din cadrul Instituției medii generale de învățământ de gradele I-III au ocupat locul al doilea, respectiv al șaselea. Sursa.
 3. În cadrul programului „Marea Restaurare”, inițiată de Președintele Ucrainei”, va fi reparată Biserica Sfinții Trei Ierarhi a Universității din Cernăuți, potrivit unui comunicat transmis de Administrația regională de stat Cernăuți. Sursa.

INTERNAȚIONAL

 1. Actualități pe marginea dinamicilor din Ucraina:
 • Acțiunile Rusiei:
 1. A transferat 15 nave din Marea Caspică în Marea Neagră pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor cu SUA, care au informat că au trimis două nave de război în zonă, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de Kiev în contextul creşterii prezenţei militare ruse la frontiera cu Ucraina. Sursa.
 2. A cerut Statelor Unite, marţi, să îşi ţină navele departe de Crimeea, numind dislocarea acestora în Marea Neagră o provocare la adresa răbdării Rusiei. Sursa.
 3. A acuzat NATO şi Statele Unite că transformă Ucraina într-un „butoi cu pulbere” din cauză că susţin această ţară, aflată într-un război civil cu separatişti proruşi în Donbas. Sursa.
 4. A avertizat mai multe ţări, inclusiv Turcia, să nu mai vândă arme Kievului, în contextul tensiunilor în creştere din estul Ucrainei. Sursa.
 5. Are un dispozitiv militar la granița cu Ucraina (informație obținută cu ajutorul dronelor SUA) format din: 87.000 de militari, 18 complexe de rachete operativ-tactice (Iskander-M), 1.100 de tancuri (T-72B/B2/B3, T-80BV/BVM, T-90A), 2.600 de mașini blindate (BTR-82A, BMP-3, Tigr), 1.170 de piese de artilerie (Msta-B, Akatsia, Pion, aruncătoare de mine de calibru mic) și 400 de lansatoare multiple de proiectile reactive (Grad, Smerch, Solntsepek). Sursa.
 6. A mobilizat trupe rusești nu doar la frontiera estică a Ucrainei, ci şi mai la sud, în Transnistria. Imagini din satelit publicate de canalul Nexta Telegram, cu sediul în Polonia, arată o coloană de blindate în perimetrul aeroportului militar din Tiraspol. Sursa.
 • Acțiunile SUA: într-o discuție cu Putin, Biden a transmis angajamentul SUA pentru Ucraina, dar a propus Rusiei un summit. Sursa.
 • Acțiunile britanicilor: aviația militară britanică, Royal Air Force, se pregătește să trimită șase super-avioane Typhoon spre România într-un moment în care tensiunile sunt foarte mari între Rusia și Ucraina. Sursa.
 1. Peste 340 milioane de creştini din întreaga lume au fost persecutaţi în anul 2020, conform asociației Open Doors International. Pandemia a amplificat și mai mult acest fenomen, probabil și din cauza presiunilor psihologice și economice. Sursa.
 2. Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează: măsurile luate până acum împotriva pandemiei de Covid nu fac decât să transforme un virus relativ inofensiv într-o armă biologică de distrugere în masă. Vaccinarea în masă poate provoca o catastrofă globală fără egal deoarece promovează apariția unor noi variante dominante, mai infecțioase. Sursa.
 3. Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan până la 1 mai, data fixată în acordul cu talibanii (acord încheiat de fostul președinte Donald Trump), dar se vor retrage „fără condiţii” până în 11 septembrie, când se vor împlini 20 de ani de la atentatele din 2001 în Statele Unite. Sursa.
 4. Cantitatea de gaze livrată prin viitoarea conductă Nord Stream 2, un proiect extrem de controversat destinat să lege Rusia de Germania, ar putea depinde de „comportamentul” rusesc, a lăsat să se înţeleagă marţi ministrul german al apărării. Sursa.
 5. În timpul primei sale vizite la Berlin, șeful Pentagonului, generalul Lloyd Austin a subliniat angajamentul administrației Biden față de NATO și de securitatea Europei. Astfel, conform declarației acestuia, SUA își vor crește prezența militară în Germania prin desfășurarea a aproape 500 de trupe suplimentare. Sursa.
 6. Iranul va începe să-și îmbogățească stocurile de uraniu la nivelul de 60%, a anunţat marţi agenţia oficială de presă IRNA, la două zile după un „sabotaj” survenit la uzina de la Natanz, de care este vinovat Israelul, potrivit Teheranului. Iranul își îmbogăţeşte în prezent uraniu la 20% în izotop 235, mult peste limita de 3,67% fixată prin acordul nuclear internațional încheiat în 2025 la Viena. Sursa.
 7. Spațiul aerian al Taiwanului a fost încălcat de 25 de avioane chinezești. Acțiunea Chinei survine după un avertisment al SUA către Beijing pe tema Taiwanului. Incursiunea prezentă a aviaţiei chineze, pentru a zecea zi la rând în această lună, a fost cea mai amplă din ultimul an, potrivit autorităţilor de la Taipei. Sursa.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE